לפני שמתפשטים: 10 מכות קיץ
קיץ זה לא רק כיף וצחוקים: מלנומה, פטריות על העור, חיידקים בבריכה ובמזגנים ועוד אינסוף תחלואים וסכנות אורבים לנו בחודשים החמים. כך נישמר מפניהם ונעבור את העונה בשלום
ביקשנו הסברים והמלצות לימי הקיץ משלושה מומחים מהמרכז הרפואי "רבין": ד"ר הרצל סלמן, מנהל מחלקה פנימית ג', וד"ר אורי סנדובסקי, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, שניהם מקמפוס "גולדה-השרון", ופרופ' מיכאל דוד, מנהל מחלקת עור מקמפוס "בילינסון". הפנימו, הישמרו ותיהנו.
1. סרטן העור (מלנומה)
חשיפת יתר לקרינת השמש עלולה לגרום לסרטן העור בדרגות שונות, כשהחמור בהם הוא המלנומה. באגודה למלחמה בסרטן ממליצים למרוח קרם הגנה לפני יציאה אל השמש, ללבוש בגדים גם בחוף ולהוסיף כובע רחב שוליים, לא להיחשף לשמש בין השעות 10.00-16.00, ולחפש מקום מוצל מספיק כשיוצאים לים.
2. חיידקים
המסנן במזגן מהווה מצע גידול נוח לחיידקים, ובעיקר לחיידק הליגיונלה, הגורם לדלקת ריאות קשה המלווה בקוצר נשימה. לכן, חשוב לנקות את המסנן במזגן אחת למספר שבועות. כשהמזגן דולק במשך שעות ארוכות יש לפתוח חלון מדי פעם וליצור תחלופת אוויר.
3. כלור
הכלור הוא גז מסיס העלול לגרום לאנשים רגישים צריבה בעור או בעיניים כתוצאה משאיפתו. הרעלת כלור חמורה תגרום לצריבה, גירוי לשיעול, והתקפי קוצר נשימה שיחייבו פינוי לבית-חולים. ניתן לזהות דליפת כלור על-ידי הריח החזק, הדומה לאקונומיקה או גז, ולהפנות את תשומת ליבו של אחראי הבריכה.
4. פטריות
הפטרייה גדלה באזורים לחים ומועברת מאדם לאדם. היא גורמת לאודם וגירוי בכפות הרגליים ובין האצבעות. גירוד עלול להוביל לפציעה והתפתחות זיהום משני במקום. ניתן למנוע את ההדבקה ברוב המקרים בעזרת כפכפים אישיים. שמירה על היגיינה תפחית את הסיכוי להידבקות. אם כבר נדבקתם, חשוב לזהות את הפטריה ולמרוח משחה מתאימה, עם או בלי מרשם רופא, והמקום יתרפא בתוך מספר ימים.
5. פטריות שמש
מחלה המתבטאת בהופעה של כתמים בהירים על העור בקיץ ששטחם נע בין מילימטרים ספורים לכמה סנטימטרים. לפעמים הפריחה מלווה בגרד קל. אי-אפשר להימנע מהתפשטות הפטריה, אך חשוב לזהותה ולפנות לרופא עור למרשם לכדורים המרפאים את הפטרייה ומפסיקים את התפשטותה.
6. תופעות זיעה
השילוב של שמש, לחות והזעה מחמיר תופעות קיימות. אקנה (פצעי בגרות) ואקזמה של העור, המכונה אסטמה של העור ומתבטאת בפריחה קשה וגרד, ובחלק מהמקרים מלווה בזיהום חיידקי. מי שסובל מאקזמה קשה עד כדי הפרעה להתנהלות היומיומית, צריך לשקול מעבר לאזורים יבשים או הרריים.
7. עקיצת דבורה
האלרגיים חשופים לסכנת חיים. הם חייבים להצטייד בערכה הבולמת את תגובת הגוף לעקיצה על-ידי זריקת אדרנלין בתוך חצי שעה, ולגשת מיד לבית-חולים קרוב. התסמינים שיופיעו: פריחה בכל הגוף, גרד, קוצר נשימה, דופק מהיר וירידה בלחץ הדם.
8. נשיכת עכביש, הכשת נחש ועקיצת עקרב
יש לפנות מיד לבית-חולים לקבלת טיפול מתאים. במקרה של פגיעת נחש, יש להשכיב את האדם במנוחה כדי שהארס לא יתערבב במהירות במחזור הדם. אסור לחתוך את האזור המוכש, לשים קרח או למצוץ את הארס. יש לקבע את האיבר בסד עד להגשת עזרה ראשונה.
9. מדוזה
הצריבה נגרמת ממגע ישיר או ממעבר חומר שמפרישה המדוזה במים. יש לצאת מהים, לשפשף מעט חול ים על המקום, לחזור למים ולשטוף את המקום במי ים בלבד. לאחר מכן יש לשטוף בחומץ. פעולות אלו מונעות התפתחות כוויה. אם כבר התפתחה כוויה, ניתן לטפל בה רק בעזרת חומרים מקלי כאבים.
10. התייבשות
והכי חשוב בקיץ – לשתות הרבה. גם כשנמצאים במזגן כל היום. הכרה מעורפלת, תלונות על כאבי ראש, חום מעל 39 מעלות ודופק מהיר מעידים על התייבשות, ואז יש לקבל עירוי ולקרר את הגוף.