שרון ומצנע נפגשו; פריצת דרך בין שינוי למפד"ל
ראש הממשלה ויו"ר מפלגת העבודה עשויים להיפגש שוב בקרוב; גורמים בעבודה: לא הושגה התקדמות במגעים. לפני הפגישה נועד שרון עם יעקב פרנקל; שינוי הודיעה על הסכמות עם המפד"ל, ביניהן ביטול חוק טל. פריצקי: "עד שזה לא חתום - אין כלום"
מזכ"ל מפלגת העבודה, אופיר פינס, ממשיך הערב (שבת) במגעים עם אנשיו של ראש הממשלה, אריאל שרון, בניסיון לגבש מסמך "הצהרת כוונות משותפת", שיבטא את רצון הצדדים לפתוח במשא ומתן קואליציוני.
יו"ר מפלגת העבודה, עמרם מצנע, וראש הממשלה, אריאל שרון, נפגשו אתמול (יום ו') בצהריים בקריה בתל אביב לפגישה מכרעת בעניין ממשלת האחדות. הפגישה נמשכה כארבע שעות והופסקה בשל כניסת השבת. השניים עשויים להיפגש שוב בקרוב.
בתום הפגישה אמרו בלשכת ראש הממשלה כי השיחה התנהלה ברוח טובה ועניינית. גורמים בעבודה אמרו כי השניים דנו בהרכב הממשלה, וביעדים המשותפים של הממשלה שתקום, אולם כי לא הושגה התקדמות במגעים.
עוד לפני הפגישה אמרו בעבודה שמצנע ידרוש משרון הבטחות מרחיקות לכת בתחום המדיני והכלכלי: פינוי התנחלויות בלתי חוקיות וחוקיות, הקמת מדינה פלסטינית תוך שנה, פתיחה במשא ומתן מדיני, יציאה מעזה, בניית גדר מערכת וכן העברת מאות מיליוני שקלים מתקציב ההתנחלויות להשקעות בתחומי הכלכלה והחברה.
בעבודה אמרו שמצנע לא יסתפק בהבטחות מילוליות וידרוש מראש הממשלה לעגן במסמך רשמי את הבטחותיו והתחייבויותיו, ולקבוע לוח זמנים קפדני ומפורט ליישומן, וכן התחייבות לעגן בקווי היסוד של ממשלת האחדות את לוחות הזמנים והתוכניות, אם וכאשר תקום.
מקורבי ראש הממשלה אמרו לפני הפגישה ששאלת המפתח מבחינתם היא קבלת מתווה בוש כבסיס לתוכנית מדינית. "אם מצנע ישיב בשלילה", אמרו המקורבים של שרון, "הרי שמשמעות הדבר כי אין מצב להליכה משותפת. אם התשובה תהיה חיובית, יציע הליכוד לנסח את קווי היסוד לממשלת האחדות".
פגישה דחופה עם פרנקל
לפני הפגישה עם מצנע נפגש שרון עם נגיד בנק ישראל לשעבר, יעקב פרנקל. ראש הממשלה זימן את פרנקל לפגישה מיד עם נחיתתו בארץ מניו יורק. גורמים במערכת הפוליטית העריכו ששרון ביקש לקיים את הפגישה לפני שנועד עם מצנע, כדי לאותת ליו"ר העבודה שאחד התיקים הבכירים - האוצר - עשוי ללכת לידיו של פרנקל אם העבודה לא תראה נכונות להיכנס לקואליציה.
במערכת הכלכלית לעומת זאת, רואים את הזימון של פרנקל כהמשך הלחצים עליו לקבל את תפקיד שר אוצר, לאור רצונם של ראשי המשק באיש מקצוע בתפקיד.
בצאתו מהפגישה סרב פרנקל להשיב לעיתונאים האם קיבל הצעה להתמנות לתפקיד. הוא הסכים להתייחס רק למתיחות השוררת בין שרון לנגיד הנוכחי, דוד קליין, על רקע התבטאויותיו של קליין ומדיניות הריבית שהוא מנהיג. "יש לשמור מכל משמר על עצמאות בנק ישראל ועל מעמדו. חילוקי דעות בנושאי מדיניות צריכים להיות מיושבים בתוך הבית", אמר פרנקל.
הוא הוסיף שראש הממשלה קיבל את המלצתו בנושא ליישב את המחלוקת בשיחות והידברות ולא בהדחה, זאת לאור פירסומים לפיהם ביקש שרון לבחון את ההיבטים המשפטיים של הדחתו של קליין.
פריצת דרך בין שינוי למפד"ל
בתוך כך, דיווח אתמול לפנות בוקר דובר שינוי כי הושג הסכם בין הליכוד למפד"ל ושינוי, אולם טרם נחתם. במפלגות החרדיות הגיבו בזעם על הדיווח, ופתחו בהתייעצויות חירום.
במפד"ל ביקשו בבוקר להדגיש כי רוב ההבנות שהושגו אינן חדשות, אולם כי הושג סיכום בעניין "חוק טל". במקום תיקונים קלים בחוק, הוחלט לבטל את החוק ולחוקק חוק חדש בתוך כשנה. "לא מדובר בגיוס אלפי בחורי ישיבות לצה"ל", אמרו במפד"ל.
כמעט שש שעות לאחר שהתכנסו ביום חמישי בתשע בחדר הדיונים במלון דן, יצאו ב- 2:30 לפנות בוקר נציגי המפלגות כשבידיהם הסדר קואליציוני. צוותי המשא ומתן של שלוש המפלגות כללו את חברי הכנסת טומי לפיד, יוסף פריצקי ומודי זנדברג משינוי, חברי הכנסת אפי איתם, זבולון אורלב, איש העסקים מוטי זיסר ועורך הדין יצחק מירון מטעם המפד"ל וראש עיריית ירושלים לשעבר, אהוד אולמרט מטעם הליכוד.
הצוותים הגיעו לסיכומים הבאים: חוק טל יבוטל תוך שנה מהקמת הממשלה, ובמקומו יחוקק חוק אחר שיגדיר את גיוסם של החרדים לצבא ושילובם בשוק העבודה; יבוטל חוק הלפרט ותינתן קיצבה שווה לכל ילד במשפחה; יבוטלו משרד הדתות והמועצות הדתיות, והסמכויות יימסרו לרשויות המקומיות; יימצא הסדר שיאפשר את נישואיהם של זוגות בהם לפחות אחד מבני הזוג אינו יכול להינשא כיום על פי הקריטריונים הנהוגים. במקביל, לא יונהגו נישואים אזרחיים ולא תהיה הכרה בגיור רפורמי; תוקם ועדה שתמליץ לממשלה להשבית את המשק בימי ראשון, ובמקביל, יוחזרו שעות העבודה בימי שישי.
ב"שינוי" אמרו כי הצדדים לא הגיעו להסכמות באשר לתחבורה הציבורית בשבת. כמו כן, הצדדים לא דנו בנושאים מדיניים וכלכליים, ונראה כי בשבוע הבא ייערכו פגישות נוספות בניסיון להגיע להבנה גם בנושאים אלה. במפד"ל הדגישו כי שינוי ויתרה על נושא התחבורה הציבורית בשבת.
בתום הפגישה סוכם כי ההסדר יהיה תקף רק אם שינוי והמפד"ל יגיעו לידי הסכמה עם הליכוד באשר לחלוקת התיקים בממשלה, וכי ההסדר מותנה באישור המוסדות המוסמכים של שלוש המפלגות.
פריצקי: עד שזה לא חתום אין כלום
חבר הכנסת יוסף פריצקי אמר אתמול לפנות בוקר ל-ynet בתום הפגישה כי למרות ההסכם שהושג בלילה, "עד שזה לא חתום על ידי כל הצדדים, זה עדיין לא גמור, ולמעשה - אין כלום. אנחנו מתייחסים להסכם הזה בחשש, עד שהוא ייחתם. בנוסף, יכולות לצוץ בעיות נוספות כשנדון בנושאים המדיניים". פריצקי העריך כי מוסדות שינוי יאשרו את הסיכומים. "אם במפד"ל יעמדו בסיכומים ויאשרו אותם, הרי שמדובר בפריצת דרך בנושאי דת ומדינה בישראל. אנחנו באנו לקראת המפד"ל בעניין השבת, והם באו לקראתנו בעניין חוק טל. רק כך הצלחנו להגיע לסיכומים האלה", הוסיף פריצקי.
בשלוש המפלגות שמרו על מועד הפגישה ומקומה בסוד. במקביל, הוחלט, בלחץ הליכוד, לדון "עד שייצא עשן לבן", מתוך כוונה להציב בפני יושב ראש מפלגת העבודה, עמרם מצנע, שאמור לפגוש הבוקר את ראש הממשלה, אריאל שרון, עובדה מוגמרת, או במילים אחרות - קואליציה קיימת. "קבענו את הפגישה היום בידיעה ברורה כי התוצאה חייבת להיות לכאן או לכאן", מסביר פריצקי. "רצינו להבהיר למצנע ולאנשי מפלגת העבודה כי קיימת קואליציה גם בלעדיהם. כמו כן, בשינוי היה לנו חשוב לגמור את הנושאים הללו כדי שמצנע לא יבוא אחר כך וייחס את כל ההישגים שלנו לעצמו ולמפלגת העבודה".
פריצקי מספר כי הדיונים שהתנהלו אתמול בלילה במלון דן "היו קשים", לוו בצעקות רמות, בהתייעצויות טלפוניות תכופות עם גורמים חיצוניים, ועמדו בפני פיצוץ כמה וכמה פעמים. נציגי שלוש המפלגות איימו, כל אחד בתורו, לנטוש את הדיונים, ובמהלך השעות התעוררה לא פעם התחושה כי השיחות יסתיימו בלא כלום. "בסוף הצלחנו ליישר את ההדורים", אומר פריצקי. "אבל מזל שלא היו אורחים רבים במלון, כי אחרת הם היו באים להתלונן על הצעקות".