רעל בדמך: רעלת הריון מהי?
גם הבעל עלול לגרום לאשה לסבול מרעלת הריון. איך בודקים? מה עושים?
אשה שאם בעלה לקתה ברעלת הריון במהלך לידת הבעל, נמצאת בסיכון גבוה יותר ללקות ברעלת הריון. כך עולה ממחקר שנערך לאחרונה בארצות הברית. זאת, לאחר שבמשך שנים חשבו כי נטייה תורשתית לרעלת הריון יכולה להיות רק מצד האם.
רעלת הריון היא סיבוך הכרוך בעלייה בלחץ הדם לאחר השבוע ה-20 להריון, מצב שעלול לסכן את חיי האשה והעובר, ואשר מדי שנה פוגע בכ-13 אלף נשים בישראל.
"רוב הנשים לוקות ברעלת הריון קלה, כשערכי לחץ הדם שלהן מגיעים ל-90/140 והן סובלות ממעט חלבון בשתן ומבצקות קלות בגוף", אומר ד"ר משה זלוצובר, גינקולוג ואנדוקרינולוג מהמרכז הרפואי רמב"ם. "הטיפול במקרים אלה יהיה מנוחה, שתשפר את זרימת הדם לשליה, ומעקב קפדני כדי לוודא שלחץ הדם לא עולה".
הופעה של כאבי ראש, טשטוש הראייה, מיעוט במתן שתן, בחילות והקאות, אי סבילות לאור או קוצר נשימה יכולים להצביע על עלייה חריפה בלחץ הדם, המחייבת טיפול מיידי. זאת משום שלחץ הדם הגבוה עלול לפגוע בזרימת הדם לעובר, ובמקרים קיצוניים, אף להיפרדות השליה מהרחם, מצב המסכן את חיי האם והעובר כאחת. רעלת חריפה אף עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד הכליות והכבד, להרס כדוריות דם, ואף לפגיעה מוחית באם. כאשר לחץ הדם גבוה מהערכים של 90/140, ניתנות לאשה תרופות לווריד להורדת לחץ הדם, וכן טיפול במגנזיום למנוע הופעת פרכוסים. כאשר מדובר בסכנת חיים לאם, יש צורך להביא לזירוז הלידה.
"הדרך הטובה ביותר למנוע סיבוכים של רעלת הריון היא להדק את המעקב אחרי נשים שנמצאות בסיכון ללקות במחלה", מסביר פרופ' משה הוד, מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי רבין. נשים שנמצאות בסיכון גבוה הן אלו שזהו הריון ראשון שלהן, נשים מתחת לגיל 25 ומעל לגיל 35, הריון מרובה עוברים, נשים הסובלות ממחלת כליות, יתר לחץ דם, סוכרת או נטייה לקרישיות יתר של הדם, נשים מעשנות, נשים בעלות משקל עודף, ונשים שסבלו מלחץ דם בהריון קודם. וכמובן, נשים שאמהותיהן או האמהות של בעליהן סבלו מרעלת הריונית.