לופוליאנסקי ניצח בירושלים: "אשמור על הסטטוס-קוו"
מועמד "יהדות התורה" גרף 52% מקולות המצביעים, ונבחר לראשות עיריית ירושלים. סיעתו תהיה הגדולה במועצה החדשה. במסר מרגיע לחילונים, הבטיח: "אניף את דגל הסבלנות והסובלנות". ניר ברקת, המועמד העצמאי שהתמודד נגדו, קיבל 42%. מסתמן: העבודה לא עברה את אחוז החסימה בבחירות למועצה
היסטוריה בירושלים: לראשונה בתולדות הבירה, נבחר הלילה (יום ד') מועמד חרדי לראשות העירייה.
בבחירות שנערכו לראשות העירייה ולמועצת העיר, הצביעו 182,658 בוחרים המהווים 38.02% (לעומת 42.32% בשנת 98'). להלן תוצאות הבחירות:
אורי לופוליאנסקי, מועמד "יהדות התורה" ומקורבו של ראש מנהיג הזרם הליטאי החרדי, הרב שלום אלישיב, גרף 90,090 קולות שהם 51.39% מקולות המצביעים בעיר. יריבו העיקרי, איש העסקים ניר ברקת, קיבל 74,550 קולות שהם 42.49%. יגאל עמדי מהליכוד גרף רק 5,656 קולות שהם 3.24% מקולות המצביעים. שלושת המועמדים האחרים - יוסי טל-גן, לריסה גרשטיין ורוני אלוני - זכו לשיעורי תמיכה נמוכים ביותר.
בבחירות למועצת העיר, מסתמן כי רשימת יהדות התורה המאוחדת (ג), זכתה ב-43,097 קולות שהם 9 מנדטים. רשימת "ירושלים תצליח בראשות ברקת" קיבלה 29,201 קולות, שהם 6 מנדטים. ש"ס קיבלה 25,525 קולות, שהם 5 מנדטים, המפד"ל - 4, מרצ - 3, שינוי - 2 והליכוד - 2. בשלב זה, העבודה לא עברה את אחוז החסימה.
הציבור החילוני בבירה נשאר גם הפעם אדיש יחסית, למרות הקרב הצמוד שהסתמן בין ברקת ללופוליאנסקי. עם סיום יום הבחירות התברר כי במגזר החרדי הצביעו כ-70% מבעלי זכות ההצבעה, ואילו בקרב הציבור היהודי-החילוני נרשמה הצבעה של כ-50% בלבד. במגזר הערבי הצביעו כ-3%.
"אניף את דגל הסבלנות והסובלנות"
אורי לופוליאנסקי, איש "יהדות התורה" וראש עיריית ירושלים המכהן, הוא בן 52, יליד חיפה, נשוי ואב ל-12 ילדים. הוא החרדי הראשון שנבחר כראש עיר (בראשית שנות החמישים כיהן בבירה ראש עיר דתי לאומי מהמפד"ל, שלמה זלמן שרגאי). ב-15 השנים האחרונות כיהן לופוליאנסקי כחבר במועצת עיריית ירושלים. בתפקידו האחרון היה ממלא מקום ראש העירייה ומחזיק תיק התכנון והבנייה. בשנת 76' הוא ייסד את ארגון המתנדבים "יד שרה", המעניק סיוע לנכים ונזקקים, ועל כך קיבל את פרס ישראל.
סמוך לשעה 3:30 לפנות בוקר, משהתבררו תוצאות האמת, הגיע לופוליאנסקי למטהו מונף על כפיים, ונשא את נאום הניצחון. במסר מרגיע לחילונים בעיר, שגם הפעם הגיבו באדישות לבחירות והצביעו באחוזים נמוכים, הבטיח לשמור על הסטטוס-קוו והבהיר כי יפעל להקים קואליציה רחבה.
"אני עומד בפניכם כאן בהוקרה עמוקה, בחרדה ובתפילה", אמר לופוליאנסקי. "הוקרה לאמון שהירושלמים נתנו בי, חרדה מכובד התפקיד ותפילה שאצליח בו. הבחירות הוכיחו כי הן חצו סיעות ועדות, ואני רואה עצמי כנציג כל מרכיבי האוכלוסיה בעיר".
לופוליאנסקי הדגיש כי האחדות מהווה את הבסיס לאפשרות לפעול למען פיתוחה של ירושלים, והוסיף: "אני חש היום כי נסגר מעגל. אפשר לומר שבשנת תשל"ז 1967 התאחדה וחוברה לה העיר, ובתשס"ג 2003 התאחדו תושביה".
ראש-העיר המכהן, שנבחר הפעם לכהונה מלאה, התחייב "לשמור על הסטטוס קוו ולהניף את דגל הסבלנות והסובלנות". הוא הבטיח: "ביחד עם שותפי היקר יגאל עמדי, ועם כל אלו שירכיבו את מועצת העיר, אני פונה להצטרף לקואליציה רחבה ככל האפשר".
בתום הנאום פתח ראש מטה הבחירות, אריה שומר, בשירת התקווה. אלא שזו נקטעה עוד בתחילתה, לאחר שרוב הקהל לא הצטרף אליה.
ברקת: אני רץ מרתון
מיד כשהתבררו תוצאות הבחירות איחל המועמד המפסיד, ניר ברקת, הצלחה ללופוליאנסקי. הוא הבטיח: "נעשה את המקסימום לקדם את ירושלים, אם אפשר - בקואליציה, ואם לא - באופוזיציה". ברקת הוסיף כי "יש המון עבודה", והזכיר כי סיעתו היא השנייה בגודלה במועצה.
"לפני חצי שנה, כשהבנתי שירושלים חייבת לשנות כיוון, הצגתי את מועמדותי. המטרה היתה אחת: שינוי כיוון אמיתי בעיר. בזמן הקצר זכינו לכמות קולות חסרת תקדים. ברור שהמסר והכיוון נקלט מצוין אולם לצערנו לא זכינו למספיק קולות", כך אמר הלילה איש העסקים לעשרות פעילים במטה.
המועמד המובס הבטיח להמשיך ולעבוד קשה במועצת העיר: "כבר בעבר אמרתי שאני רץ מרתון. זו לא ריצה ליום אחד או יומיים. נעבוד קשה, ונקדם שינוי אמיתי בירושלים".
אחד הפעילים העיר לברקת בבדיחות, כי "עדיין לא ספרו את קולות הימאים". סמוך ל-3:30 עזבו הפעילים את המטה, כשהם מוכנים ל"קרב" המצפה להם במועצת העיר.
ה"דיל": לופוליאנסקי-עמדי
מועמד הליכוד, יגאל עמדי, זכה כאמור באחוזים ספורים מקולות הבוחרים, אך על-פי מראהו המאושר הלילה, ניתן היה לשער שזכה בעצמו. הוא התקבל בתשואות במטהו של לופוליאנסקי, שפנה אליו בחום: "אני פועל אתו במשך שנים רבות", אמר.
למרות הנפילה החדה של רשימת הליכוד ושל המועמד שלה, נראה כי עמדי יצליח לזכות בנתח נכבד מעוגת השלטון: בדברים שאמר מיד אחרי נאומו של לופוליאנסקי, רמז ל"דיל" שנרקם בין השניים, במסגרתו יישאר עמדי במרוץ - ויזכה בתפקיד סגנות ראש העיר: "אני יודע שכל מה שאמרת ערב הבחירות לפעיליך ולבוחרי ירושלים אכן יקוים. אני יודע מקרוב עד כמה בירת העם היהודי חשובה לכך, ועל כן אשמח להיות יד ימינך".