סדאם: לא אשמיד את הטילים שברשותי
בראיון לרשת "סי-בי-אס" אומר נשיא עיראק כי לא ימלא אחר דרישת ראש צוות הפקחים להשמיד את טילי ה"אל-סאמוד 2" שברשותו ומציע לנשיא בוש לערוך עימות טלוויזיוני. בינתיים, ארה"ב, בריטניה וספרד הציגו הצעת החלטה חדשה למועצת הביטחון, אבל צרפת רוסיה וסין מתנגדות למלחמה
מטוסי קרב אמריקנים הפציצו הבוקר (יום ג') מערכת טילי קרקע-קרקע בצפון עיראק לאחר שהכוחות העיראקיים הזיזו את הטילים לאזור האסור לטיסה. כך נמסר בהודעת צבא ארה"ב.
נשיא עיראק, סדאם חוסיין, הודיע כי יסרב לדרישת האו"ם להשמיד את טילי ה"אל-סאמוד 2", אותם מחזיקה עיראק באופן בניגוד להחלטות האו"ם. סדאם, שאמר את הדברים בראיון שישודר ביום רביעי ברשת "סי-בי-אס", טען כי "הטילים הללו אינם מסוגלים לעבור את הטווח המקסימלי שמתיר האו"ם", והוסיף כי יגיב בתקיפות לכל ניסיון להשמידם.
סדאם קרא לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, להשתתף בעימות טלוויזיוני בעניין המשבר במפרץ. על פי ה"סי-בי-אס", חוסיין מציע לקיים את העימות במתכונת העימותים לנשיאות ארצות הברית. בבית הלבן הגיבו בביטול על ההצעה העיראקית.
ביום שבת העביר ראש צוות הפקחים של האו"ם, האנס בליקס, מכתב רשמי לשגריר עיראק באו"ם ובו דרישה להשמיד את טילי "אל-סאמוד 2", אותם מחזיקה עיראק. במכתב בן ארבעה עמודים דרש בליקס מעיראק להתחיל במשימה של השמדת עשרות הטילים עד סוף השבוע. הוא הורה לעיראק גם להרוס את המשגרים, המנועים ואת הציוד הנדרש ליצירת טילים אלו.
לטענת פקחי האו"ם, הטילים המדוברים יכולים להגיע לטווח גדול מ-150 הקילומטרים, הטווח המקסימלי שהתיר האו"ם ב-91' לטילים שבידי עיראק.
האמריקנים נגד הצרפתים והגרמנים באו"ם
זירת ההתגוששות סביב המשבר עם עיראק חזרה לשולחן האו"ם. מועצת הביטחון דנה הלילה בדלתיים סגורות בהצעת החלטה חדשה בעניין עיראק.
ארה"ב, בריטניה וספרד הפיצו בקרב חברות המועצה, טיוטת הצעת החלטה חדשה המצהירה שעיראק ממשיכה להפר את החלטת האו"ם 1441.
מנגד הודיעו צרפת, גרמניה ורוסיה שהן דבקות בעמדתן לפיה אין צורך בהחלטה חדשה באו"ם, ושפירוק נשקה של עיראק אפשרי בדרכי שלום באמצעות המשך עבודת פקחים האו"ם.
מנהיגי המדינות הודיעו שהפיצו במועצת הביטחון יוזמה אלטרנטיבית, הקוראת להמשך פירוק הנשק באופן מדורג על ידי הפקחים. נשיא צרפת ז'אק שיראק וקנצלר גרמניה גרהארד שרדר נפגשו בברלין ודנו בנושא. בתום הפגישה אמר שיראק לעיתונאים: "הרעיון הוא להציג לוח זמנים לפירוק עיראק מנשק. אין לנו כוונה לסטות מההיגיון שלנו, שהיה היגיון של שלום, לכיוון היגיון של מלחמה".
נוסח מתון - לתמיכה מירבית
מקורות באו"ם אמרו שההצעה האמריקנית-בריטית-ספרדית קובעת שעיראק ממשיכה להפר באופן מהותי את ההחלטה הקודמת, שהתקבלה פה אחד במועצה ב-8 בנובמבר וקראה לה להתפרק מנשקה לאלתר. ההחלטה החדשה, גם אם אינה נוקטת במלים חריפות ואינה מציבה אולטימטום ברור לסדאם להתפרק מנשקו, רומזת על ההשלכות החמורות שהוזכרו בהחלטה הקודמת כסנקציה על הפרה מהותית. עוד מדגישה הצעת ההחלטה החדשה, שעיראק לא השכילה לנצל את ההזדמנות האחרונה שנתנה לה המועצה להתפרק מנשקה בהחלטה הקודמת, שמסרה הצהרת נשק מטעה ושלא שיתפה פעולה עם הפקחים - שלושה מבחנים ל"הפרה מהותית".
לדברי המקורות, ארה"ב ובריטניה מקוות שהשימוש במילים המתונות הללו יספיקו כדי לזכות בתמיכה מירבית בקרב חברות המועצה, ולסלול את הדרך לפתיחת המתקפה. טיוטת הצעת ההחלטה אינה כוללת אולטימטום לסדאם אולם לדברי שגריר בריטניה באו"ם, ג'רמי גרינסטוק, ארה"ב ובריטניה רוצות להביא את ההחלטה להצבעה עד אמצע חודש מרץ.
רגע מכריע לאו"ם
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר אמש: "אנו נעבוד בימים הקרובים עם חברות מועצת הביטחון של האו"ם, כדי להבהיר לסדאם חוסיין שיש לכבד את דרישות העולם והאו"ם". הוא הוסיף כי "בכל מקרה, ולמען השלום והביטחון של אזרחי ארה"ב, סדאם חוסיין יפורק מנשקו". הוא אמר עוד, שההחלטה החדשה היא למעשה מבחן שיכריע אם האו"ם עדיין רלוונטי.
בוש מקווה שהפנייה לאו"ם, למרות שאנשי ממשלו טענו שהחלטה חדשה היא מיותרת, תוכל להציגו כמי שנקט בכל האמצעים הדיפלומטיים, והעניק לעיראק את כל ההזדמנויות והמתין למיצוי ההליכים בתוך האו"ם, לפני שימוש בכוח.
משימה קשה לביצוע
בוושינגטון ובלונדון הסכימו, כאמור, שיפעלו להביא את ההצעה להצבעה עד אמצע מרץ; המטרה היא לגייס תמיכה רחבה ככל הניתן לפעולה צבאית נגד עיראק אולם מדובר במשימה קשה לביצוע. כדי להעביר את ההצעה דרושים לבוש ובלייר רוב של תשע חברות מתוך ה-15 שבמועצה, ועליהם להיזהר פן ייתקלו בווטו מצד החברות העיקריות - צרפת, רוסיה וסין. צרפת כבר הודיעה שלא תשלול הטלת וטו, צעד בו לא נקטה מאז 1956.
לפי שעה יחסי הכוחות מצדדים בהמשך עבודות הפיקוח: ארה"ב ובריטניה, הסבורות שיש לצאת לקרב ללא שהות זוכות לתמיכתן של ספרד ובולגריה בלבד. 11 המדינות האחרות, ובראשן צרפת, גרמניה, רוסיה וסין - מתנגדות וסבורות שיש למנוע מלחמה ולאפשר לפקחים להמשיך בעבודתם.
תיגבור הכוחות נמשך
מזכיר המדינה, קולין פאוול אמר אתמול שארה"ב תמתין להצבעה באו"ם לפני מתן האור הירוק למתקפה. עד אז צפוי גם דו"ח נוסף של ראש צוות הפקחים, האנס בליקס בסוף השבוע. לפיכך מועד פתיחת המלחמה לא צפוי להיות לפני אמצע מרץ, בעוד כשלושה שבועות.
בינתיים ההכנות נמשכות במלוא הקצב מדרום ומצפון לעיראק. בדרום - בכוויית, נחתה הדיביזיה המוטסת הראשונה של הנחתים. הדיביזיה השנייה כבר נפרשה שם לפני מספר שבועות. בצפון החלו האמריקנים לפרוק שיריון וכוחות בטורקיה. הקבינט הטורקי אישר את פרישת הכוחות האמריקניים בתמורה לחבילת סיוע נכבדה, והפרלמנט צפוי להצביע בנושא בקרוב.