שתף קטע נבחר
 

המבקר: "שרון פעל להשיג טובת הנאה לו ולמשפחתו"

דו"ח מבקר המדינה חושף פרשה עגומה של לחץ מצד ראש הממשלה להעברת החלטה בנושא קרקעות – שעמדה להניב רווח אישי לו ולבני משפחתו. שרון התקשר למנהל מינהל מקרקעי ישראל והפר איסור – למרות שידע עליו מראש, טוען המבקר. "תום לב", מגיבים במשרד רה"מ. במערכת הפוליטית קוראים לפתוח בחקירה פלילית. היועץ רובינשטיין: העניין ייבדק בימים הקרובים יחד עם גורמי משרד המשפטים ופרקליטות המדינה

ראש הממשלה, אריאל שרון, לחץ לקדם החלטה בתחום הקרקע החקלאית – למרות ניגוד עניינים שנוצר בשל טובת הנאה אישית, ממנה עמדו שרון ובני משפחתו להנות. זו הכותרת המרכזית בדו"ח מבקר המדינה, שהותר לפרסום היום (יום ד') בשעה 16:00. בעקבות כך, קוראים באופוזיציה ליועץ המשפטי לממשלה להורות על חקירה פלילית נגד שרון.
היועץ אליקים רובינשטיין הודיע בתגובה כי יבחן את הדו"ח. "ביקשנו ממשרד המבקר לקבל את כל החומר הנוגע למהלכים לשינוי החלטה 755 של מועצת מקרקעי ישראל על ידי ראש הממשלה, לגבי ניגוד עניינים אפשרי בפעולתו. העניין ייבדק בימים הקרובים יחד עם גורמי משרד המשפטים ופרקליטות המדינה", הודיע היועץ.
עוזר היועץ המשפטי לממשלה, עורך הדין רן נזרי, ציין כי נעשתה פניה לשרון גם בנוגע לתלונה של ח"כ רן כהן לפיה יש ניגוד עניינים בין החלטת שרון לבטל רפורמה שתכנן שר החקלאות בעבר שאול שמחון לבין עסקיו הפרטיים.

שיחה טלפונית

המבקר, השופט אליעזר גולדברג, טוען כי ראש הממשלה היה מודע היטב לכך שאסור לו לפעול כך, אולם פעל מאחורי הקלעים בניגוד לאיסור ואף יזם שיחה טלפונית למנהל המינהל. ההחלטה המיועדת, שלמענה פעל שרון, עמדה להעניק לו ולבני משפחתו טובת הנאה אישית מובהקת, בשל עיסוקם החקלאי. היא לא הועברה לבסוף.
מהו בעצם הסיפור? ראש הממשלה שרון שימש, בעת שהחליף את שר התשתיות שהתפטר, אביגדור ליברמן, גם כיו"ר מינהל מקרקעי ישראל. בתפקיד זה, נאסר עליו לפעול בנושאי קרקע חקלאית, בשל זכויות המקרקעין שיש לו ולבני משפחתו. כשמונה שלום שמחון לשר החקלאות, החל לפעול לשינוי החלטה 755 של המינהל, המונעת מחוכרים להשכיר מבנים ומחסנים בקרקע חקלאית לצד שלישי. ההחלטה נוגעת לכ-3,000 חקלאים שהשכירו, או רוצים להשכיר את המבנים ברשותם. המדובר בעיקר בחקלאים שהחליטו לפרוש והשכרת המבנים עשויה לסייע להם כלכלית. יש להדגיש כי מדובר בנושא שנוי במחלוקת, בין היתר מחשש להשתלטות אנשי עסקים על קרקעות, באמצעות קביעת עובדות בשטח.
משרד החקלאות גיבש הצעה בעניין שינוי החלטה 755, ללא שיתוף מינהל מקרקעי ישראל. ראש הממשלה שרון הפגין תמיכה נלהבת בשינוי - שחרגה לדעת המבקר מהמותר. בצעד חמור, לדעת המבקר, אף התקשר שרון אישית בטלפון למנהל מינהל מקרקעי ישראל, וביקש ממנו לתמוך בשינוי ההחלטה – תוך הפרה של ההוראות והנחיות המבקר בנושא.
המבקר קובע: שרון ידע שהוא מפר הוראות ושיש לו ולמשפחתו נגיעה אישית. השופט גולדברג מצביע על מסמך, ששלח מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשר החקלאות, ובו אישר כי הנושא הועבר לתחום טיפולו שכן "ראש הממשלה מנוע לעסוק בו". המבקר טוען: מכתב לחוד, ומאחורי הקלעים לחוד. "זהו איננו עניין טכני בלבד", הוא מדגיש.
היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה טענה בתגובה: הכל נעשה בתום לב. בכל מקרה, אומרים בלשכת ראש הממשלה, "בסופו של דבר לא הוגשה הצעה לשינוי החלטה 755 של המינהל - ולכן הדבר אינו רלוונטי".
בעקבות פרסום הדו"ח שיגר מזכ"ל מפלגת העבודה, אופיר פינס, מכתב ליועץ המשפטי לממשלה ובו קרא לו לפעול להגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה שרון. במכתב ששיגר פינס ליועץ, אליקים רובינשטיין, הוא כותב: "המבקר מפרט עובדות המצטברות לכדי עברות פליליות של מר שרון... דומה שחובתך להורות למשטרה לקבל את החומר ממבקר המדינה ולהעבירו מידית לפרקליט מלווה לצורך גיבוש כתב אישום".

לכתבות נוספות על הנאמר בדו"ח:

* השתלמויות-שווא במשרד החינוך: בימים בהם הקיצוץ בתקציב המשרד ופיטורי המורים מככבים בסדר היום הציבורי, מצביע מבקר המדינה על חשדות להשתלמויות פיקטיביות במיליוני שקלים של עובדי הוראה.
* פוליטיקה מלוכלכת 1: עובד בכיר ברשות הדואר ניסח מכתב פנימי שסיווג את העובדים בהתאם להשתייכותם הפוליטית. במכתב נאמר כי יש לקדם רק את אנשי "המחנה הלאומי" ולא תומכי העבודה.
* פוליטיקה מלוכלכת 2: יו"ר המועצה הדתית בירוחם ניצל את תפקידו כדי לקדם אינטרסים פוליטיים של ש"ס. בין היתר כתב מכתב לשר הפנים אלי ישי שבו קרא לו להדיח את ראש הרשות המקומית.
* גובים ומכאיבים: דו"ח המבקר מעלה חריקות קשות בפעילות ההוצאה לפועל, הגורמת נזקים וכאב לחייבים – אבל גם לאזרחים תמימים.
* משבר העובדים הזרים: כמעט כל מעסיק יכול להביא אותם לארץ - למרות שברוב המקרים זה כלל לא נחוץ ומכביד על המשק. ומה לגבי הגירוש? הוא מתנהל בעצלתיים, ונמצא הרחק מהמטרות המוצהרות.
* בשר מסוכן: המבקר קובע כי היקף השחיטה הלא חוקית בישראל גדול בהרבה מזו החוקית. ליחידת השירותים הווטרינרים אין את התקציב הדרוש להילחם בשחיטה השחורה.
* טיפולים רפואיים מפוקפקים: מצב המרפאות והמכונים הפרטיים פרוץ לחלוטין: כל אדם יכול לפתוח מכון פרטי, אין פיקוח של משרד הבריאות על התכשירים או הטיפולים. תלונות של לקוחות שנפגעו רק הולכות ומצטברות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדו"ח. מספר 53ב'
צילום: אלכס קולומויסקי
שרון. טובת הנאה?
צילום: אלכס קולומויסקי
חוות השקמים. העיסוק החקלאי
צילום: אתר הכנסת
פינס. להגיש כתב אישום
צילום: אתר הכנסת
מומלצים