משבר בין ארה"ב לטורקיה
ממשלת טורקיה לא גייסה את הרוב הדרוש בפרלמנט כדי להעביר את ההחלטה על הצבת כוחות אמריקנים במדינה. תיתכן הצבעה חוזרת במהלך השבוע. פקחי הנשק והנציגים העיראקים החלו להשמיד את הטילים האסורים
תדהמה בארה"ב: הפרלמנט הטורקי לא אישר את הצבתם של 62 אלף חיילים אמריקנים בשטח המדינה. "קיווינו להחלטה אחרת וכעת נחכה למידע נוסף", אמר שגריר ארה"ב בטורקיה, רוברט פירסון. גורמים במשרד ההגנה האמריקני אמרו בתגובה כי "ניתן לשנות במהירות את תוכניות המלחמה.
מתכנני הפעולות הצבאיות עמלים על תוכניות חלופיות. תוכניותינו גמישות מספיק כדי להסתגל לכל שינוי".
בהצעה להציב חיילים אמריקנים שיתקפו את עיראק דרך גבול טורקיה תמכו 264 צירים, התנגדו 250 ו-19 נמנעו. לתומכים חסרו שלושה קולות כדי להגיע לרוב הדרוש לפי החוקה הטורקית. הפרלמנט התפזר ויכונס שוב בארבעה במרץ אז תיתכן הצבעה נוספת. ממשלת טורקיה שתמכה בהחלטה תתכנס הבוקר להתייעצויות דחופות. "עלינו לשקול את צעדינו", אמר ראש הממשלה עבדאללה גול.
בזמן ההצבעה הפגינו אלפי בני אדם מול בניין הפרלמנט הטורקי באנקרה במחאה. ארה"ב הבטיחה לטורקיה מיליארדים רבים בתמורה להצבת הכוחות.
החלה ההשמדה
מקור באו"ם מסר בשבת אחר הצהריים כי הסתיימה ההשמדה של ארבעה טילי "אל-סומוד 2". המקור מסר כי ההשמדה בוצעה באתר הנמצא 30 ק"מ צפונית לבגדד.
מוקדם יותר בשבת קיימו נציגי הפקחים דיונים טכניים עם נציגי עיראק והגיעו ללוח זמנים מוסכם להשמדת הטילים, שמספרם עולה על 100. הנציגים העיראקים הגדירו את הדיונים כ"טובים". בפגישה השתתף מטעם עיראק, הגנרל עאמר אל-סעדי, המשמש יועץ בכיר לסדאם חוסיין.
בשישי בלילה הגיש למועצת הביטחון ראש צוות הפקחים, האנס בליקס, טיוטת דו"ח שיוגש במלואו בשביעי לחודש. הדו"ח נכתב לפני הסכמת עיראק להשמדת הטילים האסורים והוא מכנה את מאמצעי העיראקים בפירוק הנשק כ"מוגבלים ביותר בינתיים". לאחר קבלת הדרישה הגיב בליקס ואמר כי אם אכן בגדד תבצע זאת, מדובר ב"צעד חשוב ביותר בפירוקה מנשק".
הריסת הטילים - שהטווח שלהם עולה על המותר לפי ההגבלות שהטיל האו"ם על עיראק - היא אחת מהדרישות המרכזיות שהעלו לאחרונה פקחי האו"ם. ביום חמישי שלחה עיראק מכתב קצר לפקחי האו"ם, בו נאמר כי הבקשה להשמדת הטילים אינה הוגנת, אבל עיראק מסכימה "בעיקרון" להיענות לה.
ארה"ב: "הסכמת עיראק - אחיזת עיניים"
תגובות מעורבות נשמעו בעולם בתגובה להסכמה העיראקית. דובר הבית הלבן, ארי פליישר, מסר כי נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש רואה בהודעת עיראק על הסכמתה להשמיד את הטילים "אחיזת עיניים" ו"רמאות". פליישר אמר עוד כי "אני חושב שנכון לומר שהמשטר בעיראק הוא רמאות עטופה בשקרים, בתוך הונאה".
לדבריו, ארה"ב סבורה כי הטילים הינם בגדר "קצה הקרחון", וכי היא מחזיקה, בנוסף לטילים, בכמויות גדולות של נשק להשמדה המונית. "אם נצא למלחמה, נצא אליה בגלל שעיראק ממשיכה להחזיק 26 אלף ליטר של אנתרקס, 38 אלף ליטר בוטולין, 1.5 טון של גז עצבים ו-6,500 פצצות כימיות", אמר פליישר, בהתייחסו לדו"ח קודם של פקחי הנשק של האו"ם.
ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הגיב על ההודעה העיראקית באומרו: "זה לא הזמן למשחקים". בנאום במדריד אמר בלייר כי עיראק לא הראתה כל רצון להתפרק מנשקה ולא עשתה כל ויתורים ללא לחץ צבאי. לדבריו, סדאם חוסיין צריך עדיין להסביר מה עלה בגורל אלפי הטונות של "רעל ביולוגי וכימי" שהיה ברשות עיראק. הוא הביע תקווה שמועצת הביטחון של האו"ם תתמוך בהחלטת או"ם חדשה בנושא עיראק.
לעומת זאת, שר החוץ של צרפת, דומיניק דה-וילפן, אומר כי "הודעת עיראק על השמדת הטילים מוכיחה כי עבודת פקחי הנשק מגיעה לתוצאות". לדבריו, "צרפת רואה בהודעת עיראק צעד חשוב בפירוק המדינה מנשקה בדרכי שלום".
שר החוץ הרוסי מאיים בהטלת וטו
בלילה שבין חמישי לשישי הסתיים דיון נוסף במועצת הביטחון של האו"ם, שנערך בדלתיים סגורות, ללא הסכמה. רוסיה איימה לאחר הדיון שתטיל וטו על החלטה לצאת למתקפה בעיראק. "לרוסיה יש הזכות להטיל וטו במועצת הביטחון, והיא תשתמש בזכות זו אם היציבות הבינלאומית תחייב זאת", אמר שר החוץ הרוסי, איגור איבאנוב, במסיבת עיתונאים.
שגריר צרפת באו"ם, ז'אן-מרק דה לה סבלייר, אמר שמרבית חברות מועצת הביטחון מתנגדות להצעת ההחלטה שהניחו בשבוע שעבר ארה"ב, בריטניה וספרד על שולחן המועצה, לפיה "לא ניצלה עיראק את ההזדמנות האחרונה להתפרק מנשקה בדרכי שלום". לדבריו, יש רוב במועצה לעמדה אותה מובילה צרפת, לפיה יש לאפשר את המשך עבודת הפקחים ולהימנע ממלחמה.
בדיון הציעו קנדה, צ'ילה ומדינות נוספות הצעת פשרה, לפיה תוכל עיראק להענות לשורה של מטלות ומשימות עד לסוף חודש מרס, אולם הממשל האמריקני דוחה את הצעה הפשרה בטענה שמדובר בבזבוז זמן.
בינתיים ארה"ב ועיראק ממשיכות בהכנות למלחמה. העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי אלפי לוחמים ממשמר הרפובליקה העיראקי החלו לנוע מבסיסיהם בצפון עיראק לעמדות מגננה סביב בגדד.