מרקי קיץ
מרקים קרים הם פתרון נהדר לאוכל פשוט ומהיר, שיעשה לנו טעים בפה וקר בבטן. דרור פינטו מציע שלושה: צזיקי, עגבניות וערק, ובטטה עם ג'ינג'ר (ויש גם בונוס מתוק)
אוכל קר. זה כל מה שאני מבקש עכשיו, כשהקיץ בפתח והחום כבר מכה. במשך עונה שלמה שכחתי עד כמה בלתי נסבל החום הזה במדינתו הקטנה. השרב הפתאומי, שתקף אותנו במשך השבוע האחרון, הזכיר לי עד כמה עוד אתגעגע לקור של חורף, שיישוב אלינו רק בעוד תקופה ארוכה.
מילא אני, אך הקיץ הישראלי הכבד הזה מחולל שמות בכל מנה: השוקולד נמס, הקצפת מתקלקלת והדבר האחרון שמתחשק לעשות ב-40 מעלות בצל הוא לאכול חמין מהביל מהסיר.
חבר רוחני אחד אמר לי פעם שעל פי הרפואה הסינית צריך לאכול בקיץ דווקא מאכלים חמים ובחורף מאכלים קרים. אך עם כל הכבוד לסינים, נראה אותם מתמודדים עם החום של אמצע חודש אוגוסט. תקראו לי פסיכי אבל אני מעדיף לאכול את הארטיק שלי בקיץ.
מרקים קרים הם פתרון נהדר לאוכל פשוט ומהיר, שיעשה לנו טעים בפה וקר בבטן. אומנם, דרושה מידה מסוימת של אומץ כדי לעשות את הצעד הראשון ולאכול מרק שהתקרר בכוונה, אבל אחר כך מתמכרים, וזו מילה של כבוד.
השבוע נכין צזיקי עם צנוניות, גספצ'ו, מרק בטטות וג'ינג'ר, מרק עגבניות עם עראק וגם בונוס לקינוח: מרק דובדבנים בשמנת.
צזיקי
המרק הכי שווה של הקיץ. מתאים גם כרוטב לדגים בגריל. במתכון הזה החלפתי את המלפפונים בצנוניות. כדי לגוון נתתי גם את האופציה המסורתית.
כמה זמן: 15 דקות לכיף אמיתי
חומרים (5 מנות):
10 צנוניות קטנות (או 4 מלפפונים ירוקים, קלופים)
ליטר יוגורט סמיך מחלב צאן
4-6 שיני שום כתושות
צרור שמיר קטן, קצוץ דק
כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור
הכנה:
1. חותכים את הצנוניות לגפרורים דקים (או את המלפפונים לקוביות קטנות), ממליחים ומשהים כמה דקות.
2. מערבבים בקערה את היוגורט, השום השמיר והשמן. לפני ההגשה מוסיפים את הצנוניות (או המלפפונים) ללא המיצים שהפרישו, טועמים ומתקנים תיבול. המרק הזה אוהב לחם טרי, והרבה ממנו.
מרק עגבניות וערק
עשו לעצמכם טובה והשתמשו במתכון הזה בעגבניות אדומות ובשלות של קיץ. אם תתפשרו על עגבניות בוסר מהחורף יקבל המרק שלכם טעם של פלסטיק.
כמה זמן: 20 דקות וזהו
חומרים (5 מנות):
1/2 ק"ג עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות
¼ כוס שמן זית
1 בצל קטן, קצוץ
2 שיני שום, כתושות
חבילה יפה של נענע, קצוצה
מעט סוכר
מלח, פלפל
3 כפות קרם פרש
2 כפות ערק
הכנה:
1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל והשום עד שהם מתרככים. מוסיפים את העגבניות ומבשלים 10 דקות נוספות עד שהן מתפרקות לרוטב דליל. מתבלים במעט מלח ופלפל וסוכר.
2. מעבירים את תכולת המחבת (בזהירות, זה חם!) למעבד מזון, מוסיפים את הקרם פרש והערק, ומרסקים למחית חלקה. מקררים היטב. טועמים ומתקנים תיבול, מקשטים בנענע ומגישים.
מרק בטטה וג'ינג'ר קר
כמה זמן: 20 דקות ולשולחן
חומרים (5 מנות):
½ ק"ג בטטה, חתוכה לקוביות קטנות
2 כפות חמאה
1 בצל קטן, קצוץ
2 שיני שום, כתושות
¼ כפית ג'ינג'ר, מגורר
עלי טימין מענף אחד
½ ליטר ציר עוף או מים
מלח, פלפל שחור טחון
מכל שמנת מתוקה
להגשה:
קרם פרש
הכנה:
1. מחממים את החמאה במחבת, מוסיפים את הבצל, הג'ינג'ר והשום ומטגנים עד שנהיים שקופים. מוסיפים לסיר את הטימין, הבטטה וציר העוף. ומבשלים עד שהבטטה מתרככת.
2. מעבירים את התערובת והשמנת המתוקה למעבד מזון ומרסקים למחית חלקה. מצננים היטב.
3. יוצקים את המרק הקר לצלחת הגשה, מעטרים כל צלחת בכף קרם פרש ומגישים.
ובונוס: מרק דובדבנים בשמנת
בחורף אפשר להגיש את המרק הזה גם חם.
חומרים (5 מנות):
1/2 1 ליטר מים
מקל קינמון (לא חובה)
1 צנצנת דובדבנים מגולענים משומרים
½ כוס סוכר
2 כפות וודקה
2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
הכנה:
שמים את הדובדבנים, הקינמון והמים בסיר ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הסוכר ומבשלים עוד שתי דקות. מוסיפים את השמנת והוודקה מצננים ומגישים קר.
מומלצים