שרון מוכן להוריד מאחזים ולהתחייב למדינה פלסטינית
כך עולה מהמגעים על נוסח הודעת הסיכום של פסגת עקבה. בתמורה דורשת ישראל שהרשות תצהיר על הכרה במדינה יהודית. הרשות מסרבת ודורשת לדבוק במפת הדרכים. צה"ל הסיר הלילה את הסגר: 25 אלף פלסטינים חוזרים לעבודה בישראל
ראש הממשלה, אריאל שרון, מוכן להצהיר על מחויבותה של ישראל להקמת מדינה פלסטינית ריבונית ולהורדת מאחזים בלתי-חוקיים. כך עולה מנוסח הודעת הסיכום של פסגת עקבה, שגובש במגעים בין ישראל לארה"ב. בתמורה דורשת ישראל שהרשות הפלסטינית תצהיר על הכרה במדינה יהודית.
מקורות מדיניים אומרים כי עדיין ייתכנו שינויים בנוסח הודעת הסיכום - בהתאם למגעים עם הפלסטינים, ובהתאם לאילוצים הפוליטיים בישראל. שרון צפוי לכנס התייעצות עם שר החוץ, סילבן שלום, ועם שר הביטחון, שאול מופז, ערב צאתו לירדן, שבה יידון, בין היתר, נוסח הודעת הסיכום.
ראש הממשלה הפלסטיני, אבו מאזן, הבהיר אתמול (שבת) לשליח האמריקני, ויליאם ברנס, כי הרשות עומדת על קיום כל הסעיפים במפת הדרכים כלשונם, כולל הסעיפים שעוסקים בהצהרות הפתיחה של הצדדים לתהליך.
בישראל דורשים הכרה במדינה יהודית
מפת הדרכים דורשת שהפלסטינים יפרסמו "הצהרה חד-משמעית שתחזור על זכותה של ישראל להתקיים בשלום ובביטחון ותקרא להפסקת-אש מיידית וברורה שתשים קץ לכל הפעילות המחומשת ולכל גילויי האלימות כלפי ישראלים". ישראל נדרשת, לעומת זאת, לפרסם "הצהרה חד-משמעית שתאשר את התחייבותה לחזון של שתי מדינות, הכולל מדינה פלסטינית עצמאית, בת-קיימא, ריבונית החיה בשלום ובביטחון לצד ישראל, כפי שהציג זאת הנשיא בוש, ותקרא להפסקה מיידית של אלימות כלפי הפלסטינים בכל מקום". כל אחד מהצדדים נדרש גם להצהיר על הפסקת ההסתה נגד הצד השני.
ישראל טוענת שהיא אינה מסיתה נגד הפלסטינים, ולכן אינה מוכנה להצהיר על הפסקת ההסתה. בעיה חמורה מזו היא ההצהרה על מדינה פלסטינית. עמדת ישראל הייתה בתחילה שהיא תצהיר על הכרתה במדינה פלסטינית רק בתמורה להצהרה של הפלסטינים כי הם מוותרים על זכות השיבה. מכיוון שהתברר כי זו דרישה לא-ריאלית בשלב זה של התהליך, מבקשת ישראל כעת שהרשות תצהיר על הכרה במדינה יהודית בתמורה להכרת ישראל במדינה פלסטינית. גורמים מדיניים אומרים כי "ישראל לא תצהיר שום דבר שיש בו פגיעה בביטחון אזרחיה. בכל נוסח צריכה להיות מעוגנת הכרה בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית".
ישראל מתחילה ליישם את ההקלות
לקראת הפסגה של בוש, שרון ואבו מאזן בעקבה החלה ישראל ליישם את ההקלות שראש הממשלה שרון הבטיח בפגישתו עם אבו מאזן. צה"ל הודיע על הסרת הסגר החל מחצות. 25 אלף פועלים ואנשי עסקים פלסטינים יורשו להיכנס לעבודה בישראל, מתוכם 15 אלף מרצועת עזה ועשרת אלפים מיהודה ושומרון. תאושר לינה של 2,000 פועלים פלסטינים בישראל, ויוגדל מספר הפועלים הפלסטינים באזורי התעשייה המשותפים. שר הביטחון הורה על הקלות נוספות, בהן הרחבת אזור הדייג שמול חופי הרצועה.
במהלך השבוע ייכנסו לתוקף הקלות נוספות שהבטיח שרון, ובראשן שחרור של עד מאה שחרור אסירים מנהליים, שיחתמו על מסמך בו יתחייבו שלא לעסוק בטרור. בין האסירים שישוחררו: תייסיר חאלד, ראש ארגון החזית הדמוקרטית בשטחים, ואחמד ג'בארה אבו סוכר, מהוותיקים שבאסירים המוחזקים בידי ישראל.
ישראל התחייבה גם ליציאת צה"ל ממרכזי הערים הפלסטיניות. מקורות צבאיים אמרו שכבר כיום צה"ל אינו מחזיק כוחות דרך קבע במרכזי הערים הפלסטיניות. עם זאת, בכל יום נכנסים הכוחות לכמה ערים כדי לסכל פיגועים ולעצור "פצצות מתקתקות". בצה"ל אמרו כי אין מניעה לאפשר באופן סמלי כניסה של כוחות פלסטינים לחלק מהערים הפלסטיניות, לפעול רק במקומות שבהם הפעילות חיונית, "ולשווק את זה כמחוות ביטחוניות".
הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון, הביע אתמול אופטימיות זהירה ואמר בשיחה עם צנחנים מגדוד 890: "יכול להיות שבעוד חודש, כשתסיימו את תקופת ההתארגנות, המצב יהיה מעט שונה. אולי יותר ממעט שונה".