שתף קטע נבחר

 

ניתוחים פלסטיים לנוער: חופש השיפוצים הגדול

מאות בני נוער יגדשו את חדרי הניתוחים הפלסטיים בחופשת הקיץ. הפופולריים: ניתוחי אף, הקטנת אוזניים, הקטנת או הגדלת חזה אבל גם שאיבות שומן והסרות קעקועים. כל מה שרציתם לדעת על המירוץ אחר המראה החדש

החופש הגדול הגיע, ועימו מאות בני נוער אשר חיכו לרגע בו סכין המנתחים תביא לשינוי המיוחל בגופם. הניתוחים הפלסטיים אשר החלו לצוץ בארץ בשלהי שנות השמונים, הם כבר דבר של מה בכך. בני הנוער אינם מסתירים את תוכניות השיפוץ, ומנצלים את חופשת הקיץ לצורך ההחלמה הנדרשת.
על פי הערכות המנתחים, מתבצעים מידי קיץ כ- 500 ניתוחים פלסטיים בבני נוער בישראל. השל רייחלביץ, סמנכ"ל השיווק של רשת מרפאות "פרופורציה" מספר כי בחופשת הקיץ הגידול במספר המנותחים עד גיל 18 מגיע לכדי 40 אחוזים. עם סיום התיכון, רושמים ב"פרופורציה" גידול של 400 אחוזים בקרב הצעירים הניגשים לניתוחים פלסטיים.
"הניתוחים השכיחים בקרב בני הנוער הם ניתוחי אף, אוזניים, והקטנת שדיים אצל בנים" מסביר ד"ר אריה אורנשטיין, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, "אבל חלק מגיעים גם להסרת צלקות אחרי אקנה, הסרת קעקועים, ושאיבות שומן באיזור הירכיים".

הגיל שאפשר להתחיל

לניתוח הפופולרי ביותר בקרב בני הנוער - ניתוח אף, ניתן לגשת רק לאחר גיל 16. הסיבה היא גדילתו של האף עד למועד זה. לעיתים ממשיך האף וצומח גם מעבר לגיל זה. ניתוחי אוזניים, השניים בשכיחותם, ניתן לבצע החל מגיל 10. ניתוחי חזה ניתן לבצע בצעירים מגיל 18, וניתוחי שאיבת שומן - בכל גיל.
לפני הניתוחים השונים מתבקשים המטופלים לבצע מספר בדיקות דם, לעיתים גם בדיקת אק"ג וצילום חזה שכן רובם של הניתוחים היום מבוצעים בהרדמה מלאה הכרוכה בסיכונים לעיתים במערכת הנשימה והלב. רובם של הניתוחים נמשכים כשעה עד שעתיים ודורשים אישפוז בבית החולים למשך הלילה.
זמן ההחלמה בתחבושת נע בין שבוע לניתוחי אף, עשרה ימים לניתוחי אוזניים, ושבועיים לניתוחי חזה. ניתוחי שאיבת שומן דורשים חגורה לוחצת למשך שבועיים במשך יום ולילה, ולאחריהם חגורה לוחצת ביום או בלילה למשך שבועיים נוספים. טיפולי לייזר להסרת קעקועים אינם דורשים כל אישפוז או חבישה.

כמה זה עולה לנו

ניתוחים פלסטיים הם עסק לא זול. עבור ניתוחי אף והקטנת אוזניים נדרשים המנותחים לשלשל לקופת המנתח 7,000 עד 14,000 שקלים. הגדלת שדיים תעלה כ- 18 אלף שקלים, ושאיבת שומן מאלפי שקלים ועד למעל מאה אלף שקלים. עבור טיפול לייזר להסרת צלקות אקנה או קעקועים משלם המטופל 3,000 עד 14,000 שקלים.
אולם גם אם המחיר הגבוה אינו מהווה מכשול, לא בטוח שהמועמד יתקבל לניתוח. "אנשים יכולים לחשוב שהאף הוא איום ונורא" אומר ד"ר אורנשטיין, "אבל אם אני חושב שהוא סביר, אין שום סיבה לנתח, כי הבעיה קרוב לוודאי נפשית. במקרה כזה אני לא מנתח, ולא יעזור כלום".
הסיכון הגדול ביותר כתוצאה מניתוחים פלסטיים הוא חוסר שביעות רצון המנותחים. "בניתוח אוזניים, האוזן לעיתים חוזרת למצבה הקודם" מסביר ד"ר אברהם ויינברג, מנתח פלסטי מהמרכז הרפואי אסותא, "בניתוח אף יש כעשרה אחוזים שאינם מרוצים. ולחלק קשה להתמודד עם המראה החדש, בעיקר צעירים וצעירות. לשם כך אנו משתמשים בהדמיה לפני הניתוח, ומסבירים על האפשרות של תוצאה שונה מהמצופה".
לדברי ד"ר ויינברג, טומנים בחובם הניתוחים הפלסטיים לעיתים גם סיכונים ותופעות לוואי. כך למשל עלול לגרום ניתוח אף לקושי במעבר האוויר ונזלת כרונית. ניתוחים להגדלות חזה עלולים לגרום לדימומים, זיהומים, צלקות, התקשות השד וכאבים. ניתוחי שאיבת שומן גורמים פעמים רבות לדימומים, כאבים, ובמקרים נדירים גם לתסחיפים לריאות המהווים סכנת חיים של ממש.

ההמלצות של רונית רפאל

ניתוחים פלסטיים באים לא רק להגשים חלומות של מותרות, אלא לעיתים גם לאפשר קיום קל יותר בעולם הנקבע לפי מראה חיצוני. עבור אחת כזו, שינה הטיפול האסתטי את חייה. רונית רפאל, בעלת מרכז לרפואה אסתטית, הייתה בת 18 כשעברה כווייה כימית בפניה. הכוויה גרמה לשריפת חלק מפניה. "עברתי סיוט לא קטן" היא מספרת ל- ynet, "הכוויה הורידה לי את הבטחון העצמי, ולקח לי שנים של החלמה. עד היום יש לי משקעים קשים מאותה תקופה. כל מה שרציתי הוא לטפל בעצמי, ומתוך זה נולד בי הרצון העז לעזור גם לאחרים".

לאלו המתכוונים לגשת לניתוח פלסטי, ממליצה רפאל על מספר כללים בסיסיים:
1. תמיד ללכת למספר רופאים כדי לשמוע חוות דעת נוספת.
2. קחו טלפונים של לקוחות, בקשו לראות תוצאות של אחרים ולדבר איתם כדי לשמוע על התהליך ועל תופעות לוואי אפשריות.
3. קראו היטב את החוזה לפני שתחתמו עליו.
4. וודאו שהמקום מאושר על ידי משרד הבריאות, ובדקו כי הרופא רשום באגודת הפלסטיקאיים במדינת ישראל.
5. היו מודעים לכל הסיכונים הקיימים.

משהו מוזר בפנים

מאז כיתה ו' חלמה מור אלון, בת 16 וחצי מנתניה, על ניתוח האף המיוחל. היא חשה כי האף, הוא זה שהורס את תווי פניה. מאז, הפך שיפוץ האף למטרה, ומור מצאה עצמה סופרת את השנים, החודשים והימים עד לאירוע עצמו.
"כולם ידעו שהאף ממש מפריע לי, ושזה מוריד מהתחושה העצמית" מספרת מור, "למרות שתמיד הייתי מקובלת, וכולם תמיד אמרו שהאף מתאים לי לפנים. למרות זאת, גם ההורים וגם החברים תמכו בי, ואמרו שאין לי מה לדאוג. ספרתי את הזמן עד שזה יגיע, קבעתי מראש שבגיל 16 אני הולכת לעשות את זה, ובגדול".
כשהגיע הרגע הגורלי, לפני חופשת הפסח האחרונה, הבינה מור כי המדובר בפעולה ניתוחית לא פשוטה. "הרופא התחיל להסביר לי מה הם עושים בפנים" היא משחזרת, "ושלא תמיד התוצאות יוצאות טוב. לפעמים צריך תיקון, וצריך לחשוב טוב טוב כי זה משהו שנשאר איתך כל החיים ואין דרך לתקן. אז החלו ההתלבטויות. פחדתי שזה לא יצא יפה ושזה יכער אותי. בכל זאת מדובר במרכז הפנים".
בכל זאת, אזרה מור אומץ, וניגשה לניתוח. לאחר שבוע של שהייה מורטת עצבים בבית, תחת גבס המקשה על הנשימה ומכאיב בכל פיהוק או עיטוש קטן, הגיע הרגע הגורלי של חשיפת האף החדש. "הסתכלתי על עצמי במראה ונבהלתי" מספרת מור, "לא זיהיתי את עצמי, הייתי נורא נפוחה. זה היה רגע די מפחיד ומלחיץ. היה נראה בי משהו מוזר בפנים. אבל אחרי חודש הנפיחות ירדה, החיים שלי חזרו לקדמותם ואיש לא מרגיש היום שעשיתי ניתוח".
היום מור מרגישה כי ההמתנה, הציפייה ותקופת ההחלמה המעיקה השתלמו: "אני מרגישה ממש טוב עם עצמי עכשיו" היא קובעת נחרצות, "לא עשיתי את הניתוח בגלל לחץ חברתי, וגם החיים שלי מבחינה חברתית לא השתנו, אבל ללא ספק זה הדבר הכי טוב שעשיתי בחיים שלי, הכי מושלם".

שווה כל כאב

כשד' קיבלה את צו הגיוס לצבא, החלו החששות לקנן, ואז גמרה אומר בליבה לגשת לניתוח להגדלת חזה. ד', בת 19, חיילת מירושלים, עברה ניתוח לתיקון שדיים לא סימטריות כשהייתה בגיל 17 וחצי. "ידעתי שאני חייבת להכין את עצמי לצבא, כדי שלא יהיו לי בעיות במקלחת. עד אז תמיד מנעתי מעצמי חשיפה. חיכיתי שכולם תסיימנה להתקלח בטיולים, או שהתקלחתי עם חולצה. דאגתי תמיד לקנות בגד ים עם ריפוד ולהוסיף מה שצריך כדי שלא ירגישו".
כשהתקרב מועד הגיוס לצבא, ניגשה ד' לניתוח. רק הוריה היו בסוד העניינים, ולדבריה תמכו בה לאורך כל הדרך. הניתוח שלא הגיע לתוצאות המצופות גרר אחריו ניתוח תיקון שני כעבור מספר חודשים, ובעקבותיו תקופת החלמה לא קלה: "היו כמה ימים עם כאבים איומים" היא משחזרת, "כאבים לקום, לשבת, כאבים בחזה. אבל לרגע לא התחרטתי על שעשיתי את הניתוח. הסרת התחבושות היה הרגע הכי מאושר בחיים שלי. זה היה שווה כל כאב".

רוצים לדבר על זה? היכנסו לפורום כירורגיה פלסטית ותקבלו און-ליין את כל התשובות לשאלות שיש לכם בנושא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניתוח. נשאר איתך כל החיים
"היו מודעים לסיכונים". רונית רפאל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים