ישראל בעליה: שרנסקי התפטר מהכנסת
אחרי שהימין חזר הביתה לליכוד, מצאו עצמם גם אנשי "ישראל בעליה" עם שני מנדטים בלבד. התוצאה: שרנסקי החליט ללכת הביתה. גורמים במפלגה סיכמו: "העם אמר את דברו: לא רוצים מפלגת עולים בארץ, מעדיפים ליכוד"
אחרי יוסי שריד: גם נתן שרנסקי הולך הביתה ומתפטר מהכנסת. שרנסקי ימשיך לכהן בינתיים כיו"ר המפלגה. הוא מסר את הודעתו לחברי ישראל בעליה שהתכנסו לישיבה בצהריים (יום ד'). "ברור לי", אמר, "כי לאור תוצאות הבחירות צריכה ישראל בעליה לחפש עתיד חדש ולהרחיב את המסגרות על ידי הרחבת קהל היעד אליו תפנה המפלגה בעתיד. בפעילות זאת אמשיך ואעסוק בעתיד כיו"ר המפלגה". הוא הסביר את החלטתו "כצעד של נטילת אחריות".
שרנסקי הוסיף כי מפלגת ישראל בעליה תמליץ בשבוע הבא לנשיא המדינה, משה קצב, להטיל על אריאל שרון את מלאכת הרכבת הממשלה הבאה.
עם התפטרותו של שרנסקי, תיכנס לכנסת, השלישית ברשימה במפלגה, ח"כ מרינה סולדקין. השני ברשימה הוא ח"כ יולי אדלשטיין, שעדיין לא הודיע על המשך דרכו.
לדברי שרנסקי, מפלגתו שייצגה בכנסת החל משנת 96' את עולי ברית המועצות לשעבר בפרט ואת העולים בכלל, שיחקה תפקיד היסטורי בקידום ושילוב העולים בחברה הישראלית.
ערב קשה
יום הבחירות שעבר אמש על פעילי המפלגה היה קשה במיוחד: שעתיים וחצי החזיקה אשתו של עלי קשדן, המועמד מספר 5 ברשימת "ישראל בעליה" לכנסת, את עוגת הגבינה שהביאה עמה אמש למטה המפלגה במלון קראון פלאזה בתל אביב. בשעה עשר, עם פרסום תוצאות המדגמים בשלושת ערוצי הטלוויזיה שניבאו ירידה לכוחה של מפלגת העולים משישה מנדטים בכנסת ה-15 לשלושה מקומות בכנסת ה-16, נותרה העוגה מיותמת בתוך קרטון לבן מתחת לאחד הכיסאות באולם. רק בחצות וחצי, כשבאולם נותר קומץ פעילים קטן באולם, נפרסה העוגה. טעמה כבר לא היה משובח. "אולי זה אומר הכל על המצב שלנו", אמר אחד מפעילי המפלגה, היחיד שנותר בשעה זו עם חולצה לבנה של ישראל בעלייה, "הטעם בפה וההרגשה בכלל, לא משהו, כל הערב חיכינו לראות את הספרה 4 ליד שם המפלגה, רק כדי ללכת הביתה בהרגשה טובה יותר, אבל אפילו את זה לא נתנו לנו".
הבוקר זה כבר נראה יותר גרוע. תוצאות האמת הראו כי "ישראל בעליה" קיבלה שני מנדטים. הח"כים מרינה סולודקין וגנאדי ריגר, כבר לא יישבו בכנסת. יו"ר המפלגה, נתן שרנסקי, שהגיע אמש לאולם כשעה לאחר פרסום התוצאות ובתום דברים קצרים, מיהר לעזוב.
לא אחת במהלך קמפיין הבחירות נשאלו מועמדי ישראל בעליה לכנסת, האם עדיין יש מקום למפלגת עולים בישראל. בכל ההזדמנות הם השיבו בביטחון שכן. אם לא די ביוצאי חבר העמים, ניסו בישראל בעליה לפנות גם לעולים מארצות הברית, אולם גם שם כנראה ידעו שרק עם עולים קשה להגיע היום להישגים, וניסו להציג עצמם כמפלגה ימנית לכל דבר, שתומכת בראש הממשלה שרון, נמצאת לידו, אך בעלת מצע רחב בכל התחומים, ויכולה לשרת גם כאלה שהרוסית אינה שגורה בפיהם.
ההחלטה לצאת בסיסמא בעברית "שרנסקי. ימין. שפוי. נקי", נתנה להם הרגשה שהם על הסוס בדרך לקבלת שישה מקומות בכנסת, אבל המציאות טפחה על פניהם. עם פרסום המדגמים השונים, לא היה איש במפלגה שלא ביקש להמתין, לחכות לתוצאות האמת, להסכמי העודפים, אפילו על קולות האסירים דיברו שם.
ח"כ יולי אדלשטיין, ששימש כיו"ר מטה ההסברה של המפלגה, הודה עוד טרם היוודע התוצאות כי שלושה מנדטים ומטה זהו כשלון שבעקבותיו "נצטרך לבדוק את עצמנו". על שני מנדטים הוא בכלל לא רצה לחשוב. בהעדרו של שרנסקי, נאלץ אדלשטיין להדוף את גלי הביקורת, את הדי המפלה. החשש כי יישנו אחוז הצבעה נמוך בקרב העולים, לא הרפה ממנו, והוא ידע שאם הדבר נכון, זה עלול לפגוע קשות בתוצאות. "האמנו בעולים", הסביר פעיל מרכזי במפלגה, "ציפינו לתמיכה רבה גם בקרב עולים צעירים יותר ולא רק מבוגרים, וקיבלנו רק תמיכה חלקית. נעשה פילוחי הצבעה מאוחר יותר, אבל כבר עכשיו ברור שלא קיבלנו הרבה קולות מיש"ע או מאנשי ימין, הסתמכנו על כמה מגזרים, ובסוף כמעט כולם אכזבו".
זה התחיל בשבעה
בבחירות לכנסת ה- 14 קיבלה "ישראל בעליה" שבעה מנדטים. האופוריה הייתה בשיאה. אחר כך התחילו החריקות, הח"כים יורי שטרן ומיכאל נודלמן, עזבו. משהו קרה במפלגת העולים. למרות הכל, בבחירות בכנסת ה- 15, עם הקמפיין המדובר "נאש קונטרול", ירד רק במעט כוחה של המפלגה. היא קיבלה מעל 171 אלף קולות ושישה מנדטים. אחר כך בא הריב עם הח"כים רומן ברונפמן ואלכסנדר צינקר, שפרשו. מפלגת העולים נותרה עם ארבעה חברים, וציפתה שוב להגיע לשישה. אמש, עוד לפני היוודע התוצאות דיבר ח"כ אדלשטיין על הצטרפות לממשלת שרון, ודרישה להשאיר בידיהם את תיקי השיכון והקליטה. לאחר התוצאות, המפלגה תסתפק גם בתיק אחד.
לשאלה הגדולה מה קרה ל"ישראל בעליה" יש הרבה השערות. כבר אמש דיברו הפעילים על מה היה קורה אילו היו מצטרפים לאיחוד הלאומי, כפי שהציע ח"כ אביגדור ליברמן, אבל אדלשטיין וקשדן דחו את הטענה. אחרים גרסו כי היה צריך להצטרף לליכוד או פשוט לבקש תיקים בממשלה שמזוהים יותר עם הדור הצעיר, "תיק השיכון", ניסה אחד הפעילים להסביר לאדלשטיין, "נתפס כמשהו כבד, שקשה להראות בו תוצאות יומיומיות".
מרינה סולודקין, שמשבוע הבא תחדול להיות חברת כנסת, סיכמה אולי את המצב טוב יותר מכולם. "הקמפיין החברתי שלנו לעולים לא הצליח, גם הפנייה לקהל הישראלי נכשל", היא אמרה הבוקר ל-ynet, "כאשר ראיתי את האווירה בחוץ, בקלפיות, הרגשתי שזה מה שעלול להיות. עם עליית הכוח של הליכוד, ירד כוחנו. אחוז המצביעים בקרב העולים היה נמוך לאין שיעור מאחוז המצביעים הכללי".
לדברי ח"כ סולודקין, מוקדם להספיד את המפלגה, "יש לנו סניפים בכל הארץ והתחייבות לרבים מתומכינו, נעשה בדק בית ונחליט". על עתידה האישי, אמרה: "אני מדענית בתחום ההיסטוריה והכלכלה, תמיד אוכל לחזור לתחום, אבל הפעילים לא יאפשרו לי שלא לעסוק בפעילות פוליטית".
ח"כ גנאדי ריגר, ה- 4 ברשימת המפלגה , אמר אמש כי הוא משוכנע שיישאר בכנסת, "אם לא, אני מהנדס ולא חסר לי מה לעשות".
גורמים במפלגה סיכמו "העם אמר את דברו: לא רוצים מפלגת עולים בארץ, מעדיפים ליכוד".