שתף קטע נבחר

 

המשטרה תחקור את ההצבעות הכפולות בכנסת

היועץ המשפטי לממשלה הורה לפתוח בחקירה פלילית בחשדות לזיופים בהצבעה על אישור התוכנית הכלכלית. "מדובר בתופעה חמורה הנוגעת באושיות הדמוקרטיה", כתב רובינשטיין למפכ"ל. כעת יידרשו הח"כים להשיב לשאלות חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה, והפרקליטות תמליץ אם להעמידם לדין

התפתחות דרמטית בפרשת החשדות לזיופים בכנסת: היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הורה אתמול (ד') למשטרה לפתוח בחקירה פלילית, בעקבות פרשת ההצבעות הכפולות על התוכנית הכלכלית.
בדיון שהתקיים אתמול בעניין בלשכת היועץ המשפטי בירושלים השתתפו פרקליטת המדינה עדנה ארבל, היועצת המשפטית של הכנסת אנה שניידר, ובכירים במשרד המשפטים. רובינשטיין העביר את החלטתו במכתב למפכ"ל המשטרה, רב-ניצב שלמה אהרונישקי, ולראש אגף החקירות, ניצב משה מזרחי.
במכתבו למפכ"ל כותב רובינשטיין כי "מדובר על-פני הדברים בתופעה חמורה, הנוגעת באושיות המשטר הדמוקרטי, וכמערכת אכיפת חוק עלינו לעשות כל מאמץ שלא להותיר אבן לא הפוכה בנושאים הקשורים בטוהר המידות בכנסת". עוד כותב היועץ המשפטי כי "החלטה זו אינה מיתרת את ההליכים הפנימיים של הכנסת במסגרת ועדת האתיקה, אשר ראוי שיימשכו, אך נראה כי הכלים העומדים לרשותה אינם ממצים את הנושא".
היועץ המשפטי בישר על החלטתו גם ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, שאמר כבר שלשלום כי אם יוחלט לפתוח בחקירה פלילית, הוא לא יפריע למהלך. ריבלין אף איים כי אם יוחלט לפתוח בחקירה, וחסינות הח"כים לא תוסר כמו במקרה של נעמי בלומנטל, הוא "ישקול את דרכו".

בדרך להסרת חסינות?

קצין הכנסת והיועצת המשפטית של הכנסת הגישו ביום שלישי ליו"ר הכנסת דו"ח בעניין ההצבעות הכפולות. הח"כים שנגדם התעוררו חשדות הם סגן השר לביטחון פנים יעקב אדרי (ליכוד), ח"כ ואסל טהא (בל"ד) וח"כ מיכאל גורולובסקי (ליכוד), אשר הודה בזיוף ההצבעה והושעה מכל פעילות פרלמנטרית למשך ארבעה חודשים.
גם שר הפנים, אברהם פורז (שינוי) נחשד בהצבעה כפולה, אך על פי הדו"ח, "ככל הנראה עשה זאת בטעות". דו"ח הכנסת לא מצא הוכחות לטענות לפיהן ח"כ יחיאל חזן (ליכוד) הצביע במקום ח"כ ענבל גבריאלי, אך נראה כי גם עניינו ייחקר.
כעת, לאחר החלטת של היועץ המשפטי, תיפתח חקירה משטרתית בפרשה, אותה תרכז היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה. חברי הכנסת המעורבים בפרשה יתבקשו להשיב לשאלות החוקרים, ולאחר מכן יוגשו הממצאים לפרקליטות, שתגבש את המלצותיה בעניין.
בהמשך יכריע היועץ המשפטי האם יש מקום להעמדה לדין על מרמה והפרת אמונים. אם ימצא לנכון לעשות כן, תתכנס ועדת הכנסת כדי להחליט על הסרת חסינות הח"כים, בדרך להעמדתם לדין. ניסיון העבר מלמד, כי חברי-הכנסת אינם ממהרים להסיר את חסינות עמיתיהם.

ריבלין סירב לקיים הצבעה חוזרת

ח"כ דוד אזולאי מש"ס הגיש אתמול ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, עצומה בחתימת 50 ח"כים מסיעות הבית, הדורשים לערוך הצבעה חוזרת בסוגייה. ריבלין סירב לבקשה, בנימוק ש"אין בתקנון הכנסת סעיף המחייב אותי לקיים הצבעה חוזרת". הוא הוסיף כי ההצבעות השנויות במחלוקת היו "על נושאים שוליים ולא בעלי חשיבות, וממילא לקואליציה היה רוב".
עם זאת, אמר ריבלין כי יקיים דיון מיוחד בנושא הזיופים, "כולל הסקת מסקנות, כך שיידע כל חבר כנסת כי אם יצביע פעמים, לא יכירנו מקומו בבית המחוקקים".
בנוסף החליט יו"ר הכנסת לשדרג את מערכת ההצבעה על-ידי זיהוי ביומטרי, כלומר: תינתן הרשאה לח"כ להצביע על פי מאפיינים ביולוגיים. גורמים מוסמכים בכנסת טוענים כי "כיוון שמדובר בתופעה, ייתכן שלא יהיה מנוס מלערב את המשטרה".

תגובות במערכת הפוליטית

יו"ר האופוזיציה, ח"כ דליה איציק, אמרה כי "מתברר שמספר הזיופים היו יותר מאחד כפי שנטען בהתחלה, ולכן ברור לכל שהתכנית הכלכלית לא זכתה לרוב בכנסת בדרך כשרה". איציק דרשה מריבלין להביא את התכנית הכלכלית לאישור מחודש ולהרחיק לאלתר את הזייפנים.
בתגובה להחלטת היועץ המשפטי אמר ח"כ חיים רמון (עבודה), כי כל חבר כנסת שעבר על החוק צריך לעמוד לדין. "אי אפשר לעבור לסדר היום על פרשה כזו. חובה למצות את כל ההליכים, אחרת הכתם יידבק בכולנו".
שר המשפטים לשעבר, אמנון רובינשטיין, אמר ל-ynet כי יש מקום לחקירה משפטית בעניין, וכי אם יתברר שהדבר בוצע שלא בתום לב, יש להגיב בהתאם. "טעויות נעשו במקרים רבים, אך אני לא זוכר זיוף של הצבעה", אמר רובינשטיין. "הדבר פוגע במעמדה של הכנסת ובאמון שהציבור רוכש בחברי-הכנסת. אם יהיו חשודים במעשה, אין לי כל ספק שהכנסת תסיר את חסינותם".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. "להפוך כל אבן"
צילום: גלי תיבון
ריבלין. "אשקול את דרכי"
צילום: אתר הכנסת
חזן. לא נכלל בדו"ח, עשוי להיחקר
צילום: אתר הכנסת
מומלצים