קטיף עצמי: אכול ככל יכולתך
ממש עכשיו, ולמשך שבועות ספורים, אפשר לקטוף ולזלול פטל, תות יער ודומדמניות וגם פירות כמו ליצ'י, פאו-פאו ולונגן. איפה ומתי עושים את זה וכמה זה עולה - המדריך המלא
שעל | אלרום | עין זיון | בתי אריזה בגולן | |||
גדרה | שדה יעקב | בן עמי | מצובה | |||
ראש צורים |
לדובדבנים, לפטל, לאוכמניות ולשאר פירות היער עונת יבול קצרה וחיי מדף קצרים, נדירים ויקרים. רבים בוחרים שלא להמתין עד שיגיעו למרכול הקרוב (אם בכלל) אלא לצאת לקטוף את הפרי בעצמם. יותר ויותר מקומות בארץ מציעים חוויה תיירותית המוכרת בעולם זה שנים: קטיף עצמי. יש המציעים קטיף ליצ'י או תפוחים, אך את עיקר העניין תופסים הגודגדנים, תות העץ והפיטנגו, הדומדמניות ושאר האדומים שהוזכרו לעיל.
הרעיון הוא פשוט: מגיעים, משלמים, ויוצאים למטע לקטוף ולאכול. במרבית המקרים דמי הכניסה הם עבור הזכות לאכול כפי יכולתכם מהפרי במטעים. אם תרצו לקחת אתכם פירות הביתה – יגבו מכם תשלום נוסף. חלק גדול מהמקומות מציע למכירה גם פירות שנקטפו מבעוד מועד.
רוב האתרים העלו מאז העונה שעברה את מחירי הכניסה והפרי. הביקוש הרב יוצר לא פעם גם מחסור בפירות ותורי ענק, וכבר עם פתיחת העונה נשמעו תלונות אחדות על כך מפי מבקרים. העובדה שלאחר שלושת ימי חופשת השבועות לא נותר פרי בשל באתר זה או אחר, אינה מעידה על מה שיקרה בו בעוד שבוע או שבועיים. ובכל זאת: אם ניתן, כדאי להגיע באמצע השבוע ולא בסופו ומומלץ מאוד לוודא - לפני שאתם יוצאים לדרך - שנשאר פרי על העצים.
שעל
אפשר גם לעשות קאמפינג
לדברי תיקי לוי מ'מטעי שעל', המוצר אותו מוכרים במקום אינו הפרי אלא חווית הקטיף. משפחת לוי, שטוענת לכתר הראשונה בארץ בתחום הקטיף העצמי, מגדלת כבר עשר שנים זנים רבים של פירות יער בגידול אורגני. מדי שנה מגיעים אלפי מבקרים למשק שברמת הגולן.
רוני לוי מספר כי למבחר הפירות שניתן לפגוש ולקטוף במקום נוספו השנה מספר זנים מיוחדים: שזיף הדוב, תאנה ברזילאית, ענבים בטעם מנגו, זנים ייחודיים של צבר אדום וירוק, הדובדבן הקוריאני הקטן והחמצמץ, והפאו פאו – פרי דרום אמריקאי ממשפחת האנונה, שיבשיל בתוך מספר שבועות.
עתה כבר בשלים תותי השדה, הפטל האדום והגודגדנים (דובדבנים מתוקים), ותוך מספר שבועות יבשילו גם הפטל הצהוב, האוסנה (שנקראת לפעמים 'פטל שחור', על שום שמה האנגלי – 'בלקברי'), החזרזר (גוזברי), האוכמניות, הדומדמניות, הרבינה השחורה והאובליפיכה - פרי צהוב שמקורו ברוסיה, המשמש גם לייצור שמן בעל סגולות רפואיות. פירות היער של משפחת לוי נמכרים רובם ככולם בשיטת הקטיף העצמי ואינם משווקים לחנויות כלל.
החל מהשנה מציע המקום גם אפשרות לינה באוהלים או בחושות בדואיות, שלצידם שירותים, מקלחות חמות, פינות ישיבה ופינות מנגל, וכן אפשרות לארוחות בוקר וערב. באתר יש פינת חי וקפיטריה עם ארוחות קלות והוא מותאם לביקורי נכים.
פתוח בימי חול, 08:30-15:00. בשבת סגור. מחירים: 20 שקלים לאדם (חינם לילדים עד גיל שלוש) עבור אכילה חופשית בשטח. עבור פירות הביתה – תשלום נפרד. לפרטים נוספים: 600465-064.
חזור למעלה
אלרום
הבאים בתור: תפוחים וענבים
לאוכמניות, לפטל ולאוסנה שהציע הקיבוץ בשנים קודמות נוספו השנה דובדבנים. עונת הדובדבנים הקצרה נפתחת באלרום בשבת הקרובה (14.6), ובקיבוץ מעריכים שהפרי יספיק לשלושה שבועות. את שאר פירות היער ניתן יהיה לקטוף החל בשבת שאחריה (20.6), במשך כשלושה חודשים.
חלקת הקטיף העצמי של אלרום נמצאת בעמק הבכא בו התנהל אחד הקרבות הידועים של מלחמת יום הכיפורים, ומי שרוצה להחדיר בילדים קצת מורשת קרב יוכל גם לחזות במיצג 'עוז 77' המספר על הקרב. פעילות נוספת שמציע הקיבוץ - 'חוויה מהסרטים', מצגת על אולפני אלרום.
בהמשך הקיץ, עם הבשלת התפוחים יציע הקיבוץ סיור בעגלת טרקטור למטעי התפוח הנמצאים על קו הגבול עם סוריה, וקטיף עצמי - בעיקר כדי לקחת הביתה (בתשלום). לקראת סוף החופש הגדול, עם הבשלת הענבים, יתקיימו גם פעילויות של בציר עצמי, דריכת ענבים והכנת יין.
פתוח כל ימות השבוע, 9:00-17:00. מחירים לקטיף פירות יער: 20 שקל למבוגר, 15 שקל לילד מגיל 5 (לאכילה חופשית). פרי שלוקחים הביתה: 28 שקל לק"ג. מחירים לקטיף דובדבנים: 25 שקל למבוגר, 22 שקל לילד מגיל 5. פרי שלוקחים הביתה: 10 שקלים לק"ג. לפרטים נוספים: 6838016-04, 541032-050, 252269-050.
חזור למעלה
עין זיון
כדאי לוודא שנשאר פרי
קשה להמליץ על ביקור בבוסתן הגולן שבעין זיוון לאחר התקרית האלימה אשתקד סביב דובדבני המקום (ר' קישור לכתבה מימין), ותלונות על מחסור בפרי גם השנה. עם זאת, מדובר באחד האתרים שמציעים את המגוון הרב ביותר של פירות ושל פעילויות לכל המשפחה. בין היתר מציע המקום קטיף עצמי של דובדבנים, פטל, אוסנה, אוכמניות, קיווי, נקטרינות, שזיפים אגסים (אדום ואסיאני) ותפוחים.
מנהלת האתר, ללי גרציה, מסבירה כי הבעיות נובעות ממספר המבקרים העצום שמגיע לאתר: בחג השבועות הגיעו יותר מ-10 אלפים מבקרים למקום. גרציה מודה לאלפי המבקרים שהגיעו אך גם מספרת על התמודדויות לא קלות עם המטייל הישראלי – "אנשים מטפסים על צמרות העצים, על הגדרות, משחיתים". מסתבר שגם הפעם טעו אנשי המקום בהערכת מספר המבקרים שהכניסו למטע, הפרי הבשל נגמר, ושוב היו מי שיצאו מהמקום מאוכזבים.
גרציה שקועה בימים אלו במאמץ אדירים לתאם את קצב הבשלת הפרי עם קצב הגעת המבקרים - ומסבירה שעוד שבוע יהיה שוב פרי בשל. "הסיפור דינאמי ואני נותנת לו מענה בשטח", אומרת גרציה ומוסיפה כי "אם יגיעו 10 אלפים איש – אין לי מענה". בתחילת השבוע השיבו הטלפניות התל אביביות, שאת שירותיהן שכר המקום, למאות הפונים "יש פרי", "תבואו, תבואו", אבל גרציה מבטיחה שאם ייגמרו שוב הפירות יודיעו על כך למבקרים.
בנוסף לקטיף העצמי מציע בוסתן הגולן הפעלות לילדים: פינות יצירה, פינות ליטוף, רכיבה על פוני, סיור בעגלת טרטור במטע, וכן טיולי ג'יפים. עבור הפעילויות (מלבד פינת הליטוף) יש תשלום נוסף על מחיר כרטיס הכניסה.
הבוסתן נמצא כשני ק"מ צפונית-מזרחית לכניסה לקיבוץ עין זיוון והוא פתוח כל השבוע, בין השעות 09:00-17:00. מחירים: 30 שקל למבוגר ו-25 שקלים לילד. לפרטים נוספים: 6961894-04.
חזור למעלה
בתי אריזה בגולן
דרך הפרי, פירות הגולן
מרכז המבקרים של בית האריזה 'פירות הגולן' מציע סיור המסביר את התהליך שעובר הפרי מהנטיעה עד האריזה והשיווק. בית האריזה מטפל במינים רבים של פירות דוגמת אפרסקים, שזיפים, משמשים תפוחים אגסים וכמובן דובדבנים. המקום מציע חבילת ביקור הכוללת את הסיור וקטיף עצמי בעין זיוון. ניתן לעצור לארוחה בחדר האוכל של המקום.
שעות פתיחה: ימים א' – ה' 14:30 – 9:30 יום ו' - בתאום מוקדם בלבד. מחירים: סיור - 17 שקל לאדם, ארוחה - 35 שקל לסועד. רוכשי חבילות הכוללות סיור וקטיף, או סיור, קטיף וארוחה - יקבלו הנחה של 10 או 15 אחוזים (בהתאמה). לפרטים נוספים: 6961988-04.
קסם הפרי, פירות דרום הגולן
בית האריזה מציע גם הוא פעילות הכוללת סיור במטעי הגולן וקטיף עצמי של נשירים: נקטרינות, שזיפים ואפרסקים, ובהמשך העונה גם תפוחים.
הפעילות כוללת סיור בבית האריזה עצמו וצפייה במערך המיון האלקטרוני, וכן טיול במטעים בטרקטור עם קרוניות ('רכבת המטעים'), הכולל הסברים על סוגי הפרי וצורות הגידול שלהם. במהלך הסיור עוצרים גם לקטוף. "הילדים אוכלים ומי שרוצה יכול גם לקחת הביתה פרי שקטף בתשלום נוסף", אומר אברהם קופלד האחראי למיזם.
שעות פתיחה: ראשון עד חמישי 9:00 - 17:00, שישי עד 14:00. מחירם: 15 שקל למבוגר, 12 שקל לילד (3-15). לפרטים נוספים: 220381-053, 6762549-04.
חזור למעלה
גדרה
הפטל שמבשיל ראשון
מי שלא רוצה להרחיק עד רמת הגולן יכול לטעום פטל הטרי גם בגדרה. במקום גדלים זנים רבים של פטל, וכן תות ופיטנגו. הפטל בגדרה מבשיל מעט מוקדם יותר מאשר בצפון הארץ ולמרות שהחורף הקשה עיכב מעט את תחילת העונה, זו נמצאת כבר בעיצומה ותימשך עד יולי בלבד. בשבתות מפעילים במקום גם פינות יצירה ורכיבה על סוסי פוני.
מגיעים לגדרה מצפון או מדרום ועוקבים אחרי השילוט: 'פטל - קטיף עצמי'. פתוח בשישי ובשבת בלבד מ-9:00 בבוקר. מחירים: 12 שקל למבוגר, 6 שקלים לילד. ק"ג פטל הביתה: כ-35 שקל. לפרטים ולתיאום קבוצות: 216341-050 (רונן).
חזור למעלה
שדה יעקב
ליקרים, יין ושתילים
כאן אפשר לקטוף ולאכול פטל, פטל שחור (בלקבריז) ותות עץ. בנוסף לפירות (שקטפתם לבד או שקטפו בשבילכם), אפשר לרכוש במקום שתילי פטל וכן ליקרים ויינות המיוצרים מהפרי. החלקה נמצאת בחצר המשק של משפחת ז"ק, מוותיקות המושב. בשטח המשק בן 40 הדונמים יש גם חורשת פקאנים בה אפשר לשבת ולעשות פיקניק, וכן בריכה עם דגים וצמחי מים.
נדב ז"ק מסביר כי על פי רוב נגמרת עונת הפטל בסוף יוני אך השנה צפויה העונה להתארך מעט לתוך יולי וממליץ למי שרוצה להגיע לקראת סופה לברר האם נשאר פרי. התות, על כל פנים, מסיים לתת את פריו מוקדם יותר.
שדה יעקב נמצא על כביש 722 בין צומת התשבי לצומת השומרים, בתוך המושב יש שילוט למשק ז"ק. אין צורך לתאם את הביקור וניתן להגיע בימי חול, עדיף בשעות אחר הצהרים וביום שישי מהבוקר. סגור בשבת. מחירים: 12 שקל למבוגר, 6 שקלים לילד – עבור קטיף ואכילה במקום. לפרטים: 297747-050.
חזור למעלה
בן עמי
שעועית גלידה כבר טעמתם?
למרות שגם בבוסתן בן עמי אפשר למלא את הבטן בתות ופטל, שלא כמו במקומות אחרים עיקר העניין כאן אינו חווית הקטיף, אלא עריכת היכרות עם פירות שונים ומשונים המגיעים מכל קצוות עולם, ומנסים לתפוס אחיזה באדמת הארץ ובשוקיה.
"חשוב להדגיש שמספר הפירות מוגבל", אומר הבעלים של המקום שמואל לנדאו, "אנחנו משתדלים לעבוד עד הערב אבל הכניסה היא כל עוד יש פירות". אלו מבשילים מדי יום, מסביר לנדאו ומבקש לוודא טלפונית, טרם הגעה, אם נותר פרי.
עונת קטיף הפירות בבוסתן בן עמי נפתחה זה מכבר. מטיילים מוזמנים לבוא לקטוף ולאכול שישה סוגי פטל, ומספר זנים של תותי עץ ופיטנגו. בנוסף מוזמנים המטיילים לטעום מספר פירות שגדלים בכמויות מוגבלות: הקניסטל, פרי צהוב בעל צורה אגסית שנמצא כבר בסוף העונה, הבבקו - בן דוד של הפפאיה, ושעועית הגלידה (כן, שעועית הגלידה) - עץ קטניות עליו גדלים תרמילים שאת הציפה הפנימית המתוקה שלהם אוכלים.
בחודשי החופש הגדול יבשילו הגויאבה התותית - גויאבה ללא ריח (צהובה ואדומה) והפסיפלורה, פרי התאווה. לקראת הסתיו אפשר יהיה לקטוף ולאכול את הפג'ויה, את שזיף המושל - פרי הדומה לדובדבן שגדל על עץ קטן - את הומפי, פרי תרמיל שמוצאו מסין, ואת הלונגן אף הוא סיני במקור. הפירות כולם גדלים בתנאים אורגניים ללא ריסוס ודשנים.
מושב בן עמי נמצא על כביש נהריה-כברי. כל עוד יש פרי, המקום פתוח בשישי ושבת בין השעות 09:00 - 18:00, ובימי חול בתיאום מראש בלבד. כניסה לקטיף עצמי: 15 שקל למבוגר, 10 שקלים לילד. טל': 9824307-04, 461981-050.
חזור למעלה
מצובה
ליצ'י בגובה הקוטפים
פרי נוסף שניתן לקטוף בקטיף עצמי הוא הליצ'י שיבשיל בעוד שבועות אחדים. בקיבוץ מצובה שבגליל המערבי ניטעו עצי הליצ'י הראשונים לפני כ-30 שנה, וכיום גדלים שם 12 זנים שונים של הפרי.
חזור למעלהגדעון סגלי, מפעיל האתר, מסביר כי עצי הליצ'י נשמרים נמוכים במיוחד על מנת שהפרי יהיה נגיש לקוטפים. "היתרון בפרי הטרי הוא שהוא לא עובר שום טיפול כימי", מדגיש סגלי (הליצ'י שיוצא למכירה בשווקים עובר טיפול כימי על מנת להאריך את משך חיי המדף שלו. בין השאר, טובלים את הפרי בחומר בשם 'ספורטק', שנאסר לשימוש בחלק במזון במדינות שונות מחשש שהוא מסרטן).
העונה במצובה תיפתח השנה ב-13 ביולי ותימשך כחודש. הציבור מוזמן להגיע, לקבל הסבר על הפרי ועל על איך קוטפים אותו, ולהפשיל שרוולים.
13 ביולי עד 13 באוגוסט, כל יום בין השעות 9:00-17:00. מחירים: 10 שקלים (מגיל 5 ומעלה). המחיר לפרי שלוקחים הביתה עוד לא ידוע, אך מובטח כי יהיה נמוך ממחיר השוק. לפרטים: 601730 - 055, 600280 - 055.
ראש צורים
הפנינג חד פעמי
דובדבנים, פטל, ואוסנה, גדלים ביובל האחרון גם בראש צורים שבגוש עציון. עיקר הפרי מגיע לשווקים, אך מי שחפץ יוכל להגיע ולקטוף את פירות היער בהפניניג שיתקיים שם ביום שישי הקרוב (13 ביוני). בתכנון: פסטיבל אכילה חופשית של פירות יער, אטרקציות לילדים ושוק איכרים. בהמשך הקיץ יתאפשר קטיף עצמי לקבוצות בלבד, ובתיאום מראש. לפרטים: דוד 380725-052.
המידע המופיע בכתבה נמסר על ידי מפעילי האתרים והוא באחריותם.
חזור למעלה
דובדבנים
צילום: דניאלה דור
תות יער
צילום: רינה נגילה עמותת תיירות גולן
פטל צהוב
צילום: רינה נגילה, עמותת תיירות גולן
דומדמניות
צילום: רינה נגילה עמותת תיירות גולן
מומלצים