תת תזונה? זה יכול לקרות גם לכם
הבעיה אינה נחלתן הבלעדית של אוכלוסיות נחשלות, גם בחברת השפע יש אנשים שסובלים מנזקים בריאותיים עקב תזונה לא מאוזנת. הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה מסבירה מהם הגורמים העיקריים לתופעה (תפריט המבוסס על מזון מהיר וחטיפים, למשל) ומזהירה מפני הסכנות שבכך
תת תזונה מוגדרת כמצב שבו נגרם לאדם נזק בריאותי עקב חסר, עודף או חוסר איזון ברכיבי תזונה שונים (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים או מינרלים). מקובל לקשור תת תזונה עם רעב ומחסור, אבל גם כשהמזון מצוי בשפע ייתכנו מקרים שבהם צורכים פחות מדי או יותר מדי רכיבי תזונה. לתופעה יש מספר סיבות אפשריות, בעיקר אמונות מוטעות שמובילות להימנעות מצריכת מזונות שונים.
הרגלי אכילה קלוקלים
צריכה מועטה של פירות וירקות והתבססות על מזון מהיר וחטיפים אופייניות במיוחד לבני נוער, אך נפוצות גם בקרב אנשים שלא נוהגים לבשל לעצמם. לרוב מתלווה לכך צריכת משקאות קלים מוגזים, שעשירים בזרחן ומפריעים לספיגת הסידן לדם.
מיכל (שם בדוי) בת ה-25 התלוננה על עייפות וחולשה, ובבדיקות הדם התגלתה אצלה אנמיה. התברר שהתזונה שלה התבססה במשך חודשים כמעט לחלוטין על דברי מתיקה וחטיפים מלוחים.
הדבר לא מתבטא במשקל ירוד, ואף ייתכן עודף משקל, אך התמדה בהרגלים האלה לאורך זמן מובילה למחסור בוויטמינים (בעיקר C וויטמינים מקבוצה B). בברזל ובסיבים תזונתיים ולצריכה עודפת של נתרן, שומן רווי ומוקשה וסוכר.
בטווח הארוך זה גורם בין השאר לירידה בכושר מערכת החיסון, פצעים באזור הפה, ירידה ניכרת בזיכרון ובכושר הריכוז, אנמיה, הפרעה לספיגת הסידן והגברת הסיכון לאוסטאופורוזיס בעתיד, שינוי בהרגלי היציאות (עצירות או שלשול), הגברת הסיכון לסרטן המעי הגס ולמחלות לב וכלי דם, והרגשה כללית ירודה.
דיאטות בזק אופנתיות
המירוץ אחרי הגיזרה הנחשקת עלול לגבות מחיר כבד. הרצון לרזות במהירות מוביל אנשים לאמץ להיטים בתחום הדיאטות. עקב כך אנשים נמנעים על דעת עצמם מאכילת קבוצות שלמות של מזונות.
דיאטת אטקינס, למשל, ממליצה להימנע כמעט לחלוטין מפחמימות ולהרבות במזונות עשירים בחלבון ובשומן. בדיאטת הכרוב אוכלים בעיקר מרק כרוב ורק מעט חלבון, שומן ומזונות עשירים בפחמימות. כוכבי קולנוע מספרים על דיאטות דלות מדי בקלוריות.
דיאטות כאלה אמנם יכולות להוביל לירידה מהירה במשקל, אך אינן יעילות להוביל על המשקל לטווח ארוך. בנוסף, בטיחותן מוטלת בספק. בדיאטת אטקינס, למשל, הירידה המהירה במשקל נובעת מאובדן נוזלים בעקבות ההימנעות מהפחמימות. הורדת צריכת הפחמימות גם גורמת ליצירת חומרים בשם 'גופי קטו' ולעליית רמתם בדם, מצב הנקרא קטוזיס. קטוזיס מדכא תאבון ואף יכול לגרום לבחילות ובכך מעודד הרזיה, אך עלול לסכן חלק מהאנשים, ואף לגרום לשינוי רמת החומציות בם ולאובדן ההכרה עד מוות. מומלץ לצרוך 50% מהקלוריות היומיות בצורת פחמימות, בעיקר מדגנים מלאים וקטניות, ומעט מפירות. בדיאטת אטקינס אחוז הפחמימות יורד לכ 10% מהקלוריות!
חוקרים מאוניברסיטת טאפטס בארה"ב הזהירו בגיליון יולי של NUTRITION REVIEWS מפני דיאטות עשירות בחלבון ודלות בפחמימות, בנימוק שהן עלולות לגרום בטווח ארוך לאוסטאופורוזיס, כי צריכת החלבון בכמות שעולה על פי 2 מהמומלץ גורמת לאובדן סידן בשתן. היא גם פוגעת בכליות, ומי שנוטה לאבנים בכליות צריך להיזהר מכך. דיאטה כזו אסורה בתכלית האיסור על חולי כליות וסוכרת, ועלולה לגרום להם נזק בלתי הפיך. יצוין שבמקרים מסוימים יש הצדקה רפואית לצריכת מעט פחמימות, אך זה מחייב פיקוח צמוד של אנשי מקצוע.
אגודת הלב האמריקאית הכריזה לפני כשנה מלחמה על דיאטות הבזק האופנתיות, ומציינת שהמזונות עתירי החלבון והשומן שנצרכים בכמות גבוהה בדיאטות כאלה מגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם. עושי הדיאטה גם נמנעים ממזונות עשירים בסיבים, שמסייעים בהקטנת הסיכון למחלות האלה.
ככלל, דיאטות אופנתיות מתרכזות במזון מסוים או בסוג מסוים של מזונות, וכך נוצרים מחסורים ברכיבי תזונה, דבר שעלול לגרום לנזק, במיוחד אם הדיאטה נמשכת מספר שבועות ויותר.
חשד לא מבוסס לאלרגיה
רק 8% מהילדים עד גיל שלוש ו-2% מהמבוגרים בארץ סובלים מאלרגיה למזון – כך נמסר בכנס האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה שנערך בינואר. למרות זאת אנשים רבים נמנעים על דעת עצמם מצריכת מזונות מסוימים מתוך חשש לאלרגיה או לאי סבילות אליהם אצלם או אצל ילדיהם.
יש מי שמתנזרים ממוצרי חלב פרה, במחשבה שהם גורמים להם לתגובה אלרגית או עודף ליחה. בעשור האחרון אירעו בארה"ב מספר מקרים שבהם הורים הזינו את ילדיהם בפעוטים במשקאות על בסיס אורז, כי סברו שהם אלרגיים לחלב פרה. הילדים האלה סבלו מתת תזונה חמורה, מפני שצרכו מעט מדי חלבון. אם קיים חשד לאלרגיה, חשוב לאבחן אותה בבדיקות מעבדה.
הקשר בין צריכת מוצרי החלב פרה לליחה או אסטמה לא הוכח מדעית, גם אם הימנעות מהם מקילה את הסימפטומים. יש לפנות לגוף מזונות חלופיים עשירים בסידן. מחקרים מצביעים על קשר בין גאזים אצל התינוק היונק לבין אכילת מוצרי חלב פרה על ידי האם. גם במקרה זה יש לפנות לייעוץ תזונתי, מפני שתקופת ההנקה תובענית במיוחד מבחינה תזונתית, ומחסור בסידן יכול להגביר את הסיכון של האם ללקות באוסטאופורוזיס בעתיד.
יותר משני שלישים מהישראלים סובלים מדרגה מסוימת של אי סבילות ללקטון (סוכר החלב). מצב שבו יורדת יכולת הגוף לפרק את הלקטוז ושמאופיין בכאבי בטן, שלשולים וגזים. אבל רובם יכולים לצרוך מוצרי חלב, בעיקר מוחמצים (יוגורט, גבינה וכו'), בלי לסבול מסימפטומים כלשהם. ניתן לאבחן אי סבילות ללקטוז בבדיקת נשיפה פשוטה.
צמחונות לא מבוקרת
נשים רבות, במיוחד נערות, בוחרות בשנים האחרונות בתזונה צמחונית. הדבר נובע מסיבות אידיאולוגיות או תזונתיות, ולעיתים מהווה סמן מקדים להתפתחות הפרעות אכילה. בחירה נכונה של מזונות מאפשרת לצמחונים ליהנות מתזונה בריאה ומסיכון מופחת ללקות במחלות לב וכלי הדם, יתר לחץ דם וסרטן.
לעומת זאת, אי אכילת מזונות חלופיים יכולה לגרום למחסור בחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה: חלבון שמספק לגוף את החומצות האמיניות החיוניות, וחשוב לגדילה ולבניית תאי הגוף. הימנעות ממזון בשרי יכולה לגרום למחסור בוויטמין B12. שחיוני לחלוקת תאים ופעילות מערכת העצבים. מחסור בו נפוץ מאוד בישראל, וסימניו הם עייפות, קשיי ריכוז, תחושת נימול ברגליים ואנמיה שבה תאי הדם האדומים גדולים מהתקין.
מכיוון שמזון בשרי משופע בברזל אמין (הברזל שנספג בצורה הטובה ביותר הוא ברזל מהחי), צמחונים עלולים לפתח אנמיה של מחסור בברזל.
לכן צמחונים חייבים לבחור מזונות חלופיים. שילוב של דגנים (כגון אורז, חיטה ותירס) וקטניות (כגון שעועית, אפונה עדשים) מאפשר צריכה מספקת של חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה.
מזונות מהצומח שעשירים בברזל: דגני בוקר מועשרים, לחם מחיטה מלאה, ירקות ירוקים עליים, קטניות וביצים. מומלץ לאכול בכל ארוחה מזון שעשיר בוויטמין C (למשל עגבניה, תפוז, קיווי) כדי לשפר את ספיגת הברזל מהצומח. אין ליטול תוספי ברזל בלי להתייע. עם איש מקצוע.
רצוי להתייעץ עם דיאטנית להרכבת תפריט, כך אפשר ליהנות מיתרונות הצמחונות בלי לסבול מחסרים.
השורה התחתונה
לעולם אל תשמיטו מזונות מהתפריט על דעת עצמכם. אם קיים ספק לגבי בעיה בריאותית מסוימת, יש לשלול אותה בעזרת הרופא ולהתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת להרכבת תפריט אישי, שיתחשב באילוצים ובסדר היום, יציע מזונות חלופיים במידת הצורך, ועדיין יהיה מגוון ומאוזן.