שתף קטע נבחר

 

שאיבת שומן - הסיפור המלא

למי מתאים הניתוח ולמי לא, איפה וכמה שואבים, איך מתכוננים ואיך מחלימים, מה הן הטכניקות, מה הם הסיבוכים האפשריים וכמה כל זה עולה לנו. קווים לדמותו של הניתוח הפלסטי הכי נפוץ

שאיבת שומן היא הניתוח הפלסטי הנפוץ ביותר בארה"ב ובישראל. לא פלא. בעקבות שאיבת שומן מוצלחת, הגוף המעוצב משפר את הדימוי העצמי, הביטחון העצמי, מצב-הרוח ואפילו תחושת החושניות המינית. תוצאות ניתוח מוצלחות תורמות גם לשינוי חיובי באורח-החיים: כדי לשמור על השיפורים, משנים רבים את סגנון האכילה והופכים את הספורט לחלק בלתי-נפרד משגרת יומם.
ד"ר יצחק מאיר, מומחה לכירורגיה פלסטית מ"המרכז לרפואת המאה" בתל-אביב, טוען שהבנת התהליך מתחילתו, והכרת הכללים לשאיבת שומן נכונה, יסירו חששות רבים. המדריך שלפניכם, על-פי ד"ר מאיר, מביא את כל מה שרציתם לדעת על שאיבות השומן.

מי מתאים לשאיבת שומן

לניתוח מתאימים אנשים הסובלים מנטייה תורשתית לחוסר פרופורציה בגוף. למשל, מי שיש לו צמיגים סביב המותניים, ירכיים עבות, שומן מצטבר בבטן, בגב, או בישבן – והשומן נשאר שם גם אחרי דיאטה ממושכת או ספורט לעיצוב הגוף. זה השומן שממנו משתוקקים להיפטר, אבל הוא לא ייעלם באף שיטה מלבד בשאיבת שומן.
מועמדים מובהקים נוספים לשאיבה הן נשים לאחר לידה, שאינן מצליחות לחזור לגזרתן הקודמת למרות כל הנסיונות שעשו, ואנשים שהתבגרו, וגופם החל לצבור את נסיון החיים שלו בקפלים משתפלים בגב, במותניים ובבטן.

מי אינו מתאים לשאיבת שומן

לא מתאימים לניתוח, בעיקר אלה שעור גופם רפוי מדי, כולל נשים אחרי לידה שעורן העודף מידלדל. שאיבה אינה אפשרית עבורן משום שהסרת השומן מאותם מקומות תגרום לעור להתרופף יותר.

באילו מקומות לא מומלץ לשאוב

זרועות – בדרך כלל, רצוי לא לשאוב במקומות שבהם העור רפוי ולא אלסטי כי אז נשארות "שקיות עור" תלויות. בזרועות, למשל, כשהעור רפוי ונופל, שאיבה לא תשפר את המראה, והיא אף עלולה להחריף את המצב. אפשר, כמובן, לעשות מתיחה של האיזור, אלא שאז צריך לקחת בחשבון שיישארו צלקות.
סנטר – יש מקומות מסויימים בסנטר שבהם שומן מצטבר מתחת לשריר וגם שם אין אפשרות לשאוב.
שוקיים וקרסוליים – מקומות בהם התוצאות פחות מוצלחות.
ישבן – חייבים לבדוק לפני השאיבה אם לא מדובר פשוט בחולשה של השריר. איך יודעים? עומדים עם הישבן מול המראה ומכווצים אותו. אם העכוז מתכווץ ומקבל את התוצאה הנחשקת, סימן שהשריר חלש, ואז מומלץ לעשות תרגילים לחיזוק הישבן ולא לחשוב על שאיבה.

באיזה גיל אפשר להתחיל

אפשר להתחיל כבר בגיל 18, כשההתפתחות המינית הושלמה, בתנאי שכבר קיימת מוכנות נפשית לניתוח ולהשלכותיו.

איך זה עובד

החל מגיל ההתבגרות, מספר תאי השומן בגוף אינו משתנה. מה שמשתנה הוא הנפח של אותם תאים. כשאנחנו משמינים, התאים האלה גדלים. כשאנחנו מרזים, הם מתרוקנים, אבל נשארים שם כדי לקלוט את השומן שעוד יצטבר אצל מי שלא ישגיח על תזונה מאוזנת.
השומן מתנהג בצורות שונות במקומות שונים. למשל, באיזור הפנים, השדיים והבטן, השומן נעלם מיד עם הירידה הראשונה במשקל, ואילו באיזור הישבן והירכיים, הירידה במשקל מורגשת מאוחר ולאט יותר.
באיזור שבו שואבים את השומן, למעשה מוציאים את תאי השומן עם השומן שבתוכם. כך שבסופו של דבר, באותו איזור יישאר מספר נמוך יותר של תאי שומן. הניסיון מלמד שהאיזור ממנו שאבו שומן אינו חוזר להשמין.

כמה שומן אפשר לשאוב

מומלץ לשאוב בפעם אחת 4-5 ליטרים שומן לכל היותר. כל שאיבה מעל כמות זו בפעם אחת מסכנת את חיי המטופל. אם יש צורך לשאוב יותר, צריך לחלק את השאיבה לכמה פעולות.

באיזה תדירות אפשר לשאוב

כאמור, אם יש צורך בשאיבה מעל 4-5 ליטר, יש לחלק אותה לכמה שלבים. במקרה כזה, מומלץ לחכות כחצי שנה בין שאיבה לשאיבה. אם צריך לעשות תיקון במקום השאיבה, מומלץ לחכות בין חצי שנה לשנה. זאת, בגלל שהגוף זקוק לזמן כדי לאזן את שיווי המשקל של המערכת הלימפטית וגם כדי לתת זמן לריפוי הצלקות.

דיאטה אחרי שאיבה

המאבק לשמירה על משקל אידיאלי אינו קשה או קל יותר אחרי שאיבה. יש רק מוטיבציה רבה יותר לשמור על הגוף החדש. השמנה של 2-3 ק"ג בדרך כלל לא תבוא לידי ביטוי. השמנה רבה יותר תגרום לכך שהאיזור השאוב ישמין מעט, ועיקר ההשמנה תיראה במקומות אחרים בגוף.

שאיבת שומן אצל גברים ונשים

בעיקרון, מגברים שואבים שומן כמו מנשים. ההבדל היחיד הוא שבגברים לא יכולים לשאוב את השומן מהכרס כי השומן הזה מצטבר בחלל הבטן והוא שדוחף את שרירי הבטן החוצה. אצל נשים, השומן של הבטן מצטבר מתחת לעור וניתן לסלק אותו בקלות. אצל גברים שואבים את צמיגי השומן מהמותניים, מהגב ומהשדיים.

הטכניקות לשאיבת שומן

קיימות כיום שלוש טכניקות לשאיבת שומן: הטכניקה המסורתית משנות ה-70, שפיתח ד"ר איב ז'ראר אילוז מצרפת, הטכניקה של המסת שומן באמצעות גלי אולטרסאונד וטכניקה של הקנולה הרוטטת.
הטכניקה המסורתית – מחטאים את העור בחומר אנטיספטי, ומזריקים לתוך השומן באיזור המטופל תמיסת מלח מדוללת כדי לרכך את השומן. אחרי המתנה של 20-30 דקות, מבצעים חתכים קטנים של עד סנטימטר אחד, המוסתרים בדרך כלל בקפלים הטבעיים של העור. דרכם מחדירים אל תוך השומן קנולה, צינורית בגדלים שונים, שניתן להחליפה בזמן השאיבה, והיא מחוברת למשאבה. בעזרת הקנולה, המנתח יוצר תעלות בשומן, והמכונה שואבת את השומן אל תוך בקבוקי שאיבה.
יתרונותיה: פשוטה, מתבססת על ניסיון ממושך והציוד הניתוחי הדרוש לה פשוט.
חסרונה: המנתח צריך להשקיע מאמץ פיזי רב בזמן השאיבה.
המסת שומן בעזרת אולטרסאונד – טכניקה דומה לראשונה, אלא שכאן הקנולה, אותה צינורית המוחדרת לשומן, מחוברת למקור של גלי קול (אולטרסאונד). הגלים משודרים למרחק של שלושה מ"מ מקצה הצינורית וממיסים את השומן שנוזל ללא קושי דרך הצינורית אל הבקבוקים.
יתרונותיה: פיזית, זוהי עבודה קלה יותר למנתח. מלבד זאת, השיטה מאפשרת לרקמת החיבור ולעור להתכווץ בחזרה בצורה הדוקה.
חסרונותיה: בגלל החום הרב שהיא מפיצה, והעבודה הקרובה יותר לעור, נגרמת לעתים כוויה עמוקה לעור. גם המעברים בין האיזור המטופל לאיזור שאינו מטופל אינם חלקים וטבעיים, ועלולות להיווצר שקערוריות, גומות וגומחות בעור. קיימת טענה לפיה תוצרי הלוואי של הטיפול, כמו, למשל, שומן שלא נשאב, עלולים ליצור ראדיקלים חופשיים, ובטווח של שנים רבות להתגלות כמסרטנים.
טכניקת הקנולה הרוטטת – השיטה החדשה ביותר, בה הצינורית רוטטת וגורמת לשבירה מכנית של רקמת השומן. יתרונותיה: השיטה מאפשרת פיסול מדוייק, ללא השקעה של כוח פיזי מצד המנתח, ובכך היא גם מקצרת את זמן הניתוח. חסרונותיה: אין.

שאיבת שומן וצלוליט

מאחר שהטכניקות החדשות, כמו המסת שומן בעזרת אולטרסאונד, מטפלות גם בשכבה השומנית שקרובה לעור, חלק מתאי השומן שיוצרים את המרקם הצלוליטי נשברים ונשאבים, ובכך נוצר שיפור ניכר גם במראה הצלוליט הקשור למרקם החיצוני של העור.

סוגי הרדמה לניתוח

שאיבת שומן ניתן לבצע בכמה סוגי הרדמה: הרדמה מקומית – כשהאיזור שנשאב קטן יחסית. הרדמה איזורית – כשמדובר בקו מותניים ומטה. הרדמה כללית – בכל שאר המקרים, וכשמתבצעת שאיבה במספר רב של איזורים. לדעת רופאים מרדימים, ההרדמה הכללית היא הבטוחה והמועדפת.

ההכנות לניתוח

חשוב להימנע משימוש באספירין או במשקאות אלכוהוליים שבועיים לפחות לפני הניתוח כי אלה מגדילים בהרבה את הדימום ואת החבורות הכחולות. ביום הניתוח מגיעים עם בגד נוח שניתן להסרה בקלות.

הניתוח

מגיעים לניתוח בצום מוחלט של שש שעות. לאחר סדרת בדיקות, נפגשים עם הרופא המרדים שמבצע בדיקות נוספות ומחתים על טופס הסכמה להרדמה. אחר כך נפגשים עם המנתח, אותו הכרתם כבר קודם, והוא מסביר שוב את מהלך השאיבה. זה הזמן לשאול שאלות נוספות. המנתח מצלם את המטופל לפני השאיבה ומסמן את האיזורים המיועדים לשאיבה. מכאן, לחדר ניתוח. ניתוח השאיבה נמשך בין 45 דקות לארבע שעות, תלוי במספר האיזורים המיועדים לשאיבה.


אחרי הניתוח

לאחר הניתוח, לגוף הדוק מחוך. תהליך ההתאוששות לוקח שעה-שעתיים ואז אפשר לקום מהמיטה, בהשגחת אח. הכאבים דומים להתכווצויות שרירים, או לתחושה שבעקבות קבלת מכה ושטף דם. הכאב מורגש בעיקר בתזוזה. ניתן להקל בנטילת משככי כאב רגילים. האיזור המנותח נראה חבול, עם שטפי דם נרחבים. למחרת חוזרים הביתה בליווי אדם קרוב. אפשר להתקלח עם המחוך כי יש מחוכים שמתייבשים על הגוף במהירות. מי שמוריד את המחוך ברחצה, יכול להסתייע בטאלק רפואי כדי ללבוש אותו מיד שוב. אפשר לעשות את הניתוח ביום רביעי ולחזור לעבודה ביום ראשון. עד כדי כך ההתאוששות מהירה. חזרה לפעילות ספורטיבית לוקחת חודש בערך.

ההחלמה

מומלץ להרים מדי פעם את הרגליים ולנוח. לאחר שבוע חוזרים לרופא, לביקורת. לאט לאט הסימנים הכחולים ייעלמו. את המחוך כדאי ללבוש שבועיים לפחות. יש מקרים שבהם ממשיכים ללבוש את המחוך גם חודשיים אחרי הניתוח כי הוא נותן תחושה טובה של תמיכה בגוף. בערך שבוע לאחר הניתוח מומלץ להתחיל בעיסוי לימפטי כדי לזרז את תהליך ההחלמה, להחזיר את מערכת הלימפה לתיפקוד ולהפחית את הנפיחות ואת צבירת הנוזלים ברקמות שטופלו. כשמתחזקים, מומלץ ללכת לטיפול בעיסוי במכשיר LPG, שמחזק את העור ומסייע להידוקו.

הסיבוכים

אחרי שאיבת שומן, הופעת דלקת נדירה, אבל אפשרית. הדלקת מדאיגה כי היא עלולה להתפשט במהירות דרך התעלות שבשומן. משום כך, ביום הניתוח וביום שאחריו כל מטופל מקבל אנטיביוטיקה.
רוב הסיבוכים בניתוחים לשאיבת שומן הם הפיכים וניתנים לטיפול. למשל, שקערוריות בעור, חריצים, בליטות וכו'. סיבוכים מורכבים יותר, המחייבים טיפול רפואי, הם כאלה שעלולים להתפתח אחרי כל סוג של ניתוח: קרישי דם, תסחיפי שומן לריאות, איבוד נוזלים, או העמסת יתר של נוזלים, בעיקר בקבוצות סיכון גבוהות.
למרות שהניתוח נחשב בטוח, נרשמו בארה"ב בשלוש השנים האחרונות 200 מקרי מוות ב-700 אלף ניתוחים. במרבית המקרים האלה, נשאבו יותר מחמישה ליטרים בניתוח אחד. היו מקרים בודדים של פגיעה באיברים פנימיים כתוצאה מהחדרת הקנולה.

אכזבות

יש לפעמים אכזבות ואי-שביעות רצון, בעיקר במקרים בהם מתגלים שקעים וחוסר אחידות בעור, או שקי עור ריקים ומדולדלים. באמצעים הקיימים היום, ניתן למלא את השקעים בעור. את העור המדולדל אפשר לנסות ולפתור בעזרת עיסוי במכונת LPG .

מחירים

טווח המחירים נע 5,000 ל-19,000 שקל, תלוי באיזורים מהם שואבים ובמשך הניתוח. סנטר – 5,000 שקל. זרועות – 8,000 שקל. ירכיים – 14,000 שקל. ירכים וברכיים – 16,000 שקל. מותניים – 11,000 שקל. צמיגי הגב – 9,000 שקל. המחירים כוללים מע"מ, שכר מנתח, חדר ניתוח ואישפוז.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון
שאיבת שומן: לחוסר פרופורציה בגוף
ארכיון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים