שתף קטע נבחר

 

האם אכן רנטיסי הוא "ראש הזרוע הצבאית"?

התשובה: תלוי את מי שואלים. בשב"כ הכתירו את רנטיסי כמחליפם של השייח סלאח שחאדה ואיברהים מקאדמה. באגף המודיעין של צה"ל הופתעו מההגדרה

בשב"כ ובאמ"ן מאמינים שעבד אל עזיז רנטיסי הוא האסטרטג הראשי של הנהגת הפנים בחמאס. עם זאת גורמים בשני הארגונים מביעים דעות סותרות בשאלה אם הוא שימש כ"ראש הזרוע הצבאית של חמאס", כפי שפרסם אתמול (יום ג') צה"ל בהסתמך על חומר שהעביר השב"כ. אגף המודיעין של צה"ל אינו סבור כך, ואנשיו אף הופתעו מההגדרה.
בשב"כ הכתירו את רנטיסי כ"ראש הזרוע הצבאית", שהחליף את השייח סלאח שחאדה ואיברהים מקאדמה. זו הפעם הראשונה שבה מייחסת מערכת הביטחון לרנטיסי את ראשות הזרוע הצבאית ברצועה. יתרה מכך, רנטיסי אף אינו מתנהג כפעיל צבאי. הוא אינו טורח להסתתר ופועל די בגלוי.
בניגוד לשייח שחאדה, רנטיסי לא יזם פיגועים באופן אישי ולא עסק בפעילות צבאית. לכן גורמים במערכת הביטחון סבורים שרנטיסי לא היה "פצצה מתקתקת" במובן המקובל של המושג.
לדברי גורמי הביטחון, נהגו פעילי חמאס בגדה וברצועת עזה לשמוע את דבריו של רנטיסי בכלי התקשורת וללמוד מהם על מדיניות הפיגועים. "האחריות שלו עולה לא אחת בחקירות שלנו", אמר ל-ynet גורם במערכת הביטחון. לדבריו, "מאז חיסול תשתית החמאס בגדה פועלת ההנהגה ברצועה מול הפעילים ורנטיסי הוא האיש המפעיל אותם. הוא אף מצוי בקשר עם הנהגת החמאס בחו"ל הממוקמת בסוריה".

מדוע נבחר העיתוי הזה?

בצה"ל ובשב"כ לקחו בחשבון את המחיר המדיני והביטחוני שתצטרך ישראל לשלם, ואף כללו את ההערכות בהמלצותיהם למדינאים. ההערכה היא כי בטווח הקרוב, ההתנקשות אכן עלולה לפגוע במאמציו של ראש הממשלה הפלסטיני, אבו מאזן, ובמאמצי המשא ומתן. גורם ביטחוני בכיר הדגיש כי "בטווח הארוך פגיעה בראשי החמאס צפויה אפילו לחזק את אבו מאזן ואת הצד המתון ברשות. אנחנו מראים כל העת לחמאס שאיננו מוכנים לוותר ושנילחם בטרור בלא הפסקה".
גם האיומים של חמאס ב"עונש" חמור לישראל נלקחו בחשבון. על כך אמרו בישראל כי בחמאס ממילא לא התכוונו להפסיק לבצע פיגועים בתוך ישראל וכי ההתרעות לפיגועי החמאס רבות ממילא.
נראה כי העיתוי לחיסול נבחר לאחר שבשב"כ ובאמ"ן התקבלה ההערכה כי החמאס קיבל החלטה אסטרטגית לסכל את מימוש מפת הדרכים, ולשוב לבצע פיגועי ראווה נגד יעדים ישראלים. גורמים במערכת הביטחון הודו שרנטיסי אינו נחשב ל"פצצה מתקתקת" במובן המוכר ושלא תכנן אישית פיגוע בתקופה הקרובה. עם זאת אמרו הגורמים שלרנטיסי יש אחריות כוללת על מהלכי החמאס בניסיון לטרפד את מפת הדרכים.
על ביצוע ההתנקשות הוחלט, ככל הנראה ביום ראשון, לאחר הקרב שבו נהרגו 4 חיילי צה"ל במוצב "מגן 12" שבצפון הרצועה. האירוע נתפס בישראל כניסיון לפגוע ב"מרקם החיים" בין ישראלים לפלסטינים ובשיתוף הפעולה הכלכלי המתקיים במעבר ובאיזור התעשיה ארז. "מתוך 53 התרעות לפיגועים השבוע, כמעט מחצית מן הפיגועים המתוכננים הם באחריות החמאס", אמר גורם ביטחוני.
האשמה נוספת שהושמעה היום במערכת הביטחון הופנתה גם כנגד הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה. אלה, לדברי גורמי הביטחון, לא עשו עד היום דבר כדי למנוע מן החמאס להוציא פיגועים, למרות שהתחייבו לעשות כן.

למה הוא אחראי?

במערכת הביטחון קשרו היום את רנסיטי ישירות למותם של 227 בני אדם ולפציעתם של 1393 אחרים, בפיגועי חמאס מאז פרוץ אירועי אל אקצה בספטמבר 2000.
בנוסף, הטיל היום השב"כ על רנטיסי אחריות לשיגור רקטות קסאם, לפיגועי חדירה לישובים, לפיגועי מטען כנגד כלי רכב משוריינים ישראלים ולנסיונות פגיעה בכלי שיט ישראלים. רנטיס אף הואשם באחריות לגיוס חוליות של ערביי ישראל לשורות חמאס.
גורמים במערכת הביטחון אמרו כי בניגוד להכרזות החמאס על הפרדה בין הדרג הצבאי בארגון לפעילים הפוליטיים שלו, דוגמת רנטיסי - "מדובר במצג שווא". לדבריהם, "בפועל, ההנהגה הצבאית כפופה למה שמכונה 'ההנהגה הפוליטית'. זו מהווה מעין 'דרג מדיני' של ארגון הטרור, מכוונת, מנחה וקובעת מדיניות, כולל בתחום הפעילות הצבאית והתאמתה לצרכים הפוליטיים והאחרים של הארגון".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון ומופז. ההחלטה נפלה אחרי האירוע במוצב
צילום: איי פי
צילום: CNN
ההתנקשות שכשלה
צילום: CNN
צילום: cnn
רנטיסי בבית החולים. ראש הזרוע הצבאית?
צילום: cnn
מומלצים