בשמאל מברכים אך בימין זועמים: "נוסדה מדינת פלסטין"
בשמאל הביעו שביעות רצון מהחלטת הממשלה בנושא מפת הדרכים ובירכו את ראש הממשלה. במפלגות הדתיות ומפלגות הימין זועמים: "זה יותר קשה מאוסלו", טען ח"כ פרוש. שרי הליכוד שנמנעו בהצבעה מאופקים: "אינני רוצה בהצבעה דרמה מיוחדת", אמרה השרה לבנת
התגובות נוכח אישורה של מפת הדרכים בישיבת הממשלה אחר הצהריים (יום א') נחלקות בין סיפוק רב בקרב האופוזיציה משמאל וביקורת חריפה וזעם בקרב האופוזיציה מימין והמפלגות הדתיות.
יו"ר מפלגת העבודה לשעבר, ח"כ עמרם מצנע, בירך על ההחלטה אך יחד עם זאת אמר כי הוא סקפטי שראש הממשלה שרון יבצע את תוכניתו. "המבחן במזרח התיכון הוא במעשים. כשנראה את שרון מפנה 100 האחזויות בלתי חוקיות נדע שהוא רציני".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ דליה איציק מהעבודה, בירכה גם היא על ההחלטה. "הממשלה הבינה סוף סוף את מה שמפלגת העבודה טוענת כבר שנים. מפת הדרכים היא ניצחון לדרכה של העבודה", אמר איציק.
לדבריה הצטרף עמיתה לסיעה, שר האוצר לשעבר ח"כ אברהם (בייגה) שוחט שאמר כי הוא "שמח שסוף סוף, אחרי שנתיים, הבין ראש הממשלה את הצורך לעשות מעשה בתחום המדיני. אני גם שמח על כך ששרון הבין והפנים את ההשפעה המכרעת שיש למצב המדיני על כל הנושא הכלכלי".
מרצ: צריך מעשים, לא דיבורים
גם במרצ הביעו סיפוק. ח"כ רן כהן אמר כי על ראש הממשלה, אריאל שרון להציג לוח זמנים מפורט ליישום ההחלטה, "כדי שההחלטה לא תהיה מיצג שווא ותישאר במישור התקשורתי בלבד". כהן הביע תקווה שאין בהסתייגויות הממשלה תכסיסנות, שתימנע את ביצוע התוכנית ואמר כי יש לתבוע מהרשות הפלסטינית להתחיל מיד במלחמה בטרור.
ח"כ רומן ברונפמן (מרצ) בירך את ראש הממשלה שרון ואמר שהוא "צריך להוכיח כי כוונתו לקידום משא ומתן עם הפלסטינים אמיתית, ולהתחיל לפעול במעשים ולא בדיבורים. אני מבטיח לתמוך מתוך האופוזיציה בכל מהלך שיוביל להסדר קבע, ולמנוע מגורמים קיצוניים בממשלה לסכל את היוזמה לשלום", דברי ברונפמן.
גם בסיעות הערביות התקבלה ההחלטה בשביעות רצון. יו"ר סיעת רע"ם, ח"כ טאלב א-סנע, אמר בתגובה כי סיעתו לא תהסס להעניק גיבוי לממשלה "אם תעמוד במבחן המציאות ולא רק במבחן ההצהרות". לדבריו, "על פי המניעים של שרי הממשלה ההצבעה הייתה נגד המפה. גם השרים שהצביעו בעדה התנו אותה בהסתייגויות שהותירו אותה ללא תוכן".
"מעשה קשה יותר מאוסלו"
שר הבינוי והשיכון, אפי איתם, אמר כי ישראל יוצאת לבצע את מפת הדרכים מבלי שהסתייגויותיה למסמך התקבלו. לדבריו, "כל מה שיש בידי ישראל הוא אמירה עמומה של האמריקנים מבלי שהערות ישראל ילקחו בחשבון". השר איתם אמר עוד כי המפד"ל תישאר בממשלה "משום שיש לה כושר השפעה לא קטן. אם נעמוד בפני הקמת מדינה פלסטינית זמנית, נשקול מחדש את צעדינו".
לעומתו התגובות במפלגות האופוזיציה הדתיות חריפות הרבה יותר. יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, אמר: "ממשלת ישראל ייסדה היום את מדינת פלסטין. שרון, כתואם אהוד ברק, אישר היום את הסכם אוסלו בטרם יבש דם הפיגועים. הוא הוכיח שאין ביכולותו להתניע תהליך מדיני לשמירה על ירושלים".
ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) אמר: "ברור שמי שבוגד בתורת ישראל, בוגד גם בארץ ישראל. כל האידאות ששרון הציג במשך שנים היו אחיזות עיניים בלבד. היום הוא עשה מעשה קשה יותר מאוסלו".
יו"ר סיעת האיחוד הלאומי, ח"כ יורי שטרן אמר: "זהו יום עצוב למדינת ישראל. ממשלת ישראל תצטרך בעתיד לקום ולהגיד 'לא' ברור למפת הדרכים ולהקמת המדינה הפלסטינית אך ככל שזה יהיה מאוחר יותר מחיר הגימגומים יהיה גבוה יותר".
מועצת יש"ע פירסמה הודעת תגובה חריפה בה נאמר: "ההחלטה תזכר לדיראון עולם בתולדות מדינת ישראל. היא מתנכרת לזכותנו ההיסטורית על ארץ-ישראל ופוגעת באינטרס הלאומי והבטחוני של מדינת ישראל".
שרי הליכוד שנמנעו מאופקים
התגובות מאופקות יותר כאשר מדובר בשרים חברי הליכוד שנמנעו בהצבעה. שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה בתגובה כי היא לא בטוחה שהפלסטינים יבצעו את הנדרש מהם במפת הדרכים. "ישראל קיבלה החלטה שלא להכנס לעימות עם הממשל האמריקני עכשיו. לדעתי נגיע בהמשך לויכוחים עם האמריקנים אך צריך לתת הזדמנות לראש הממשלה. אינני רוצה בהצבעה דרמה מיוחדת ואינני בטוחה שהפלסטינים יבצעו את כל מה שנדרש מהם", אמרה לבנת.
שרת קליטת העלייה, ציפי לבני, אמרה בתגובה כי מדובר בתהליך שנמצא בראשיתו. "אין ספק שהתקבלה כאן החלטה שתביא פיתרון של שתי מדינות לשני עמים. מדובר בתהליך שנמצא בתחילתו ונצטרך לעבוד קשה כדי ליישמו. עכשיו צריך לראות כיצד ניתן להוביל את התהליך קדימה".