מסתמן: אבו-מאזן יהיה ראש ממשלה
מקורות פלסטיניים ל-ynet: ערפאת החליט על מינוי אבו-מאזן לתפקיד ראש ממשלת הרשות. אבו-מאזן הוא המועמד המועדף, בנסיבות הנוכחיות, על ארה"ב, אירופה, ישראל והפתח. בשבוע הבא אמורה המועצה המחוקקת לאשר את המינוי
גורמים פלסטינים אומרים ל-ynet כי יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, החליט על מועמדו לתפקיד ראש ממשלה, וכי אבו-מאזן הוא המועמד המוביל - ולמעשה היחיד - לתפקיד.
אתמול החליט הוועד המרכזי של הפתח, בראשות ערפאת, כי ראש הממשלה ברשות חייב להיות חבר בוועד המרכזי. החלטה זו מורידה למעשה מבורסת השמות מועמדים כמו שר האוצר סלאם פיאד, מוחמד דחלאן, והמיליארדר הפלסטיני, מוניב אל-מסרי; כל השלושה אינם חברים בוועד המרכזי של הפתח. ההחלטה משאירה בפני ערפאת שתי אופציות עיקריות: אבו-מאזן, מזכיר הוועד הפועל של אש"ף והאיש מספר שתיים בארגון, והאני אל-חסן, שר הפנים.
מבין השניים, אבו-מאזן הוא המועמד המועדף על-ידי ארה"ב, ישראל והקהילה הבינלאומית, שרואים באל-חסן מועמד נוח יותר לערפאת. נציגי "הרביעייה", שנפגשו אתמול למשך שלוש שעות עם ערפאת, הבהירו לו שאבו-מאזן הוא המועמד המועדף עליהם.
גם בוועד המרכזי של הפתח מעדיפים את אבו-מאזן. היחיד שאינו מתלהב ממנו הוא ערפאת עצמו. הוא יכול עדיין לשנות את החלטת הוועד המרכזי של הפתח, אבל מקורות פלסטיניים מעריכים כי הסיכויים לכך קלושים. נראה כי הוא ייאלץ לקבל את מינויו של אבו מאזן לתפקיד. יחד עם זאת, מציינים המקורות כי אבו-מאזן עשוי דווקא להיות, בסופו של דבר, המינוי הנוח ביותר מבחינת ערפאת. לטענת המקורות, אבו-מאזן אינו אדם שינהל מלחמות עם ערפאת, ובעבר הוא "נעלם" על רקע מחלוקות עם יו"ר הרשות.
ערפאת הבהיר אתמול לנציגי הרביעייה כי בשבת תתכנס המועצה המרכזית של אש"ף לדיון בשינוי החוק הפלסטיני, כדי לאפשר מינוי ראש ממשלה, וביום שני תאשר המועצה המחוקקת את המועמד ואת מינויו לתפקיד. המועמד יקבל שבועיים להרכבת ממשלה. ועדות החוקה במועצה המרכזית ובמועצה המחוקקת כבר עובדות על שינוי החוק.
כך התקבלה ההחלטה למנות ראש ממשלה
החלטתו של ערפאת למנות ראש ממשלה לרשות באה לאחר שנציגי הרביעייה הגישו לו, לפני כשלושה שבועות, מסמך בן עמוד וחצי, שבו דרשו רביעיית מנהיגים תנהיג את הרשות הפלסטינית: בנוסף לראש הממשלה, הם דרשו מינוי של סגן נשיא או ממלא מקום סגן נשיא (לתפקיד זה ייעדו אז את אבו-מאזן), ושל יועץ לביטחון לאומי (לתפקיד זה יועד דחלאן); המנהיג הרביעי אמור להיות אבו-עלא, המכהן כיו"ר המועצה המחוקקת. האירופים דרשו שרביעייה זו תנהיג את הפלסטינים, ואילו לערפאת יישארו סמכויות סמליות ומוגבלות בלבד.
כדי שלא לפגוע בחוק הפלסטיני - הקובע כי המשטר הפלסטיני הוא נשיאותי, ואין בו אזכור לתפקיד ראש הממשלה - הציע שליח האו"ם, טרייה לארסן, נוסחה משפטית, שעל-פיה האדם שימונה יישא בתואר "ממלא מקום ראש הממשלה". לארסן גם הציע שראש הממשלה או ממלא המקום ייבחר מבין חברי הקבינט המכהנים - דרישה שסימנה את סלאם פיאד, שר האוצר הפלסטיני, כמועמד לתפקיד.
אבל ערפאת ביקש להתחמק ממינוי רביעיית מנהיגים, שהייתה מחלישה מאוד את מעמדו. הוא העדיף פשרה, שלפיה הוא ימנה רק ראש ממשלה. לאור עמדתו, שינו נציגי הרביעייה את עמדתם, ואמרו כי הם מעדיפים את אבו-מאזן על-פני פיאד, שכן אם ממונה רק ראש ממשלה - הם דורשים שיהיה אדם חזק ובעל השפעה.
האירופים איימו: "ערפאת יהיה הבא בתור אחרי סדאם"
המקורות הפלסטינים מציינים כי לארסן ועמיתיו, שליח האיחוד האירופי, מיגל מורטינוס, והנציג הרוסי, אנדריי וודובין, הבהירו לערפאת כי הוא חייב לקבל את הפשרה במהרה, שכן הוא עלול להיות "הבא בתור ברשימה האמריקנית אחרי סדאם". ערפאת, על-פי המקורות, הסכים למינוי ראש הממשלה, הן כדי לחמוק ממינוי רביעיית מנהיגים שתצמצם את השפעתו ואת סמכויותיו, והן כדי לחמוק מעימות עם האמריקנים אחרי עיראק. נציגי הרביעייה אמרו לערפאת גם כי ארה"ב מאיימת לפרק את הרביעייה - מאחר שהאירופים אינם משתפים עמה פעולה בסוגייה העיראקית. פירוק הרביעייה עלול להקשות עוד יותר על ערפאת, שעדיין מוצא תמיכה באירופה, ולכן הוא מעדיף לסכם את ענייניו כעת, כל עוד הרביעייה עדיין פועלת.