שרון: קבעתי פגישה עם אבו מאזן
הפגישה תיערך לאחר הגעתו של פאוול לישראל. שרון העריך כי סוריה תנסה לקיים מגעים עם ישראל בעקבות המלחמה בעיראק. מופז גילה בישיבת הממשלה: המחבלים בתל אביב הבריחו את חומר הנפץ בספר קוראן
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר היום (א') בישיבת הממשלה כי נקבעה פגישה בינו לבין ראש הממשלה הפלסטיני, אבו-מאזן. שרון הוסיף כי הלשכות של שניהם נמצאות בקשר. לדבריו, "בכל מקרה אין שום עיכוב לפגישה עם אבו-מאזן מצד מדינת ישראל". הפגישה צפויה להיערך רק לאחר ביקורו בישראל של שר החוץ האמריקני קולין פאוול, בשבוע הבא.
שרון אמר עוד כי לפני המערכה בעיראק היו ניסיונות למגעים עם סוריה, וכי הוא מעריך שלאור תוצאות המלחמה, תקיים סוריה ניסיונות נוספים למגעים עם ישראל. שרון הוסיף כי "ישראל מוכנה לקיים משא ומתן ללא תנאים מוקדמים עם כל מדינה ערבית".
ראש הממשלה גם תקף בישיבת הממשלה את השר בני אלון, שתכנן לנהל קמפיין בארצות הברית נגד מפת הדרכים. אלון כבר נמצא בארה"ב ושרון זעם עליו: "השיטה שאנשים נוסעים למטרות של פעולות בתחום משרדם ועושים פעולות בתחום המדיני אינה תקינה... זה גורם נזק כבד מאוד לישראל, בעיקר כשמי שמציג את העמדות הללו הוא שר בממשלה שמציג לכאורה את עמדת הממשלה".
"נגביר הפיקוח"
"חומר הנפץ ששימש לפיגוע בטיילת בתל אביב הוברח בתוך ספר קוראן", כך גילה הבוקר (יום א') שר הבטחון שאול מופז בישיבת הממשלה. המטען הוברח לישראל מחו"ל.
מופז הוסיף כי בכוונת ישראל להגביר את הפיקוח על כניסת אזרחים זרים לשטחים. זאת הן בשל הפיגוע והן בשל המקרים האחרונים בהם נפגעו פעילי שלום מירי של צה"ל. במערכת הביטחון טוענים גם כי פעילי השלום מדרבנים את הפלסטינים להתעמת עם צה"ל.
מופז נועד לפני הישיבה עם ראש הממשלה אריאל שרון, והשניים דנו בהכנות לאפשרות שהמו"מ עם הפלסטינים יתחדש בקרוב.
מופז הביע ספקות באשר לאפשרות שהמדיניות הפלסטינית תשתנה. הוא אמר כי "ערפאת מתכוון לעשות כל שביכולתו כדי להכשיל את אבו-מאזן" והוסיף כי "הנהגה דו-מוקדית לא תוביל למלחמה בטרור". שני גורמים, לדברי מופז, עשויים להפריע באופן מעשי לעבודתו של אבו-מאזן. האחד הוא המועצה לביטחון לאומי שהקים ערפאת בראשות האני אל-חסן, כדי לעקוף את מוחמד דחלאן האחראי על מנגנוני הביטחון, והשני - ארגוני הטרור שאינם נשמעים לרשות.
בכל מקרה, אמר מופז, הכדור נמצא כעת בידי אבו-מאזן, "ומבחנו יהיה במעשים ולא בהצהרות". לדבריו, ישראל לא תסכים להכריז על הפסקת אש מבלי שהרשות הפלסטינית תילחם בטרור. מופז הוסיף כי הרפורמה ברשות לא תושלם ללא איחוד מנגנוני הביטחון תחת הנהגה אחת, שאיננה ערפאת.
מופז גם הכחיש את הדיווחים שפורסמו כאילו סוריה החלה בפעילות נגד מוקדי הטרור ואמר כי הלחץ של ארה"ב על סוריה התמקד בנושאים הנוגעים לעיראק.
סמכות ולגיטימציה
שר החוץ סילבן שלום אמר בישיבת הממשלה כי הוא מעריך שאבו-מאזן לא יעסוק ביישום מפת הדרכים לפני שיבסס את מעמדו ברשות הפלסטינית. שלום העריך שאבו-מאזן "חותר להציג סמכות ולגיטימציה מול גורמי האופוזיציה והציבור הפלסטיני הרחב, תוך ציפייה למחוות מישראל שיסייעו לו ויקלו עליו במלאכתו". בשל כך, אמר שלום, צפוי אבו-מאזן לדחות את הטיפול במפת הדרכים, עד שירשום לעצמו הישגים מסוימים בביסוס מעמדו בזירה הפלסטינית. שלום ציין כי אבו-מאזן העביר מסרים לארה"ב, ולפיהם הוא איננו מעוניין בפגישה עם קולין פאוול או בנסיעה לוושינגטון בסמוך למועד השבעת ממשלתו.
שלום הוסיף כי בצל פרסומה בשבוע שעבר של מפת הדרכים "ניסו האירופים לבצע תרגיל כדי לחזק את מעמדם". הוא אמר כי נציגי מדינות אירופה רצו להגיש לשגרירויות ישראל במדינותיהם את מפת הדרכים, בתקווה שלדבר יהיה משמעות בעתיד. בעקבות מידע מוקדם שהגיע לישראל בעניין הונחו שגרירי ישראל, בין היתר ביוון ובבריסל לסרב לקבל את מפת הדרכים, שהוגשה לבסוף על ידי ארה"ב.
שלום נפגש בצהריים עם תת-מזכיר המדינה האמריקני, ווילאם ברנס. בתום פגישתם אמר ברנס כי "ישראל יכולה לנקוט בצעדים, שדובר עליהם בעבר, כדי לעודד את הפעילות הפלסטינית נגד הטרור והאלימות". לדבריו, מדובר בצעדים שייקלו על המצב ההומניטרי בשטחים.
השר שלום אמר כי ישראל מצפה מהפלסטינים להילחם בטרור ולא רק להכריז על הפסקת אש. "איננו מעוניינים בהפסקת אש מלאכותית", אמר שלום.