מופז: איראן מתכננת טילים שיגיעו לארה"ב
לדברי שר הביטחון, מדובר בטילים חדשים מדגם שיהאב 4 ושיהאב 5. לאיראנים יש כבר "יכולת ראשונית" לשגר טילי שיהאב 3, המגיעים לישראל
איראן מפתחת טילי קרקע-קרקע ארוכי טווח מדגמי שיהאב 4 ושיהאב 5, אשר עשויים להגיע לטווח, שיאפשר לה לפגוע בארה"ב. כך גילה היום שר הביטחון, שאול מופז, בתדרוך לעיתונאים שהעניק באנקרה, בירת טורקיה.
מדובר בטווח גדול מאוד, שאף מדינה - מלבד ארה"ב ומדינות ברית המועצות לשעבר - לא פיתחה טילים המסוגלים להגיע אליו. גם קוריאה הצפונית מחזיקה, ככל הנראה, בטילים בעלי טווח המאפשר פגיעה בארה"ב, אולם היא נמצאת קרוב הרבה יותר לחופיה המערביים של ארה"ב יחסית למרחק שבין איראן לארה"ב.
ניסויים מוצלחים בטילי שיהאב 3
מופז הוסיף לאחר-מכן: "באשר לטילי השיהאב 4 ו 5, אינני בטוח שיש לנו הערכה מדוייקת, אבל אנחנו מכירים את הכוונות של איראן. הם מתכננים לפתח טילים כאלה. האם הם בשלבי הבשלה? אינני יכול למסור במדויק, אבל תוך מספר שנים הם עלולים להגיע ליכולת טילית ארוכת טווח. הטילים עלו כבר מזמן על צגי המחשב ועל שולחנות השרטוט".
שר הביטחון אמר עוד כי כבר כיום יש לאיראן יכולת ראשונית לשגר טילי שיהאב 3, המגיעים לטווח של עד 1,300 ק"מ ומאפשרים פגיעה בישראל. איראן עורכת ניסויים בטיל השיהאב 3 מזה שנים אחדות. עד לאחרונה נראה היה כי פיתוח השיהאב 3 נתקל בבעיות שונות, בשל כישלון אחד מהניסויים בטיל, אולם לדברי מופז, מאז ביצעה איראן כמה ניסויים נוספים, שבהם נחלו האיראנים, כנראה, הצלחה.
מופז אמר את הדברים לאחר פגישתו עם שר ההגנה הטורקי, וג'די גונול - פגישה שבה נדונו היכולות האיראניות. לדברי מופז, "חלק מן ההשפעות שיש לאיראן עלינו, משפיעות גם על טורקיה. הקשר של איראן לחיזבאללה וגם הניסיון להשיג נשק בלתי קונבנציונלי. התגרענות איראן מטרידה הרבה מאוד מדינות, כולל טורקיה וארה"ב".
ישראל מתחרה במכרזים צבאיים בטורקיה
מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף במילואים עמוס ירון, סיפר כי בימים אלה עומדים על הפרק כמה מכרזים למערכות נשק מתקדמות שהוציאה טורקיה, ושיש לישראל עניין בהן. ישראל מבקשת למכור לטורקיה מטוסים זעירים ללא טייס למשימות מודיעין בהיקף של כמה מאות מיליוני דולרים, וכן את מערכת הטיל נגד טנקים "גיל" בגרסתו האווירית. הטיל משמש בצה"ל ביחידות חיל הרגלים, אולם ישראל מתכננת למכור אותה לטורקיה בגרסה המותקנת על מסוקי קרב.
בשנים האחרונות השתתפו התעשיות הביטחוניות הישראליות במכרז לאספקת מסוקי קרב חדשים לצבא הטורקי. המסוקים שהציעה ישראל הנם מסוקים מתוצרת רוסית מדגם "קאמוב", המצוידים במערכות מתקדמות מתוצרת התעשייה האווירית. אולם בסופו של דבר בחרו הטורקים במסוקי "קוברה – זולו" מתוצרת חברת "בל" האמריקנית.
בימים אלה משביחה התעשייה הצבאית בישראל 160 טנקי M-60 טורקיים ,והפרוייקט עשוי לכלול בעתיד כמה מאות טנקים נוספים. במהלך שנת 2002 הגיע הייצוא הביטחוני הישראלי לטורקיה להיקף של כמיליארד דולר, שהם כרבע מכלל הייצוא הביטחוני הישראלי באותה שנה העומד על כארבעה מיליארד דולר. המנכ"ל ירון ציין כי שיתוף הפעולה האסטרטגי בין ישראל לטורקיה כולל גם העברה של ידע וטכנולוגיה צבאית וביטחונית לטורקיה, שמנסה להקים לעצמה יכולת ייצור ביטחונית נרחבת.