תקווה באירופה: השבוע ימנה ערפאת ראש ממשלה
יו"ר הרשות נכנע ללחצים הבינלאומיים והסכים למנות ראש ממשלה ולהעביר אליו חלק מסמכויותיו. שר הביטחון: "דברי ערפאת נבעו מתוך חשש לקראת המתקפה בעיראק". מנהל לשכת רה"מ ימשיך השבוע במגעים על תוכנית "יהודה תחילה"
מנהל לשכת ראש הממשלה, דב וייסגלס, צפוי להיפגש השבוע עם האני אל-חסן, האחראי על ביטחון הפנים ברשות, על מנת לדון בחזרה לתוכנית "יהודה תחילה". ישראל מעוניינת לבדוק אם בערים שקטות יחסית יכולים הפלסטינים לקחת על עצמם את האחריות הביטחונית. פגישה דומה התקיימה לפני ימים אחדים.
השבוע צפויה גם לצאת משלחת פלסטינית בראשות סאיב עריקאת ויאסר עבד-רבו ללונדון, לשם דיונים במסגרת כנס המדינות התורמות לרשות, שיעסקו בסיוע לפלסטינים ובביצוע הרפורמות.
שר הביטחון, שאול מופז, התייחס היום (א') להודעת ערפאת מסוף השבוע ולפיה בכוונתו להסכים למינוי ראש ממשלה ברשות הפלסטינית. שר הביטחון אמר בישיבת הממשלה כי דברי ערפאת נבעו מתוך חשש לקראת המתקפה בעיראק. מופז העריך כי ערפאת ישאף למנות לראש ממשלה ברשות אדם המקורב לו, אשר יהיה כפוף לו וישאב ממנו את כוחו וסמכויותיו. בכך ניסה מופז לרמוז כי הסיכויים שיהיה תוכן בתפקיד ראש הממשלה שימונה ע"י ערפאת הם קטנים. לדברי מופז, הודעת ערפאת משתלבת בצעדים נוספים שהוא נקט באחרונה, מתוך "מגמה לשפר את מצבו כלפי חוץ, ולקזז סיכונים ערב המערכה בעיראק".
מופז ציין, כי ישנם גילויים נוספים לחשבון נפש בתוך החברה הפלסטינית. "הדבר ניכר במאמץ הנמשך של ארגוני הביטחון הפלסטיניים באזור חבל עזה לסיכול ירי רקטות ומרגמות לעבר ישראל. הדבר קורה בחסות מסע ציבורי הסברתי חסר תקדים, לערעור הלגיטימיות של הירי הזה לעבר ישראל בצד הפלסטיני".
מנגד, ציין מופז, "ישנם גילויי הזדהות עממית עם עיראק, בין היתר לאור המשך תמיכה כספית עיראקית בעידוד גורמים ברשות הפלסטינית ותמיכה במשפחות מפגעים". בעניין מאמצי הטרור אמר מופז כי המאמצים להוצאת פיגועים לפועל בשטחים ובישראל נמשכים, ללא ירידה. "בשל מוטיבציה מיוחדת שזיהינו להוציא לפועל פיגועים לפני חג הקורבן, לנוכח רמת ההתרעות, הוטל על השטחים סגר מלא", אמר.
ימונה רה"מ
באירופה ממתינים לכך שיו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, יעמוד השבוע בהבטחתו למנות ראש ממשלה ברשות. "לאור המגעים שניהלנו עם חברי הקווארטט... החלטתי למנות ראש ממשלה", אמר ערפאת לעיתונאים ברמאללה ביום שישי. הוא לא ציין מי ימונה לתפקיד. לדבריו, הוא יזמן "כינוס מיידי" של המועצה המחוקקת הפלסטינית כדי לאשר את המינוי.
ערפאת אמר את הדברים בתום פגישה עם נציגי הקווארטט, שכולל את נציגי ארה"ב, האיחוד האירופי, רוסיה והאו"ם. בימים האחרונים ביקרו אצל ערפאת שליחים בינלאומיים - בהם שליח האיחוד האירופי, מיגל מורטינוס, ושליח האו"ם למזרח התיכון, טריה לארסן. הם הציגו בפניו אולטימטום, לפיו אם לא יכריז על מינוי ראש ממשלה עד לשבוע הבא - העולם יניח לממשלת ישראל לעשות בערפאת כרצונה. בשבוע הבא, ביום שלישי ייפגשו בלונדון חברי הקווארטט כדי לדון ביישום "מפת הדרכים" וברפורמות ברשות.
חברי הקווארטט דרשו מערפאת שלא ימנה אדם חלש שיעשה את דברו, אלא ימנה ראש ממשלה עצמאי, שיקבל את רוב הסמכויות שערפאת מחזיק כיום ויפקד על הזרועות הביטחוניות והביצועיות של הרשות הפלסטינית.
ארצות-הברית לחצה על ערפאת למנות לתפקיד את שר האוצר הפלסטיני, סלאם פיאד, כלכלן בעל שם בינלאומי המחזיק גם באזרחות אמריקנית. פיאד מקובל גם על ראש ממשלת ישראל, אריאל שרון. מועמד אחר שהציעו האירופים הוא מוחמד דחלאן.
גם אל-חסן ואבו מאזן מועמדים
ל-ynet נודע כי בנוסף לסלאם פיאד מועמדים לתפקיד ראש הממשלה הפלסטיני גם שר הפנים הפלסטיני, האני אל חסן, נציג אש"ף באו"ם, נאסר אל-קדווה והמועמד הטבעי, מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, מחמוד עבאס אבו-מאזן, שנחשב לאיש מס' 2 בארגון. מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי מהלך מינויו של ראש הממשלה דורש את אישור המועצה המחוקקת הפלסטינית ואת אישור הוועד הפועל של אש"ף. שני המוסדות צפויים להתכנס בימים הקרובים.
המקורות העריכו כי למרות התמיכה של ישראל וארה"ב בפיאד, מינויו אינו מובטח משתי סיבות: הראשונה, פיאד ניהל מדיניות עצמאית בתפקיד שר האוצר ועלול להוות איום רציני על ערפאת, בגלל סירובו להיות חותמת גומי. שנית , פיאד אינו נהנה מתמיכת מחנה משלו בתוך הפתח או אש"ף. המקורות ציינו כי במקרה של התדרדרות בחזית העיראקית, שעלולה לדחוק לפינה את ערפאת, הוא עשוי להסכים למינוי.
ההערכה היא שמינוי ראש ממשלה מחייב מבחינתו של ערפאת שידרוג מעמדם של בכירים אחרים ברשות הפלסטינית כמו אבו-עלא, אבו-מאזן ובכירים נוספים. המהלך צפוי להיות מלווה בהתנגדות גדולה בקרב הפלסטינים, במיוחד לנוכח החשש כי מינוי ראש ממשלה יהווה את תחילתו מהלך של הכתבת תנאים ופתרונות לפלסטינים על ידי ישראל וארה"ב.
ארה"ב: סימן להתפתחות חיובית?
גורמים אמריקניים הגיבו בזהירות לדברי ערפאת ואמרו ל-ynet: "זה עשוי להיות סימן להתפתחות חיובית, אבל הכל תלוי בתנאים ובפרטים של העניין. השאלה היא מה יהיו סמכויותיו של ראש הממשלה הזה".
בסביבת ראש הממשלה הגיבו בחשדנות. "דבריו של ערפאת יהיו רלוונטיים ברגע שערפאת עצמו יפסיק להיות רלוונטי לאנשיו, לעמו ולתהליך השלום". גורמים מדיניים אמרו כי "צריך לחכות ולראות מהם פרטי הדברים: את מי ערפאת מתכוון למנות, כמה סמכויות יינתנו לו, והאם יהיה עושה דברו של ערפאת או ראש ממשלה עצמאי".
לעומת זאת, ח"כ שמעון פרס בירך על הודעת ערפאת: "הודעת ערפאת היא צעד בכיוון הנכון", אמר פרס, "מה שדרוש זה פרטנר בצד הפלסטיני שישלוט על כל הכוחות החמושים, ושאתו ינוהל משא ומתן על הסדר קבע".