המדינה לבג"ץ: יש לשדר את "הדרך לג'נין"
"האינטרס הציבורי מחייב כי תתאפשר הקרנת התכנית לציון יום השנה לאירועי הקרב בג'נין וכי הקרנה זו לא תיפסל", נאמר בתשובת פרקליטות המדינה לתביעה לבטל שידור הסרט הערב בערוץ 1. בג"ץ יכריע
בעקבות הבקשה שהוגשה אתמול לבג"ץ לדחות את שידורו המתוכנן להערב של הסרט "הדרך לג'נין" במסגרת התכנית "מבט שני" עד להכרעת בית המשפט בעניין פסילתו להקרנה של הסרט "ג'נין, ג'נין" של מוחמד בכרי, הוגשה הבוקר, על-פי דרישתה של השופטת איילה פרוקצ'יה, תגובת פרקליטות המדינה בעניין. הסרט, נטען, משודר במסגרת תוכנית מיוחדת שתוקדש לציון שנה לאירועי הקרב בג'נין, ובתום שידורו יתקיים דיון באולפן, בו ישתתף, בין השאר, גם חבר המועצה המחוקקת של הרשות הפלסטינית, פארס כדורה. "האינטרס הציבורי מחייב כי תתאפשר הקרנת התכנית לציון יום השנה לאירועי הקרב בג'נין וכי הקרנה זו לא תפסל בהיעדר כל עילה משפטית, כאשר בזמן הקצר שנותר עד להקרנה לא תתאפשר אלטרנטיבה ראויה ומכובדת לציון האירוע", כותבים המשיבים.
פרקליטות המדינה מייצגת את המועצה לביקורת סרטים, משרד המדע, התרבות והספורט ורשות השידור. "הדרך לג'נין", של הבמאי פייר רחוב, מביא בעיקר את הגירסה הישראלית לפעולת צה"ל בג'נין לפני כשנה, ומתכתב עם ההאשמות שהעלה סרטו של בכרי. את ההתנגדות לצו הביניים שיאסור על שידור הסרט - צו שביהמ"ש התבקש להוציא עוד היום - מנמקים המשיבים בין השאר בסיבות טכניות, הכוללת אי-פניה מוקדמת לרשות השידור בבקשה לדחות את הקרנת הסרט ופנייה ברגע האחרון לבג"ץ, מהלך שאינו מאפשר לרשות השידור להעלות אלטרנטיבה ראויה בזמן. עוד טוענים המשיבים כי בכתב הבקשה למתן צו זמני "העותרים מטילים דופי בסרט שעומד להיות מוקרן ברשות השידור וביוצריו תוך כינויים מכינויים שונים", וכי במצב כזה היענות בית המשפט לבקשה תגרום ליוצר "הדרך לג'נין" פגיעה קשה.
לטענת פרקליטות המדינה, אין קשר בין החלטת הצנזורה לפסול את סרטו של בכרי לבין בחירת רשות השידור לשדר את סרטו של רחוב. "בעצם העובדה ששני הסרטים עוסקים במאורעות מבצע 'חומת מגן' אין כדי להכניסם בהכרח תחת קורת גג של עתירה אחת", נכתב. "ניסיונם של העותרים לעקוף את ההליכים המקובלים באמצעות יצירת זיקה מלאכותית בין שני העניינים, שאין ביניהם דבר, צריכה להידחות באופן חד משמעי על-ידי בית המשפט".
המשיבים טוענים עוד כי מדובר בבקשה לכאורה לצו ביניים כשבפועל מבקשים העותרים להביא לאי הקרנת סרטו של רחוב וליצירת "עובדות חדשות בשטח". לדברי המשיבים, בעוד שבכרי טוען כלפי "הדרך לג'נין" כי הוא "סרט תעמולה חד-צדדי… המוחק לחלוטין את הווייתם של תושבי מחנה הפליטים", סרטו שלו ("ג'נין, ג'נין") עשה אותו דבר. "על כן טענה בדבר מחיקה לחלוטין של עמדות, עובדות ודברי אמת, כשהיא נשמעת מפיו של העותר, הינה אירונית", נכתב בתשובת המדינה. "כשהעותר מנסה לשוות לעצמו דימוי של קורבן שעמדותיו מושתקות. האמת הפוכה… למעשה הביא בסרטו ביטוי לגרסה בדויה ותעמולתית של הצד עימו מצויה ישראל בלחימה, גרסה הגובלת בהסתה המציגה מציאות מסולפת ושקרית של טבח שכביכול בוצע על-ידי חיילי צה"ל בשעה שזה לא היה ולא נברא".
בתגובה לבקשת פרקליטו של בכרי, עו"ד אביגדור פלדמן, לשמור על איזון התכנים המוצגים על-ידי רשות השידור על-פי סעיף 4 לחוק רשות השידור, טוענת פרקליטות המדינה כי "דרישת האיזון אינה נקודתית, ואינה מתייחסת למשדר ספציפי זה או אחר, אלא למכלול הרחב של שידורי רשות השידור על פני לוח המשדרים המלא" ולכן אינה רלבנטית לעניין שידור הסרט. ביהמ"ש אמור לדון בנושא בשעות הקרובות.