הסכמה בעקבה: הטרור יופסק, והארץ תחולק בין העמים
אבו מאזן הבטיח בהצהרת הסיכום של פסגת עקבה: "נשים קץ לאינתיפאדה החמושה". הוא הזכיר את סבלו של העם היהודי. שרון התחייב לפנות מייד מאחזים בלתי-חוקיים, וציין כי ישראל תכיר במדינה פלסטינית בעלת "רציפות טריטוריאלית"
נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, ראש הממשלה אריאל שרון וראש הממשלה הפלסטיני אבו מאזן הביעו היום (ד'), בסיכום פסגת עקבה, את מחויבותם לסיום העימות הנוכחי בין ישראל לפלסטינים ולהקמת שתי מדינות לשני העמים.
הנשיא בוש הוציא משרון ומאבו-מאזן הבטחות מרחיקות לכת לקידום התהליך: שרון הבטיח להתחיל "מייד בהסרת מאחזים בלתי-מורשים" ולהקים בעתיד מדינה פלסטינית בעלת "רציפות טריטוריאלית ביהודה ושומרון" (לנאום המלא של שרון - לחצו כאן); אבו מאזן התחייב לשים קץ לאינתיפאדה החמושה ולהפסיק את ההסתה נגד ישראל (לנאום המלא - נא ללחוץ כאן). בוש עצמו אמר כי "על ארץ הקודש להתחלק בין המדינה הפלסטינית לבין מדינת ישראל, החיות בשלום זו עם זו" (לנאום המלא - אנא לחצו כאן).
אבו מאזן: נשק יוחזק רק בידי כוחות השיטור והביטחון
ראש הממשלה הפלסטיני אבו מאזן אמר בהצהרת הסיכום כי "זהו רגע חשוב, ישנה הזדמנות חדשה לשלום, הזדמנות המבוססות על חזונו של הנשיא בוש ומפת הדרכים של הקווארטט". הוא דיבר על הסבל של העם הפלסטיני תחת הכיבוש ואמר כי "במקביל, איננו מתעלמים מהסבל של היהודים לאורך ההיסטוריה. הגיע הזמן להביא את הסבל לסופו".
אבו מאזן התחייב: "נפעיל את כל מאמצינו, נשתמש בכל משאבינו כדי להפסיק את האינתיפאדה הצבאית, ואנו נצליח. על האינתיפאדה המזוינת להיפסק, ועלינו לנקוט באמצעים של שלום כדי להביא לסיום הכיבוש והסבל של פלסטינים וישראלים ולהקים מדינה פלסטינית. אנו מדגישים את נחישותנו ליישם את מחויבויותינו הן לעמינו ולקהילה הבינלאומית, והן להביא לשלטון החוק, למשטר פוליטי אחד, לכך שנשק יוחזק רק בידי כוחות השיטור והביטחון ולגיוון פוליטי במסגרת הדמוקרטיה".
הוא הוסיף: "מטרתנו ברורה, ואנו ניישמה בנחישות וללא פשרה: סיום מוחלט של האלימות והטרור. ונהיה שותפים מלאים במאבק העולמי נגד הטרור, ונקרא לשותפינו במאבק זה למנוע סיוע כלכלי וצבאי למי שמתנגדים לעמדה זו... כמו כן נפעל בתוקף נגד הסתה ואלימות ושנאה, בכל צורה בה יופיעו. ננקוט באמצעים כדי לוודא שהסתה לא יוצאת ממוסדות פלסטיניים".
ברמיזה ברורה לארגוני הסירוב אמר: "עתידנו הלאומי מונח על כף המאזניים, ואיש לא יורשה לסכן אותו. אנו מחויבים לצעדים אלה, כי הם חלק מהאינטרס הלאומי שלנו".
שרון: לא יהיו פעולות חד צדדיות
ראש הממשלה שרון אמר בהודעת הסיכום: "לא תהיה כל פשרה עם הטרור, וישראל, יחד עם כל אומות העולם החופשי, תמשיך להילחם בטרור עד לתבוסתו המוחלטת. ביטחון קבע מחייב שלום ושלום קבע לא יושג אלא דרך ביטחון. ישנה כעת תקווה להזדמנות חדשה לשלום בין הישראלים והפלסטינים. ישראל, כמו אחרים, הביעה את תמיכתה האיתנה בחזון הנשיא בוש, כפי שבא לידי ביטוי בנאומו מה-24 ביוני 2002, בנוגע לשתי מדינות - ישראל ומדינה פלסטינית - החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון".
הוא הוסיף: אין לישראל עניין לשלוט בפלסטינים, צריך שהפלסטינים ישלטו על עצמם במדינה משלהם. מדינה פלסטינית, דמוקרטית החיה בשלום מלא עם ישראל תקדם לטווח הארוך את ביטחונה ושלמותה של ישראל כמדינה יהודית... אנו נחתור להשיב את חיי הפלסטינים למסלולם, לשפר את המצב ההומניטרי, לשקם את האמון ולהתקדם לקראת מימוש חזון הנשיא. אנו נפעל באופן שישמר את הכבוד וזכויות האדם של כל האנשים".
עוד אמר שרון: "אנו רוצים להבהיר לעמיתינו הפלסטינים שאנו מבינים את החשיבות של רציפות טריטוריאלית ביהודה ושומרון למדינה פלסטינית בת-קיימא, ומדיניות ישראל בשטחים הנתונים למשא ומתן ישיר עם הפלסטינים תשקף עובדה זו. אנו מקבלים את העקרון שאף פעולה חד-צדדית מצד כלשהו לא תחרוץ מראש את תוצאת המו"מ בינינו. בסוגיית המאחזים הבלתי מאושרים, אני מבקש לחזור על דבריי, שישראל היא מדינה המנוהלת על פי שלטון החוק. מכיוון שכך, אנו נתחיל מייד בהסרת מאחזים בלתי מורשים".
בוש: פאוול ורייס יעבדו בצמידות לשני הצדדים
הנשיא בוש אמר: "ראש הממשלה עבאס מכיר בכך שמעשי טרור הם מכשול מסוכן בדרך למדינה העצמאית שעמו שואף אליה. הוא מסכים שהתהליך להשגת המדינה הזו, עובר דרך משא ומתן שקט. הוא הבטיח לחזק את המוסדות הפלסטיניים, כולל כוחות הביטחון ולהפוך אותם לאחראיים ולדמוקרטיים יותר. הוא הבטיח להקדיש את כל מאמציו ומשאביו לסיום האינתיפאדה החמושה. הוא הבטיח לעבוד, ללא פשרות, למיגור האלימות והטרור".
לדבריו, "כדי להשיג שלום יש לטפל בנושא ההתנחלויות. בנוסף, ראש הממשלה שרון הצהיר כי צעדים חד צדדיים של אף צד לא יקבעו מראש את תוצאות המשא ומתן. ראש הממשלה אף הכיר בכך שהאינטרס הישראלי הוא שהפלסטינים ימשלו בעצמם במדינה שלהם".
אשר לחלקו של הממשל בתהליך, אמר בוש: "הממשל שלי יספק הכשרה ותמיכה לכוחות השיטור והביטחון הפלסטיניים. נעמיד צוות פיקוח בראשות השגריר ג'ון וולף. צוות זה יהיה אחראי על סיוע לצדדים להתקדם לעבר השלום, לפקח על התקדמותם ולהצהיר בבירור מי ממלא את התחייבויותיו.
אנו מצפים משני הצדדים לקיים את הבטחותיהם. כמו כן ביקשתי ממזכיר המדינה, קולין פאוול, ומהיועצת לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, להפוך את המטרה הזו לעניין בעל עדיפות גבוהה. פאוול ורייס, כנציגיי האישיים, יעבדו בצמידות לשני הצדדים ויסייעו להם להגיע לשלום במהירות האפשרית".
שלושת המנהיגים ישבו יחד על הדשא
קודם שיצאו לעיתונאים, קיימו שלושת המנהיגים פגישה משותפת בארמון המלך, תחילה בלוויית השרים ולאחר מכן לבדם, על המדשאה שמול הים. בפגישה פנה בוש לשרון ולאבו מאזן, ואמר: "שניכם יכולים לעשות שלום, אתם רק צריכים להוכיח רצון טוב". לדבריו, "לטרור אין גבולות ואין מדינה, למעט השנאה". הוא ציין כי הזהיר גם את סוריה, שעליה לסגור את משרדי ארגוני הטרור. בוש אמר כי ישראל חייבת לעזור לפלסטינים להתגבר על הטרור: " לא הייתי יושב במפגש כזה אם לא הייתי מאמין שאבו מאזן באמת מתכוון לדבריו", אמר.
ראש הממשלה שרון השיב באומרו כי "העובדה שאנחנו פה מעידה שאנחנו מוכנים לעשות כל מאמץ כדי להגיע להסכמה". שר הביטחון שאול מופז אמר בפגישה: "עד עתה דיברנו - כעת אנחנו רוצים לראות תוצאות". שר המשפטים יוסף לפיד אמר כי הרשות חייבת למגר את הטרור, ולאכוף את החוק.
ירדן: נשקול בחיוב להחזיר את השגריר
בפתח הכינוס נועדו שרון והנשיא בוש בנפרד בארמון המלך. חלק מהפגישה התקיים בארבע עיניים. לאחר מכן נפגש שרון לראשונה עם המלך הירדני, שהבטיח כי "ישקול בחיוב" להשיב בקרוב את השגריר הירדני לישראל. במקביל, נועד בוש עם אבו מאזן.
בשעות הצהריים התגלעה מחלוקת של הרגע האחרון בין הצדדים, כאשר הפלסטינים ביקשו להסתפק בהצהרה בדבר "הפסקת הפעולות החמושות", ואילו ישראל שקלה לכלול בהצהרתה גם את אי ההכרה בזכות השיבה. לבסוף, ככל הנראה בעקבות לחץ אמריקני, שבו הצדדים לנוסח ההצהרה המקורי - בתיקונים קלים.
במקביל לפגישות המנהיגים, נפגשו בעקבה גם השרים שנלוו לפמליותיהם: מן הצד הישראלי - שר החוץ סילבן שלום, שר הביטחון שאול מופז, שר התעשייה והמסחר אהוד אולמרט ושר המשפטים יוסף לפיד, ומן הצד הפלסטיני - השר לענייני חוץ נביל שעת', השר לביטחון פנים מוחמד דחלאן ושר האוצר סלאם פיאד.
בתום פגישת השרים אמר שעת', כי "אם יהיה שקט של שבועיים משני הצדדים, התהליך יעלה על מסלול שאף אחד לא יוכל לעצור אותו, ו-70% מהפלסטינים יתמכו בו". השר לפיד העלה בפני שר האוצר הפלסטיני את האפשרות של הקמת שוק חופשי משותף באיזור. פיאד גילה התעניינות בתוכנית. הצדדים סיכמו על חידוש קשרי העבודה בין המשרדים.