שתף קטע נבחר

 

כתב זר: "ישראל מתנהגת כמו בגן ילדים"

משרד החוץ ולשכת העיתונות הממשלתית החליטו לנתק מגע עם רשת הבי.בי.סי במחאה על שידור תחקיר על הנשק הגרעיני שברשות ישראל. דוברים ישראלים לא יעלו לשידור בתחנה הבריטית ומשרדי הממשלה לא יעניקו סיוע לכתביה. הכתבים הזרים זועמים: "המהלך מסוכן ולא דמוקרטי"

"הדרך בה ישראל פעלה מתאימה לגן ילדים ולא לעולם העיתונות הבינלאומית" כך אמר הבוקר (יום א') ל-ynet קוני מוס, כתב רשת אר.טי.אל ההולנדית. מוס אמר את הדברים בעקבות הידיעה כי ישראל החליטה לנתק כל מגע עם רשת הבי.בי.סי הבריטית, במחאה על שידור תחקיר על הנשק הלא קונבנציונאלי, שלטענת הרשת, נמצא בידי ישראל. כתבים זרים רבים בארץ הביעו הבוקר את זעמם על ההחלטה, אך סירבו להתראיין בטענה כי הם חוששים לניתוק היחסים עימם.
בתחילת השבוע פורסם לראשונה ב-ynet כי גורמים במשרד החוץ הישראלי ובלשכת העיתונות הממשלתית שוקלים את יחסיהם עם הבי.בי.סי בעקבות הכוונה לשדר את הכתבה על יכולות הגרעין ובעקבות שידור ה"פרומו", בו נשאלות בין היתר השאלות: לאיזו מדינה במזרח התיכון יש כלי נשק גרעיניים לא מוצהרים? לאיזו מדינה במזרח התיכון יש יכולת לוחמה כימית וביולוגית לא-מוצהרת? לאיזו מדינה במזרח התיכון אין שום ביקורת חיצונית? בתשדיר נראה גם מרגל הגרעין הישראלי, מרדכי וענונו.
החלטת משרד החוץ ולשכת העיתונות הממשלתית לנתק מגע עם הבי.בי.סי היא "לזמן בלתי מוגבל". בעקבות ההחלטה לא יעלו דוברים ישראלים לשידור בתחנה הפופולארית, משרדי הממשלה לא יעניקו סיוע לכתבים ומפיקים של הרשת וכמו כן תקשה עליהם ישראל לקבל תעודות עיתונאי וויזות לארץ.

"החרמת הרשת תגרום נזק לישראל"

כתב זר השוהה בארץ אמר ל-ynet בתגובה, כי הדרך בה פעלה ישראל במקרה הנוכחי, לא תפתור את הבעיה. לדבריו, "כל העיתונאים הזרים בארץ עושים את העבודה שלהם על פי שיקוליהם. יש דרך לפתור דברים, אבל זוהי בטח לא הדרך".
כתב רשת אירופאית גדולה סבור כי מדובר במהלך מסוכן ולא דמוקרטי. "פעולת לשכת העיתונות היא חסרת פרופורציה לחלוטין. החרמת הרשת תגרום נזק לישראל שמצטיירת כמדינה לא דמוקרטית. זה מתאים יותר למשטרים אחרים".
הכתב הוסיף כי אין זו הפעם הראשונה שתא הכתבים הזרים נתקל באיומים מצד לשכת העיתונות הממשלתית ומשרד החוץ, "הם לא יודעים איך להתייחס לעיתונות הזרה, וחבל".
כתב אר.טי.אל, קוני מוס, צופה כי ניתוק הקשרים עם הבי.בי.סי יגרום נזק תדמיתי לישראל. לדבריו, "לירות בשליח זאת מדיניות הסברה שגורמת נזק למדינת ישראל. אם לישראל יש טענות נגד התוכנית היא צריכה להגיב ולהציג הוכחות ולא להציג את העיתונות הזרה, כלא מקצועית. גם אם התקשורת משדרת משהו רגיש, שמדינה דמוקרטית לא מרוצה ממנו היא צריכה להגיב ולא להחרים. מאז האינתיפאדה האחרונה יש אווירה אנטי תקשורתית חריפה כל כך שאף פעם לא הרגשתי במהלך 20 השנה שאני כתב במזרח התיכון".

"הרשת עומדת מאחורי השידור"

דוברת מטעם הבי.בי.סי אמרה בתגובה ל-ynet כי טרם התקבלה תלונה רישמית ממשרד החוץ או משגרירות ישראל במשרדי הרשת בלונדון. לדבריה, "רשת הבי.בי.סי עומדת מאחורי שידור הכתבה ומביעה צער על תגובת משרד החוץ הישראלי שיכולה לחבל בעבודה העיתונאית של כתבי הרשת המוצבים בארץ".
בשבוע שעבר מסרה דוברת הרשת ל-ynet כי תוכנית ה"כתבים", שבמסגרתה שודרה הכתבה מייצגת את הרמה הגבוהה ביותר של העיתונות. לדבריה, "הנושא, שנידון ברמות הדיפלומטיות הגבוהות בעולם, הוא בעל חשיבות ציבורית גבוהה".
הדוברת ציינה כי כתבי הרשת עבדו עם גורמים בישראל על הכנת הכתבה ובין השאר מופיע בה ראש הממשלה לשעבר, שמעון פרס.
גורמים במשרד החוץ אמרו הבוקר ל-ynet כי "התוכנית אמנם עשויה היטב מבחינה טלויזיונית, אך עתונאית היא תוכנית מקוממת מאוד ובלתי אמינה בכך שאינה נותנת שום מקום לטיעונים הישראלים החלק המקומם ביותר היה קבלת טענה פלסטינית חסרת יסוד על שימוש בגז עצבים כנגד פלסטינים. חוסר הנכונות שלהם להציג כראוי את הזוית הישראלית והפיכת ואנונו לקדוש מעונה הם חלק מן העניין".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוני מוס. תוקף
הפרומו לשידור הכתבה בבי.בי.סי
צילום: רויטרס
"אפילו פרס הגיב בכתבה"
צילום: רויטרס
מומלצים