אמ"ן והשב"כ: בקרוב ארגוני הטרור ישקמו את יכולותיהם
לפי דו"חות מודיעיניים, ארגוני הטרור מנצלים את הפסקת האש כדי לגייס כסף ופעילים, ובתוך חודשיים-שלושה יבנו מחדש את יכולות הטרור. בצה"ל מתייחסים בביטול למעצרים ברשות
"בתוך חודשיים עד שלושה חודשים יצליחו ארגוני הטרור בשטחים לשקם באופן משמעותי את יכולות הטרור, יקימו מחדש תשתיות ותאים מאורגנים, ישקמו את מעבדות החבלה ויגייסו שוב די פעילים כדי לחזור לפעילות מלאה". כך עולה מדו"חות של אגף המודיעין בצה"ל ושל השב"כ, שגובשו בימים האחרונים, ותוכנם נודע ל-ynet.
מפתחים מעבדות, מגייסים פעילים חדשים
על פי המודיעין הזורם לזרועות הביטחון, מאז כניסת הפסקת האש לתוקף הפעילים מכל הארגונים עוסקים במרץ בבניין מחודש של תאי הטרור. "הם מגייסים כסף, משקיעים בנשק ובפיתוח מעבדות, ומגייסים פעילים חדשים", אמר מקור צבאי בשטחים.
"ההישג העיקרי של המבצעים הגדולים בשטחים, 'חומת מגן' ו'דרך נחושה', היה פירוק של תשתיות הטרור והריסת ההיררכיה שלהם", הוסיף המקור הצבאי, "מאז אנחנו מתחזקים את ההישגים, ולא מאפשרים לתשתיות להתבסס מחדש. בתוך חודשיים עד שלושה נתחיל שוב לזהות עצי-מבנה של הארגונים, היררכיות מסודרות, תאי טרור ממודרים ומתמחים, עם מעבדות נפץ ומהנדסים. לא נראה כבר את הכנופיות המקומיות שיש כיום בשטחים".
ההערכה אינה מצביעה בהכרח על שובם של התאים למלחמה מלאה בישראל באופן מיידי, אלא על המתנה דרוכה לטעות או להפרה של מי מהצדדים, שתביא לתגובה של הצד השני. "ברגע שמישהו יטעה, והם יהיו משוקמים, לפחות בחלק מן הערים, הם יוכלו לייצר גל פיגועים חדש וגדול יחסית, שאחריו לא נוכל לתקן את הטעויות ולהתגבר על החריקות. נהיה חייבים להגיב בכל הכוח, וזה יהיה סופו של המשא ומתן", אמר המקור הצבאי.
חשש נוסף בצה"ל הוא מחזרתה של תופעת "ערי המקלט". בתקופה בה שבה בית לחם לאחריות פלסטינית לפני כשנה, נהרו אליה מבוקשים רבים מאיזור חברון. אחד המבוקשים, עלי עלאן, שב אליה משכם והקים בה את מרכז הפעילות של חמאס בדרום הגדה. בתוך כמה שבועות הצליח עלאן לשקם את תשתית החמאס בעיר ושילח כמה מן הפיגועים החמורים ביותר ללב ירושלים.
"הרשות אינה עושה דבר נגד התשתיות"
ראשי מערכת הביטחון מודאגים מכך שהרשות הפלסטינית נמנעת מטיפול בתשתיות הארגונים. "הרשות", אומרים בצה"ל, "פועלת פה ושם נגד התרעות ממוקדות, אבל איננה עושה דבר נגד התשתיות".
בסוף השבוע שעבר דיבר ראש השב"כ, אבי דיכטר, לראשונה בהרצאה פומבית. הוא התעקש כי אם בתוך שבועיים או שלושה לא יתחילו הפלסטינים לאסוף נשק, ישראל תראה בכך עילה למשבר ולהפסקת העברת האחריות בערים אחרות בגדה. הערים, אגב, אמורות להיות רמאללה או חברון, שכן הפלסטינים מבקשים לקיים רצף טריטוריאלי בשטח שבאחריותם לשם ניצול יעיל יותר של כוחות הביטחון שלהם.
גורמי ביטחון בכירים אומרים כי השיקום המהיר של תשתית הטרור עמד לנגד עיניו של דיכטר כשקבע את הכלל הזה, והמליץ עליו לראש הממשלה. "אנחנו אומרים בצורה גלויה: הודנה של יותר מחודש היא מצב בלתי מתקבל על הדעת, כי אז אנחנו מתחילים להסתכן בשיקום של הארגונים. בתוך חודשיים או שלושה אין ספק שהם יכולים לבצע שיקום מאוד משמעותי", אומרים הגורמים הבכירים.
"מעכבים חשודים לשעה-שעתיים, ומשחררים"
בדרום רצועת עזה התשתיות אפילו לא זקוקות לזמן שיקום. ועדות ההתנגדות בראשות ג'מאל אבו סמהדנה ופלג הפתח של אבו ריש, פועלים ללא הפסק למן היום הראשון של ההודנה. אנשי הפלגים האלה, שלא הצטרפו להודנה, הם גם האחראים לירי טילי הנ"ט שלשום לפנות בוקר ואמש (שישי) לעבר כפר דרום.
גורמי ביטחון בכירים מציינים כי הרשות אינה נוקטת בצעדים משמעותיים נגד הפלגים. "הפלגים עצמם לא רוצים הודנה, וגם אין מי שיכפה עליהם את הפסקת האש", אמר גורם ביטחוני בכיר. "הפלסטינים, למרות ההבטחות, לא מבצעים סיכול אמיתי. הם פירסמו שעצרו בדרום הרצועה כמה פעילים או יורי מרגמות, אבל בפועל אנחנו לא מכירים אף מעצר. הם מעכבים את האנשים לשעה-שעתיים, ומשחררים".
בגדה המערבית פועלות עוד כמה התארגנויות שלא מקבלות את ההודנה. שם מדובר בעיקר בכנופיות חמושות המזוהות עם הפתח. בשכם פועלות כמה קבוצות כאלה, שאחת מהן, בראשות נאיף אבו-שרח, ניסתה לשגר את פיגוע ההתאבדות לפתח תקווה לפני שבוע. מלבדן יש עוד כמה התארגנויות בשכם. גם בטול כרם ובג'נין ממשיכות לפעול עוד כמה התארגנויות, שהמפורסמת שבהן היא קבוצת גדודי חללי אל אקצה במחנה הפליטים ג'נין, בראשות זכריה זבידי.
בשיחות עם ראשי השב"כ אומר השר לענייני ביטחון ברשות, מוחמד דחלאן, כי בעתיד הקרוב הוא יפעל גם נגד התשתיות. למרות המלחמה העקובה מדם אומרים במערכת הביטחון כי עם אנשים דוגמת דחלאן נותר האמון, וכי "האמון מעולם לא נעלם". בפועל, עד היום עצרה הרשות "פצצה מתקתקת" אחת: מחבל שהתכוון לצאת לפיגוע מן הגדה לישראל, והועבר ל"מעצר הגנתי" ביריחו.