ועדת החקירה: אין קשר מובהק בין הצלילה בקישון לסרטן
המסקנות התקבלו בדעת רוב של שני חברים מול דעת מיעוט של נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר. למרות זאת החליט צה"ל להמשיך לסייע לצוללנים שלקו בסרטן
"אין קשר מדעי בעל מובהקות סטטיסטית בין הצלילה בנחל הקישון לבין התחלואה בסרטן בקרב הצוללים", כך קובע הדו"ח המסכם של ועדת שמגר לבדיקת השלכות הצלילה במי הקישון, שהתפרסם אמש (יום ב').
המסקנות התקבלו בהחלטת רוב של חברי הוועדה - פרופ' מאיר וילצ'יק וד"ר גדי רנרט. יו"ר הוועדה, נשיא בית-המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר, החליט בדעת מיעוט כי קיים קשר מדעי בין הצלילה לתחלואה. שמגר קבע כי יש קשר סיבתי "משפטי והגיוני" בין מצב הקישון בתקופה הרלוונטית לבין מחלת הסרטן שפגעה בחיילים שצללו בקישון ונחשפו למימיו.
המחקר קבע כי "על אף שפורמלית לא הוכיחה הבדיקה האפידמיולוגית-סטטיסטית עודף מובהק של תחלואה בסרטן בקרב חיילי השייטת שנחשפו למי הקישון בהשוואה לחיילי השייטת הלא חשופים, נראה כי קיימת מגמה של סיכון יתר, גם אם מתון. יש להגביל את המסקנות לחיילים ששהו בקישון לעיתים קרובות מאוד ובתקופה המאוחרת יותר".
דובר צה"ל מסר כי הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, החליט לקבל את המלצות הוועדה וליישמן "לאחר שילמד את הדו"ח ביסודיות". בעמותת "אנשי הדממה" שמייצגת את הצוללנים קיבלו את הדו"ח בתדהמה. הם הביעו זעם על כך שלא קיבלו את הדו"ח מראש. מספר חברי כנסת קראו לקיים דיון דחוף במליאה בדו"ח.
יסייעו לחולים
הוועדה החליטה שצה"ל ימשיך לסייע בעלות הטיפול הרפואי של הלוחמים שלקו בסרטן, ואשר צללו בעבר בנחל.
כל חברי הוועדה קבעו כי יש להכיר בחיילים שחלו בסרטן או כאלה שנפטרו מהמחלה, ולטפל בהם או בבני משפחותיהם על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון.
עם זאת נתגלתה מחלוקת בוועדה: שמגר קבע כי ההכרה בכלל החולים תיעשה בדין, ושני חברי הוועדה, רנרט ווילצ'יק, קבעו כי רק הצוללים שהוגדרו במחקר כ"צוללים כבדים" יוכרו בדין, ואילו שאר החולים והמתים יוכרו "לפנים משורת הדין".
הוועדה המליצה למשרדי הביטחון והמשפטים לבדוק מחדש ולשנות את "חוק הנכים" ו"חוק משפחות חיילים שנספו במערכה", כדי לתת תוקף חוקי להכרה בחיילים שלקו בסרטן בעת שירותם או בעקבותיו. בנוסף, קבעה הועדה כי אגף השיקום ייטפל גם בתביעות קונקרטיות של חיילים בדבר מחלות אחרות.
על פי המלצות הוועדה, כלל החיילים שנחשפו למי הקישון ואשר מוגדרים כ"אוכלוסיית החשופים" יימצאו במעקב רפואי וייבדקו מדי שנה.
תחלואה גבוהה
ועדת החקירה הוקמה לאחר תחקיר שפרסם "ידיעות אחרונות". בתחקיר התברר כי קיימת תחלואה גבוהה מאוד של סרטן בקרב צוללנים בצה"ל שהתאמנו במשך שנים רבות בנחל הקישון המזוהם.
התחקיר גילה כי לוחמי הקומנדו נהגו במשך 25 שנה לצלול בשפך נמל הקישון, המוגדר כנחל המזוהם בישראל. הרשויות התריעו במשך שנים שבמי הקישון נמצאים ריכוזים קטלניים של חומרים מסרטנים מסוג ארסן, ניקל, קדמיום, בנזן וכרום. מזה שעשרות שנים שכל דגת הנחל מתה, והרחצה בו אסורה.
מהתחקיר עלה שיש קשר סיבתי ישיר בין החומרים המסרטנים שהתגלו בקישון, לבין היקף ומהירות ההתפרצות של הסרטן אצל לוחמי הקומנדו. בתחקיר מצוטטת חוות-דעת רפואית, שכתב מנהל היחידה לרפואה תעסוקתית וסביבתית של בית-הספר לרפואה בירושלים, ד"ר אליהו ריכטר. לפי חוות הדעת, "גידולים סרטניים כאלה אצל אנשים בריאים, דווקא בגילאים צעירים ובזמני דגירה שמתקצרים והולכים, מעידים על קשר סיבתי בין החשיפה למי הקישון לבין הגידולים".
"ללא אחריות"
בחלקו הראשון של הדו"ח שפורסם לפני כשנה הוחלט כי לא תוטל אחריות אישית על מפקדיו הבכירים של החיל שהורו על הצלילות בנחל לאורך השנים. זאת למרות שהוועדה העבירה ביקורת קשה על כל הקשורים בנושא, החל מראשית שנות ה-50 ועד לאיסור הצלילות בקישון בתחילת שנות ה-.
הוועדה המליצה לערוך סקר מקיף של כל אתרי הצלילה השונים לפני שיבצעו בהם אימונים. בעקבות המלצה זו הופסקו הצלילות בחיל הים לתקופה קצרה וחודשו רק לאחר בדיקות מקיפות באתרי הצלילה השונים.
.