ומי לא מתלהב לתרום איברים? רופאים ואחיות
סקר מפתיע שנערך בבתי החולים בארץ מגלה: רק 50% מהאחיות ו-70% מהרופאים מוכנים לתרום את איבריהם לאחר מותם. 16% בלבד מהאחיות ו-30% מהרופאים - היו מסכימים לתרום את אברי ילדיהם
הרופאים בישראל מעודדים תרומות אברים לצורך השתלה, אבל בעיקר אצל אחרים: כשליש עד מחצית מאנשי הצוות הרפואי במחלקות בתי-החולים אינם מוכנים לתרום את איבריהם לאחר מותם לצורך השתלה - כך עולה מסקר מפתיע שנערך על-ידי רופאים מהמרכז הרפואי "רבין". עוד פחות אנשי צוות היו מסכימים לו התבקשו לתרום את איברי בני משפחתם או ילדיהם.
בשנים האחרונות נעשים מאמצים ניכרים לקדם את נושא תרומות האיברים בישראל. זאת כדי להציל את חייהם של חולים קשים הממתינים חודשים ולעתים שנים ארוכות לאיבר המיוחל שעשוי להציל את חייהם. עמדות הצוות הרפואי שבא במגע עם התורמים הפוטנציאליים ובני משפחותיהם משפיעות מאוד על הצלחת תהליך התרומה.
צוות רופאים מהמחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים "רבין", בראשותם של ד"ר יונתן כהן וד"ר פייר זינגר, ביקשו לבדוק מהן עמדות הצוותים הרפואיים בארץ בנוגע לנושא תרומות איברים.
בסקר השתתפו 647 אנשי צוות רפואי, בהם 470 אחיות ו-177 רופאים, שענו על שאלון אנונימי בן שבעה עמודים הבוחן את הנושא מזוויות שונות. רוב העונים היו בעלי ותק של שנה אחת עד עשר שנים בעבודתם.
מניתוח התוצאות התברר כי רק 70% מהרופאים ו-50% מהאחיות מוכנים לתרום את איבריהם, במקרה של מוות - לטובת אחרים. זאת למרות שכמעט 100% ענו כי תרומת איברים מצילה חיים. רק 40% מהרופאים ו-50% מהאחיות אמרו שהם מוכנים לתרום רקמות לאחר מותם (קרניות, עצמות ועור) למען אחרים. 62% מהרופאים ו-52% מהאחיות אמרו כי יסכימו לתרום את איברי קרוביהם לאחר מותם - בתנאי ששאר בני משפחתם יאשרו את התרומה.
הצוות הרפואי נשאל לגבי הסכמתו לתרום את איברי ילדיהם במקרה של מוות. על השאלה הזו ענו בחיוב רק 33% מהרופאים ו-16% מהאחיות. 40% מהרופאים ציינו כי אינם יודעים מהי תשובתם לשאלה.
תשובה מפתיעה אחרת ניתנה לשאלה האם מוות מוחי, שהוא התנאי ללקיחת תרומות איברים מאדם, נחשב למוות לכל דבר. 85 אחוז מהרופאים השיבו בחיוב על שאלה זו, אולם 10 אחוזים מהרופאים אמרו שלא. בשניים מבתי החולים, שבהם נערך הסקר ושלא מתבצעות בהם השתלות איברים, רק 60 אחוז מהרופאים ציינו כי הם מסכימים שמוות מוחי הוא מוות לכל דבר.
נתוני הסקר הוצגו בכנסת החברה הישראלית להשתלות, שנערך בסוף השבוע. ד"ר יונתן כהן, מעורכי המחקר, אמר כי ממצאי הסקר מגלים כי יש לבצע עבודה רחבת היקף בבתי החולים כדי לשפר את עמדות הצוות הרפואי ביחס לתרומות איברים.