ביכורים בישובים חקלאיים
פס הייצור של התיירות החקלאית פסח, כנראה, על טקס הביכורים המסורתי. בקיבוצים ובמושבים עדיין מניפים מַגָלים ושמים זרים על הראש, אבל לא פותחים קופות. גילי סופר מצא עבורכם כמה מקומות שבהם תתקבלו בפנים יפות
מיזרע | גבעת יואב | עין שמר | פלמחים | |||
רגבה | מטולה | עין המפרץ | שדמות דבורה |
למי מאתנו אין איזה זיכרון ילדות של ביקור מאולץ-משהו בקיבוץ או במושב לרגל החג. עגלות מקושטות, מופעי מחולות, ערמות חציר, עיצוב עתיר שיבולים, ובגדים לבנים. חג הביכורים היה מאז ומתמיד גם חג הביקורים.
מסורת הבאת הביכורים במה שמכונה ההתיישבות העובדת (זה כי בעיר יושבים בבתי קפה כל היום) היא מסורת בת שנים. את הביכורים מביאים אמנם למרכז הכפר, המשק או למרכז האזורי, ולא לירושלים, אך מדובר בחגיגה אמיתית של אנשים שחיים מהאדמה ומפרייה, ששמחים בעגלה או בסייחה שנולדה להם, בעצים מניבי הפרי, וכמו כולם – בילדיהם.
השינוי התרבותי שעובר על המושבים, ועוד יותר מהם - הקיבוצים, לא פוסחים גם על תחום זה, וגם כאן יש בעיקר ניסיונות למצוא את דרך חדשה ומעודכנת.
יש מי שהחליט לעשות מזה ביזנס, ויש מי שלא. חגיגות, פסטיבלים, והפעלות לילדים בניחוח חציר יש מכאן ועד להודעה חדשה, אך מעטים הם המקומות שמציעים ביקור בטקס הבאת ביכורים מקורי ופשוט. בחלק מהיישובים כבר לא חוגגים, אחרים לא מעונינים למסחר את הפעילות הפנים יישובית, ויש גם כאלה שפשוט עוד לא העלו בדעתם, שהעירונים עשויים גם לשלם בשביל לחזות בפלא.
ברוב המקרים, ניתן להניח, אפשר פשוט להגיע ולהשתתף. הבעיה שהישובים לא ממש מודיעים ברבים מתי נערכת החגיגה, העלון ולוח המודעות המקומיים מספיקים, וגם אם רבים מהם ישמחו לביקורים מבחוץ – הם לא יעלו בדעתם לפרסם את האירוע. הדרך הבטוחה ביותר היא למצוא איזה מכר ולהרים אליו טלפון, לשאול אם ומתי נערך ההפנינג המקומי.
על כל פנים, כמה מקומות כבר מיסדו את העניין. רובם במסגרת פסטיבלים, חלקם בתשלום, כך שאין להתפלא אם יהיה צפוף. כמובן שמי ששוכר חדר אירוח לחג ביישוב חקלאי שעורך טקס - מרוויח. הנה רשימה חלקית.
בהשתתפות חזרזירונים קטנים
לרגל חגיגות ה-80 שלו, מזמין קיבוץ מזרע את הציבור לחגיגות ביכורים בחצר המשק, במסגרת חגיגות פסטיבל חלב ודבש. בנוסף לתהלוכת העגלות, המציגה את ענפי החקלאות והתעשייה של הקיבוץ (עגלת חזרזירונים?) תהיה במזרע תצוגה של כלים חקלאיים, הופעה של חבורת הזמר 'פינה בעמק' ומופעי מחול של להקת בנות המשק מאולפנת מזרע, ולהקת המחול של משגב.
קחו בחשבון: האירוע במעמד שר התעשייה והמסחר, גזבר הסוכנות היהודית וראש המועצה האזורית. חג השבועות, יום שישי, 17:00. כניסה חופשית.
חג גדול במושב
מושב גבעת יואב מזמין את המתארחים בגולן לבוא ולראות את טקס הבאת הביכורים של המושב. מזכיר הישוב, יגאל פוקס, מספר כי במושב שומרים על מסורת הבאת הביכורים, מציגים את הכלים החקלאיים, עורכים רונדו של טרקטורים ואת תהלוכת העגלות, בה משתתפים ענפים רבים ומגוונים, של החקלאות בגבעת יואב. מתקיימים משחקים היתוליים, ריקודים ואפילו כיבוד קל. "זה חג גדול במושב", הוא אומר.
המטיילים באזור הגולן מוזמנים לבוא ולראות. "בסמוך אלינו שוכן הישוב הקהילתי בני יהודה, שתושביו מוזמנים בכל שנה, כך שאנחנו מורגלים למבקרים מבחוץ", מוסיף פוקס. יפה.
גבעת יואב. חג השבועות, יום שישי 17:00. הכניסה חופשית.
כדאי להחליף את הריקודים, לא את העם
מי שרוצה השתתפות פעילה יותר בטקס הבאת הביכורים, יוכל למצוא את מבוקשו במוזיאון החצר הישנה שבקיבוץ עין שמר. הטקס של הקיבוץ עצמו סגור למבקרים, אך במשך שני ימי החג, יתקיימו ארבעה טקסי הבאת ביכורים למבקרי המוזיאון – אמנם קצת הצגה, אבל ילדי העיר הם השחקנים המרכזיים בה.
הילדים יוכלו להתבונן במצעד של טרקטורים עתיקים, להכין לעצמם טנא בפינת היצירה, לשזור זר ולענוד אותו לראשם. את הסל ימלאו הילדים בפירות ובירקות שמספק המקום, וחלק מהילדים יקבלו גם אלומות חיטה להשלמת התמונה. כל זאת תוך פעילות של שירי חג ושאר פעילויות והפעלות מוזיקליות. את הניסיון לחלק ביצים יידחו הפעם, השנה, הם אומרים, יימנעו מטעויות העבר.
כל ילד יזכה להביא את ביכוריו, או במילים פשוטות: לשפוך את תכולת הטנא למריצה, ולשמור את הסל. אחר כך יעלו ויבואו 'ביכורי האדם', הילדים שנולדו בשנה האחרונה יוצגו לראווה. "ההורים מאוד אוהבים את זה", מגלה מנהלת המוזיאון, טובית שפירא.
אחרי הבאת הביכורים תיערך כמנהג המסורת הקיבוצית, הצגת התוצרת החקלאית והתעשייתית של הקיבוץ, על פי ענפי המשק. ולאחריה - שתי קבוצות מהקהל יתחרו ביניהן במשחקים היתוליים.
ואחר כך, איך לא? ריקודי העם. כאן אם אפשר כדאי להוסיף משהו על העם: הוא לא רוקד ריקודי עם. עמך ישראל לא יודע לרקוד הורה, ובריקוד העם הידוע 'שאבתמים' הוא יודע את הצעד הבסיסי, אך לא את הריקוד. אולי צריך להחליף לריקודים ההם את השם? כי את העם דווקא לא בא לנו להחליף. "מי שלא יודע פשוט נסחף במעגל", מספרת שפירא, "אנשים קמים לרקוד, ומאוד נהנים מהעניין". הטקס עצמו אורך כשלושת רבעי שעה.
גם אם בזה תם טקס הבאת הביכורים, לא תמה הפעילות לחג המוצעת במקום. "וחג שבועות תעשה לך ביכורי קציר חיטים". ואת חג הקציר מציינים במוזיאון, בקציר. יוצאים לשדה החיטה שהבשיל זה מכבר במקום, ומתנסים בעבודת הקציר במגל, כלי שעדיין משמש לקציר במקומות לא מתועשים בעולם. לאחר מכן אולמים את השיבולים, וחוזרים לחצר המוזיאון. המבקרים, מספרת שפירא, אוהבים מאוד לקחת שיבולים הביתה.
בחצר המוזיאון עדיין פועלת טחנת הקמח מראשית ההתיישבות, אבני רחיים אותם מסובב מנוע הדיזל ישן. אמנם לא משתמשים באותו הקמח אבל על מנת להשלים את הדגמת התהליך, מתנסה כל מבקר באפיית לחמנייה במאפיית הלבנים המשוחזרת שבמקום.
עוד מציע המקום במחיר הכרטיס: הצגת המוזיאון "חיימל'ה והמעפילים", הדרכות במוזיאון ובחצרו, פינת הפעלה עם מכונת צבע מסתובבת, פינת ליטוף וסיור בטרקטור בקיבוץ הכולל ביקור ברפת.
מוזיאון החצר הישנה קיבוץ עין שמר. פתוח בשבועות: 18:00 – 10:00. . מחירים: ילד - 40 שקל, מבוגר - 35 שקל, אזרח ותיק (עם תעודה) - 30 שקל. טקסי הבאת הביכורים: שישי ושבת 13:00 ו-16:00.
ענף חדש: מגדל נחשים
קיבוץ פלמחים פותח השנה לראשונה את שעריו לחגיגות הביכורים של המשק. המחשבה מאחורי הצעד היא להתחיל ולהתפרנס מתיירות. משפחה עם שני ילדים תשאיר שם כ-240 שקל, אך בתמורה תזכה להשתתף בטקס הבאת ביכורים אותנטי, שיחסר בו רק קציר החיטה שהיה נהוג בעבר בפלמחים.
בטקס קטעי קריאה, ריקוד ילדי הגן, תהלוכת הכלים החקלאיים, עגלה של הרפת עם עגלים, ועגלה של הפרדס, עגלה של פינת החי ועליה החמור, וכמו תמיד הילדים החדשים יוצגו ושמם יוכרז בקול רם.
ליד כל זה יש פינת ליטוף, ופינה לכתישת חיטה, הדגמה של גז הצאן, ערמת חציר בה יחפשו הילדים הפתעות, תירס חם, מגדל נחשים, ולבסוף "מזנון חלבי עשיר ופתוח".
שבועות, יום שישי, 17:30, קיבוץ פלמחים. כניסה: 70 שקל למבוגר, 50 שקל לילד.
דיסקוס, יישור, ריסוס
גם המושב השיתופי רגבה שבגליל המערבי פותח השנה לראשונה את טקס הבאת הביכורים, אותו מקיימים אנשי המקום זה שנים ארוכות למבקרים. האירוע מאורגן בשיתוף פעולה עם מרכז הקניות 'ביג'.
בטקס הביכורים המסורתי של המושב יציגו כל ענפי המשק את תוצרתם. נושאי ביכורים מענפי החקלאות והתעשייה של המושב, בהם גידולי שדה, מטעים, לול, מטבחי רגבה וחוות הסוסים של רגבה יעברו בסח. כמו כן תיערך הדגמה של תהליך עיבוד הקרקע: הכלים החקלאיים יעברו בזה אחר זה וידגימו חריש, דיסקוס, יישור, ריסוס, זריעה והשקיה. עוד בתצוגה החקלאית: ריקוד עפרונים. עפרוני (או מיכלזון) היא מכונה לקטיף גובה באבוקדו.
במהלך הערב יופיעו להקות מחול וזמר מקומיות, ובסיומו יתקיים מופע מיוחד של סי היימן, "לשיר עם סי ישן וגם חדש". במהלך המופע תשתף היימן את הקהל בתוכנית שירה בציבור הבנויה משיריה המוכרים, משירי החג ומשירים אחרים.
במקום יתקיים גם שוק איכרים- ובו דוכנים של משקי גבינות ויקבי יין, דוכני אומנים, קיר טיפוס לחובבי הספורט האתגרי, ומתחם מיוחד לילדים, הכולל מתקנים, פארק מתנפחים, וסדנאות יצירה.
שבת, 16:00, קשתות אמת המים העתיקה בסמוך למרכז הקניות 'ביג', רגבה. הכניסה חופשית.
עציץ לכל פועל
המושבה הצפונית מטולה חוגגת את שבועות בפסטיבל משוררים. את הפסטיבל יפתח טקס הבאת הביכורים המסורתי של המושבה, המתקיים מדי שנה בערב החג. עוד לפני שהחלה מסורת הפסטיבל, בעת תהלוכת העגלות, היה רחובה הראשי של מטולה הומה אדם, הן מאנשי המקום והן מבקרים רבים. בשש השנים לקיום הפסטיבל נוספו עוד אלפי מטיילים לעומדים בצדי הדרך.
לאורך רחובה הראשי של מטולה יעברו רכובים על גבי עגלות מקושטות, הרתומות לטרקטורים, כל ילדי המושבה. כמיטב מסורת החג, ילבשו הילדים חולצות לבנות, יעטרו זרים לראשיהם, וישאו עמם טנא. בטנא מביאים ילדי מטולה ביכורים מן הגן, מהמטע או השדה או מהמרכול הקרוב. התהלוכה המלווה במוזיקה, תימשך כחצי שעה ובסוף המסלול תגיע לפארק המעיין.
בפארק, לצד המעיין, יתקיים הטקס עצמו. ראש המועצה ורב ומושבה יברכו, ילדי גן והכיתות הנמוכות של בית הספר יופיעו בשירה ובמחול, חבורת הזמר של מטולה תזמר, והמשפחות החדשות ביישוב יעלו אחת אחת לקבל את שי הותיקים – עציץ. השנה יחולקו הרבה עציצים יחסית: היציאה מלבנון, אומרים בלשכת ראש המועצה, השפיעה לטובה אחרי החששות הראשונים.
יום חמישי, ערב שבועות, 16:00. רחוב הראשונים מטולה.
פיצות וליצנים על קביים
קיבוץ עין המפרץ מפעיל את אתר הנופש פארק חי, והמבקרים ביום הפעילות המתקיים בפארק ביום החג, מוזמנים בסוף היום למסיבה המסורתית בקיבוץ.
בנוסף לאטרקציות הרגילות בפארק: בעלי חיים (קופים, לאמורים, אלפקות, יעלים, צבאים, עופות בר), האכלה חופשית, רכיבה על פוני, פינת ליטוף, פינת יצירה ותיאטרון בובות, מציע המקום יום מיוחד לכבוד החג: חגיגת מים, פיצות מיוחדות, הכנת סלסילות ביכורים וליצנים על קביים.
פארק חי, קיבוץ עין המפרץ, שישי 10:00-19:00. כניסה: ילד - 15 שקל, מבוגר 10 שקלים.
אתם מוזמנים לקנות גם מגרש
בשדמות דבורה שבגליל התחתון החגיגה היא כפולה. המושב, מיישובי חומה ומגדל, עלה לקרקע בערב חג השבועות תרצ"ט (1939) והיה הישוב הראשון מיישובי חומה ומגדל, שעלו לקרקע חרף התנגדות הבריטים. "שבוע קודם הודיעו הבריטים שזהו, נגמר הסיפור של חומה ומגדל, מי שעולה אנחנו מכסחים", אומר יואב בן זאב, יו"ר הועד ביישוב וגם רחוק משפחה.
"ודאי שכל מי שרוצה לבוא ולראות מוזמן", אומר בן-זאב כשאני מבהיר, שהכוונה היא לא לבני המשפחה אלא למטיילים בגליל, ומוסיף בחצי צחוק "ומוזמן גם לקנות מגרש".
את חגיגת הביכורים עורכים אנשי המושב לעצמם, רוב תושבי הכפר עדיין מגיעים לאירוע וגם רבים מהבוגרים בוחרים לבוא לבקר דווקא בשבועות ולא במקרה. ישנה תהלוכת העגלות המסורתית, בהן עוברות עגלות הביכורים רתומות לטרקטורים. בעבר היו העגלות מייצגות את מגוון הייצור במושב שהיה חקלאי עוד יותר, אך גם כיום יש עגלה של ביכורי הילדים עליה כל התינוקות שנולדו בשנה בחולפת, עגלה של ביכורי צאן, עגלה עמוסת פרי ועגלה המסמלת משהו מההיסטוריה של המושב.
"אנחנו עושים מכירה פומבית של תוצרת שאנשים תורמים" אומר בן זאב. אנשי המושב קונים זה מזה (ומן הסתם גם מוכרים למבקרים) תוצרת חקלאית חלב, פירות ירקות, דבש, וגם תוצרת בית: יינות ושיכר ושמן זית. אחד מאנשי המושב תורם דווקא כרטיסים לחוות הרוכבים בבית אורן ולמסעדה שלידה, וגם הם נמכרים. גם הפירות והטלאים נמכרים במכירה הפומבית. והכסף? הולך לייעוד שמוגדר מראש, לרווחת הקהילה, גני ברזיות בגני השעשועים למשל.
"לאדם הבא מן החוץ זה ייראה אולי פחות מרגש", אומר בן זאב, "אבל עבורנו זה אירוע חשוב ומרגש". אלמלא היה בן דוד רחוק שאני מכיר מילדות, הייתי חושד בו בציניות. שאלתי מה דעתו, האם היה ממליץ למר ולגברת ישראלי להגיע כך סתם למושב זה או אחר בימי החג על מנת לחזות בחגיגות הביכורים. "זו דעתי האישית, ואני לא יכול לדבר בשם אף אחד. אבל לדעתי בכל מקום יקבלו אותם בסבר פנים יפות".