השופטים מרים נאור ואשר גרוניס נבחרו לעליון
השניים נבחרו לכהן כשופטים בבית המשפט העליון. זאת על אף שכמה מחברי הוועדה מחו על דרך בחירת המועמדים. לבסוף: שלושת הפוליטיקאים לא הצביעו על מינוי השופטים נאור וגרוניס. השר אלון מאיים לעתור לבג"ץ
הוועדה למינוי שופטים בחרה הערב (ה') בשופטת מרים נאור ובשופט אשר גרוניס לשופטי בית המשפט העליון. הוועדה התכנסה כשברקע העימות הקשה בין יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, לבין נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, על תפקיד המערכת השיפוטית בישראל והתערבותה בנושאי החקיקה.
שלושה משמונת מחברי הוועדה, השר בני אלון וחברי הכנסת דליה איציק ושאול יהלום, זעמו על הליך הבחירה ועל-כך שהיו רק שני מועמדים לשני התפקידים. לפני הישיבה הם איימו ב"צעדי מחאה חסרי תקדים". לבסוף לא השתתפו שלושת הפוליטיקאים בהצבעות לגבי גרוניס ונאור.
השופטת מרים נאור קיבלה את כל חמשת הקולות הנותרים, השופט גרוניס קיבל ארבעה קולות בעד ונמנע אחד (עו"ד יורי גיא-רון, נציג לשכת עורכי הדין).
ח"כ יהלום אמר בתום ההצבעות: "אני מצר על כך שיו"ר הוועדה, שר המשפטים, לא דחה את ההצבעה, ועל-ידי כך הביא לתמיכה מועטה בשני המועמדים. זהו דבר שאינו לכבודו של בית-המשפט העליון". השר אלון איים לעתור לבג"ץ, בטענה שהליך הבחירה לא היה חוקי - לאחר שהמועמדים לא הופיעו תחילה בפני ועדת משנה.
לפיד דרש לעכב
שני מועמדים נוספים לתפקיד שופטים היו היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין ופרקליטת המדינה, עדנה ארבל - אולם שר המשפטים יוסף (טומי) לפיד דרש לעכב את מינויים עד לסיום החקירות המתנהלות כעת במשטרה, לרבות החקירות נגד ראש הממשלה, אריאל שרון. לפיד ביקש לדון בעניינם בסבב המינויים הבא שייערך במהלך שנת 2004.
במסיבת עיתונאים שכינס לפני ישיבת הוועדה, דחה שר המשפטים את הטענה של חברי הכנסת בוועדה כי יש רק שני מועמדים לשני מקומות. לפיד אמר: "אני מצטער על העמדה הזאת, והטענה רק על שני מועמדים אינה תקפה. כך גם היה בפעם הקודמת, והם היו מוסמכים להציג מועמדים נוספים".
לאחר החלטת הוועדה למינוי שופטים אמר לפיד: "דווקא ביום שבו בית המשפט העליון הותקף קשות על ידי יו"ר הכנסת, חשוב היה לי שבחירת השופטים העליונים החדשים תתקיים כסדרה. נכון שבוועדה התקיים דיון קשה, אך בסופו של דבר השופטים נאור וגרוניס נבחרו כחוק ויצטרפו למוסד המכובד שכל אזרח הגון צריך לרצות ביקרו".
כאשר הגיע נציג הקואליציה בוועדה, ח"כ שאול יהלום לדיון, אמר: "אנחנו נעשה את הכל בצורה אחראית ועניינית. אנחנו עובדים עם המערכת ולא נאבקים בה. אנחנו לא אומרים שאנחנו שוללים את מועמדותם של השופטת מרים נאור והשופט אשר גרוניס, אלא את הדרך. לא יכול להיות שיש שני מועמדים לשני תפקידים בבית המשפט העליון. מי שהיה צריך להציג מועמדים נוספים זה שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון. העובדה הזאת שיש שני מועמדים לשני תפקידים זו תעודת עניות למערכת והעומד בראשה. יש מועמדים טובים, ראויים לא פחות".
נציגת האופוזיציה בוועדה, חברת הכנסת דליה איציק אמרה לפני כניסתה לדיון: "מדובר בהליך שאין לנו שיקול דעת בו, ואם החברים בוועדה יחליטו שלא לדחות את הדיון, אני לא אשתתף בהצבעה".
נציג הממשלה בוועדה, השר בני אלון, הביע תמיכה בדברי יו"ר הכנסת ואמר: "אני חולק על השר לפיד. יו"ר הכנסת דואג לכבוד הכנסת ולהפרדה בין הרשויות. הוא מבטא את זה והדברים יוצאים מלבו ומשכלו. השר לפיד קצת חושב שתפקידו להיות השרת של נשיא בית המשפט העליון, והוא לא מספיק רגיש לרשויות השונות".
מי ומי בוועדה
בראש הוועדה למינוי שופטים עומד לפיד. הוועדה מורכבת משלושה שופטים: הנשיא אהרון ברק, השופטת דליה דורנר והשופט יעקב טירקל (שמחליף את השופטת שטרסברג-כהן שפרשה לאחרונה מתפקידה). כמו כן יושבים בוועדה שני נציגים של לשכת עורכי הדין: עו"ד יורי גיא-רון ועו"ד בני לוינבוך; נציגת האופוזיציה, ח"כ איציק, נציג הקואליציה ח"כ יהלום ושני נציגים מהממשלה, השר אלון ושר המשפטים.
בישיבה היום עלה לדיון גם נושא מינוי שופטים בבתי משפט השלום והמחוזי בבאר שבע, חיפה, ירושלים ותל אביב.
דרכם של נאור וגרוניס
השופטת שנבחרה לתפקיד שופטת בית המשפט העליון, מרים נאור, בת 56, הושבעה לתפקיד שופטת בית משפט השלום בירושלים בינואר 1980 ובאפריל 88' נכנסה למינוי בפועל בבית משפט מחוזי בירושלים. ב-99' היא מונתה לתפקיד סגנית בית המשפט המחוזי בירושלים וביוני 2001 מונתה לשופטת בפועל בבית המשפט העליון. השופט הנבחר אשר גרוניס, בן 58, מונה בספטמבר 88' לשופט בבית המשפט המחוזי בבאר-שבע. באפריל 2002 מונה לכהונת שופט בפועל בבית המשפט העליון.
במהלך התקופה האחרונה פרשו שלושה שופטים בבית המשפט העליון: המשנה לנשיא, השופט שלמה לוין, השופט יצחק אנגלרד והשופטת טובה שטרסברג-כהן. בשנת 2004 יפרשו השופטים דורנר ותיאודור אור. ב-2005 יפרשו השופטים טירקל ואליהו מצא ובשנת 2006 יפרשו נשיא בית המשפט העליון ברק והשופט מישאל חשין. עם פרישתו של השופט ברק תמונה השופטת דורית בייניש לנשיאת בית המשפט העליון הבאה.
לראשונה: נציבת תלונות הציבור
הוועדה החליטה היום גם למנות את שופט בית-המשפט העליון, תיאודור אור, כמשנה לנשיא בית-המשפט. עוד הוחלט למנות את שופטת בית-המשפט העליון בדימוס, טובה שטרסברג-כהן, לנציבת תלונות הציבור נגד שופטים. היא הראשונה שנכנסת לתפקיד מאז חוקק החוק בעניין בשנה שעברה.
הוועדה החליטה גם על מינויים של שופטים לבתי המשפט המחוזיים: לבית המשפט המחוזי בירושלים - השופטות מרים מזרחי, חנה בן-עמי ואורית אפעל-גבאי; בית המשפט המחוזי בתל-אביב - השופטת שרה ברוש והשופטים ישעיה שנלר וחאלד כבוב; בית-המשפט המחוזי בחיפה - השופטת ברכה בר-זיו והשופט רון שפירא; בית-המשפט המחוזי בבאר-שבע - השופטות רחל ברקאי וורדה מרוז; בית-המשפט המחוזי בנצרת - השופטת גבריאלה לוי דה-ליאו.