שתף קטע נבחר

 

סערה במפלגת העבודה בעקבות התפטרות מצנע

הסכינים נשלפו מייד לאחר נאום ההתפטרות, בו תקף מצנע את חבריו לצמרת המפלגה. המזכ"ל פינס קיים סבב התייעצויות עם בכירי המפלגה, במטרה לבחור יו"ר חדש "מהר ככל האפשר". בין המועמדים האפשריים: בן אליעזר, וילנאי, רמון, בורג ואולי אפילו ברק

מבוכה שוררת היום (ב') במפלגת העבודה, בעקבות הודעתו המפתיעה של עמרם מצנע על פרישה מראשות המפלגה. כבר אמש, לאחר ההודעה, החלו להישלף הסכינים בצמרת המפלגה, ובכיריה החלו במאבק על הירושה.
המפתח נמצא כעת בידיו של המזכ"ל, אופיר פינס, שמיהר להודיע כי יעשה כל מאמץ להביא לבחירתו של יו"ר חדש כבר בחודשים הקרובים. היום החל פינס בסדרת פגישות עם הבכירים בלישכת המפלגה בשכונת-התקווה בתל-אביב.
בפני צמרת המפלגה ניצבות כעת שלוש אפשרויות: בחירות מהירות ליו"ר חדש, מינוי יו"ר זמני מוותיקי המפלגה כגון שמעון פרס, או מינוי צוות הנהגה קולקטיבי.

יו"ר עם סמכויות?

בעקבות התפטרות מצנע, שורת מועמדים בעבודה כבר מתכוננים למאבק על ההנהגה. גם במערכת הפוליטית נרשמה תכונה רבה בעקבות צעדו של מצנע.
מסבב הפגישות שניהל היום מזכ"ל מפלגת העבודה, אופיר פינס, עם בכירים במפלגה, עולים חילוקי דעות באשר לקביעת המנהיגות לתקופה הקרובה.
פינס נפגש היום בנפרד עם חברי הכנסת בנימין בן אליעזר, שמעון פרס, מתן וילנאי, אפריים סנה וחיים רמון. לפי שעה מסתמן כי פינס מעוניין בבחירות מיידות, כך גם וילנאי, שככל הנראה צפוי להציג מועמדות. סנה ובן אליעזר תומכים במינוי יו"ר זמני ללא הגבלות, כלומר כזה שיוכל להתמודד לאחר מכן על התפקיד אם ירצה. זאת לעומת רמון, שמעוניין ביו"ר זמני שלא יוכל להתמודד.
בין השמות שהועלו ליו"ר זמני שלא יוכל להתמודד אחר כך על התפקיד: שמעון פרס, משה שחל, דוד ליבאי ואופיר פינס.

"מחזיר את המנדט"

מצנע החליט להישאר חבר כנסת מטעם העבודה. אמש הוא הודיע במסיבת עיתונאים בבית המפלגה בתל-אביב כי הוא "מחזיר את המנדט, אבל לא הולך הביתה". בנאומו תקף מצנע בחריפות את חבריו למפלגה (לנאום המלא לחצו כאן).
הוא אמר כי "אני בוש בכך שמאז שנבחרתי לא מעטים עסקו בי ובמאבק נגדי יותר מאשר במאבק לשלום ולצדק חברתי. אני מסרב להיות תבנית נוף מפלגתי".
מצנע הוסיף כי "נבחרתי ברוב עצום של חברי מפלגת העבודה, אולם לצערי למרות הרוב העצום, היו אנשים בהנהגת המפלגה הנוכחית שלא הפנימו ולא כיבדו את החלטת הבוחרים ועשו את הכל כדי להפריע לי. הם פגעו וחיבלו ללא הפסק גם בזמן הבחירות וגם לאחריהם".
לדבריו, "באתי עם פוליטיקה קצת אחרת, נקייה, ישרה. אני לא מוכן לסבול מצב שבשביל לעמוד בראש המפלגה צריך לעשות קומבינות, חשבונות אישיים ולומר חצאי אמיתות שאין ביניהם ובין טובת המדינה והמפלגה דבר וחצי דבר. זה פשוט לא אני".
הוא הוסיף כי "ידעתי שהדרך הפוליטית היא לא קלה, אבל לא עד כדי כך, להיתקל באיבה שכזו, בחוסר גיבוי ובחוסר הבנה שלמפלגה יש דרך, יש אידיאולוגיה ולא רק עניינים אישיים. בגלל התנהגויות מעין אלה איבדה מפלגת העבודה את אמון הציבור ואת הקשר שלה עם הבוחרים".
מצנע אמר כי "אין יכולת לקחת אחריות על מפלגה שבמקום להיות אלטרנטיבה לשלטון הימין הכושל עוסקים חלק ממנהיגיה בתככים ובמחנאות פוליטית. אין דרך להנהיג מפלגה עם אנשים בעלי יצר הרס עצמי ויצר התאבדות פוליטית. אינני יכול לקחת אחריות על מפלגה העומדת על סף פשיטת רגל כלכלית לאחר שנים של ניהול כושל ובזבזני".

הנטישה

בשבועות האחרונים חלה ירידה בתמיכה במצנע בתוך מפלגת העבודה. גם תומכיו המובהקים ביותר, כמו אופיר פינס, התרחקו ממנו. רק מעטים מחברי הכנסת של העבודה, בהם יולי תמיר, אברהם שוחט, חיים רמון ואיתן כבל, עמדו לצדו לאחרונה לצידו של מצנע.
מצנע חזר ואמר מאז החל לכהן כיו"ר האופוזיציה כי הוא אינו מצליח לתפקד ולעשות פעולות של ממש בתחום הפוליטי, כאלה ש"ישפיעו על מהלך העניינים". הוא הביע באזני מקורביו פעם אחר פעם את סלידתו מהמערכת הפוליטית. כמו כן ביקר את הקשיים בהם הוא נתקל בתוך מפלגתו, שנמצאת בחובות ענק בסך 130 מיליון שקל.
רק לפני כשבוע השתתף מצנע בפורום אקטואליה ב-ynet, ואמר בראיון האחרון שלו כראש המפלגה כי "אכן קשה להסתיר שאינני נהנה במיוחד מתחום עיסוקי הנוכחי".
ביום חמישי פורסם ב-ynet על הוויכוח הקולני של מצנע עם מזכ"ל העבודה, אופיר פינס. בעקבות ריב זה, אמרו בכירים בעבודה: "מצנע לא יוכל לתפקד זמן רב בצורה כזו, כשאף אחד כמעט לא נמצא לצידו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצנע בנאום הפרישה. "זה לא אני"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בן אליעזר. הבכירים לא ידעו דבר
צילום: רויטרס
צילום: אתר הכנסת
פינס. ויכוח קולני בסוף השבוע
צילום: אתר הכנסת
מומלצים