מה יהיה עם ערוץ 10?
הנה כל התסריטים האפשריים, וגם שיחה כנה עם מנכ"ל הרשות השניה, שמודה בכמה אשמות: 1. טעינו, השוק הישראלי קטן מהצפוי. 2. היינו צריכים ללכת על מודל "ערוץ 4" הבריטי. 3. העם חם על ערוץ 2
בשבועות האחרונים, כך טוענים גורמים בכירים בתעשייה, נפגשה הנהלת ערוץ 10 עם בכירי המועצה לשידורי כבלים ולוויין, בניסיון לבדוק את המהלכים הנדרשים להפיכתם לערוץ חדשות. אפשר להניח שמפגשים אלה מעידים על הכיוון בו רוצים ראשי הערוץ להתקדם. מערכת חדשות מתפקדת ובנויה היטב יש להם.
"הנושא לא חדש לנו", אומרת עו"ד דורית ענבר, יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולוויין, שמופקדת על ערוץ החדשות הייעודי, "אנחנו בהחלט רואים סינרגיה בין ערוץ 10 לערוצים ייעודיים מסוימים. בתקופה הנוכחית עולה ביתר עוז השאלה האם יש מקום לכולם בשוק הישראלי. אם נתבקש, נעשה כל שביכולתנו כדי לסייע לשיתוף פעולה בין ערוץ החדשות לבין ערוץ 10".
הפנייה מהרשות השנייה כבר בדרך. מוטי שקלאר, מנכ"ל הרשות, אוחז בעט ממש עכשיו ומנסח פנייה מסודרת לדורית ענבר, בה יציע שיתוף פעולה בין שני הגופים הרגולטורים. לפחות כרגע, הכדור נמצא בידיים של יוסי מימן, המשקיע המרכזי של הערוץ, שיודיע על כוונותיו בישיבת הדירקטוריון שתפתח היום (חמישי) ב- 16:30. בין האפשרויות הנוספות, הספקולטיביות, שעומדות על הפרק מלבד איחוד כוחות עם ערוץ החדשות הייעודי: 1. סגירת ערוץ 10 לחלוטין ופיזור כל אנשיו (היום נודע כי בנק לאומי סגר את קו האשראי שהעמיד לערוץ); 2. מציאת משקיע חדש שיחזיר את הערוץ לחיים (כולל מיזוג מפתיע עם זכיינית ערוץ 2 כלשהי); 3. מעבר למודל של ערוץ 4 הבריטי (כפי שמציע בהמשך מוטי שקלאר). אפשרי, כמובן, גם נס שיחזיר את הערוץ לחיים במתכונתו הנוכחית, פחות או יותר. בכל מקרה, ב-18:30 תתכנס מועצת הרשות השנייה לדון בהחלטות הדירקטוריון של הערוץ.
"אנחנו ממתינים לישיבת דירקטוריון ערוץ 10 ומקווים שתהיה תפנית שתאפשר את קיום הערוץ", אומר שקלאר ל-ynet. "אני מקווה שהמצב שהערוץ הגיע אליו הוא הפיך ושהדירקטוריון לא יסגור היום את השערים. חבל שזה קורה דווקא כשערוץ 10 מתחיל לתפוס תאוצה ומתחיל להיכנס לתודעת הצופים, עם חברת חדשות מצוינת וכמה תכניות מוצלחות. בזמנו אמר מודי פרידמן, מנכ"ל הערוץ, שהיעד הוא 7 אחוז רייטינג – והוא עמד ביעד הזה. אני לא בא ליוסי מימן בטענות – הוא האמין בערוץ, הוא נשא אותו על גבו ומימן את ההפסדים תקופה ארוכה, וברגע שאין משקיע נוסף יש בעיה".
- באלו צעדים תנקוט הרשות השנייה אם הדירקטוריון יחליט לכבות את האור?
"אם חלילה וחס הערוץ ייסגר, אנחנו ברשות השנייה נקפיד על שלושה תחומים: נדאג לכיבוד ההסכמים ולתשלום הכספים ליוצרים ולמפיקים; בנוסף, צריך לנסות ולבדוק אם ניתן למצוא דרך חדשה – על היבטיה המשפטיים – למיזוג ערוץ 10 וערוץ החדשות. במקרה כזה יהיה סיכוי לערוץ חדשות משמעותי. אני, כמובן, מתכוון להעלות את הנושא במועצת הרשות השנייה ולהוציא מכתב בעניין לעו"ד דורית ענבר, יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולווין, שמופקדת על ערוץ החדשות. דרך נוספת בה נצעד, במקביל, היא להחיות את הרעיון של ערוץ 4 הבריטי".
שניה: מה זה ערוץ 4 הבריטי?
ערוץ 4 הבריטי הינו ערוץ טלוויזיה ציבורי-מסחרי הפועל מאז 1982 ומשמש מודל מוצלח להקמת ערוץ טלוויזיה איכותי ורווחי. הערוץ – שהיה הראשון בעולם שברשיון השידור שלו נכתבו המילים "חדשנות", "נסיוניות" ו"אופי מובחן" – ממומן משידורי פרסומת. רשיון השידור קובע שתפקיד הערוץ לספק בידור, מידע וחינוך שלא מקבלים מענה ב-ITV, המקבילה הבריטית לערוץ 2. בין התכניות שנוצרו בערוץ 4 הבריטי כדאי להזכיר את הקומדיה המצליחה "עלי ג'י" בכיכובו של סשה בארון כהן ואת "קוויר בעיר", דרמה נועזת שמתארת את חייהם של קבוצת צעירים הומואים (הסדרה יוצאה גם לארה"ב, שם היא נקראה "הכי גאים שיש").
לצד הדרישות הגבוהות בתחום החדשנות והניסיוניות, הבריטים ציידו את הערוץ במודל כלכלי שאיפשר לו להפיק טלוויזיה אחרת מבלי לחשוש לקיומו, מנותק משיקולי רייטינג. איך? ערוץ ITV הופקד על מכירת הפרסומות ששודרו בערוץ 4. כספי הפרסומות שנמכרו בערוץ 4 צורפו לכספי הפרסומות שנמכרו ב-ITV וערוץ 4 קיבל 13.6 אחוזים מהסכום הכולל – גם אם חלקו היחסי ברווח היה קטן בהרבה. כדאי לציין שבמהלך השנים, המודל הכלכלי השתנה, בלחץ של ערוץ 4, ש"תרם" ל- ITV מאות מיליוני ליש"ט כשהתברר שהנתח האמיתי שלו במכירת הפרסומות גבוה הרבה יותר מ- 13.6 אחוזים.
- איך יוקם ערוץ 4 הבריטי, בישראל?
שקלאר: "המטרה היא ערוץ שייצור תחרות ויספק תוכן עם משמעות תרבותית. אם לא ניתן לעשות זאת במודל מסחרי רגיל, צריך ליצור ערוץ שימומן משידורי פרסומת, ביחד עם כסף ציבורי שהמדינה תקצה. בתחום הפרסומות, הערוץ יפעל על פי מודל המימון של ערוץ 4 – ויהיה בעל הנהלה נפרדת ועצמאית".
- במודל הבריטי אין מימון ציבורי. מדובר, בעצם, בעוד סוג של אגרה.
"אם במשך הזמן נגלה שהערוץ נושא את עצמו רק על ידי פרסומות, אפשר יהיה להפחית או לבטל את המימון הציבורי. צריך יהיה לגבש את הנוסחה של חלוקת ההכנסות. אני סבור שבכל משבר יש גרעין של צמיחה - בעידן שבו מקצצים את הטלוויזיה החינוכית, אולי זה הזמן להקים את ערוץ 4".
- האם ישנן הקלות נוספות שהרשות השנייה יכולה לתת כדי לשמור על ערוץ 10 כערוץ ברודקאסט?
"אני לא רוצה להגיד דברים נחרצים, אבל המחוקק צפה תסריט כזה ונעל את האפשרות לתת הקלות. בפעם האחרונה שהמחוקק עסק בנושא ניתנו הקלות ונקבע במפורש שבשנת 2003 צריך לעמוד בכל תנאי המכרז. ידי המועצה כבולות בעניין בענין הזה – אין לנו שיקול דעת. יש בעיה אמיתית של שוק קטן שלא מאפשר את קיומם של הרבה ערוצים".
- אתה חושב שהרשות השנייה עשתה טעויות במכרז עצמו, כך שגורל הערוץ נגזר מראש?
"אני רוצה להזכיר שבתקופת כתיבת ועריכת המכרז היה שגשוג. היו אנשי מקצוע שתכננו, בדקו את התחזיות הכלכליות במשרדים מוכרים. האם היו טעויות? ודאי שהיו. האם הן הגורם לכישלון הערוץ? לא. זה טובע שנאחז בקש. אף אחד לא צפה שלערוץ 2 תהיה אחיזה כה משמעותית בקהל. בגלל אינספור הערוצים, הצופים נדבקו לערוץ 2 והפכו אותה למדורה השבטית".
- מאחורי הקמת הערוץ מסחרי חדש בהיקף גדול עמדו אינטרסים כלכליים חזקים. אולי היה צריך מראש ללכת לכיוון של ערוץ 4 הבריטי?
"בחכמה לאחר מעשה, אחרי שהדבר לא הצליח, אני יכול להגיד שהיה צריך ללכת לכיוון של ערוץ 4. באותה תקופה התלבטנו בעניין הזה, אבל לא היינו הגורם היחיד: היו כמה חתנים בחופה. אחת הסיבות לעליית הרעיון של הקמת ערוץ מסחרי נבע מהרצון של משרד האוצר להגדיל את התחרות על הפרסומות בהיקף משמעותי, וזה ניתן לעשות בערוץ ברודקאסט. אם מסתכלים דרך הפריזמה התרבותית בלבד, אז היה צריך מלכתחילה ללכת על מודל של ערוץ 4 הבריטי. היה ניסיון לשלב בין האינטרסים החברתי והכלכלי".