שתף קטע נבחר

 

אמות המידה לשחרור אסירים פלסטינים אושרו בממשלה

מבוכה נרשמה לרה"מ לאחר שהשרים לא אישרו בפעם הראשונה את הקריטריונים. בסופו של דבר, בעקבות התערבות שר המשפטים, עברה בפעם השנייה הצעת ההחלטה להקים ועדת שרים שתאשר את השחרורים, לאחר שנוסף התנאי: "בתנאי שהפלסטינים יקיימו הסכמים". ליברמן: "אני מוכן לשלוח פלסטינים לים המלח, שיטבעו שם"

דרמה בישיבת הממשלה: הממשלה אישרה אחר הצהריים (יום א') רק בהצבעה השנייה את אמות המידה של השב"כ לשחרור אסירים פלסטינים במסגרת המחוות לאבו מאזן. על פי ההחלטה, ועדת שרים תבחן האם האסירים עומדים באמות המידה שהציבה מערכת הביטחון, ובהתאם תאפשר את שחרורם.
קודם לכן, הסתיימה ההצבעה הראשונה בשוויון של 10 שרים בעד ו-10 נגד השחרור, לאחר ששר המדע, מודי זנדברג והשרה ציפי לבני נמנעו. שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי "אדוני ראש הממשלה, זוהי הצבעה חשובה ואני לא רוצה שישראל תתבזה בעולם בעקבות ההצבעה. השר לפיד יצא מחוץ לישיבה יחד עם השר זנדברג ושכנע אותו לשנות את ההחלטה בהצבעה נוספת, בה יתווספו המילים: "בתנאי שהפלסטינים יקיימו את המוטל עליהם".
בעקבות השינוי בתוכן הצעת ההחלטה, הצביעו השרים נתניהו, לבני וזנדברג בעד השחרור. בסופו של דבר אושרה הצעת ההחלטה ברוב של 13 שרים מול תשעה.
השרה ציפי לבני אמרה בתום הישיבה כי הצביעה בעד רק לאחר שהוחלט להוסיף את המילים המתנות את שחרור הפלסטינים בביצוע הסכמים מצד הפלסטיני.
השר מודי זנדברג אמר: "אני שלם עם ההחלטה. היא התקבלה בעקבות דרישתי. אני מרגיש שהצלחתי לשנות את תוכן ההחלטה". השר עוזי לנדאו ציין כי הוא אינו בעד ויתורי חינם. "אנחנו מבצעים את רוב הוויתורים שלנו. הם לא, ואני לא מוצא שום מקום לוויתור".
ואילו השר אביגדור ליברמן, שהוצע לו להיות חבר בוועדה שתבחן את השחרור של האסירים הפלסטינים, סירב בתוקף והתבטא בחריפות: "בתור שר התחבורה, אני מוכן לבחון מציאת אמצעי תחבורה שייקחו את הפלסטינים לים המלח, המקום הנמוך ביותר, ויטביעו אותם שם".

"השחרור יסייע לממשל הפלסטיני"

בפתח הישיבה הציג ראש הממשלה, אריאל שרון, את הקריטריונים שגובשו במערכת הביטחון לשחרור האסירים, במסגרת המחוות לאבו מאזן. שרון הדגיש כי לא ישוחררו אסירים פלסטינים שרצחו ישראלים.
ראש הממשלה ציין כי "שחרור האסירים הפלסטינים הוא בעיה חמורה ביותר. אלו עבריינים ופושעים שמקומם מאחורי סורג ובריח. עם פתיחת המשא ומתן נתקלנו בעשרות דרישות למחוות שונות. אנחנו יודעים להבחין היטב בין דרישות בעלות משמעות חיובית כלפי הפלסטינים ובין דרישות שאינן בעלות משמעות כזו. לא בכדי דחינו בקשות רבות שיש בהן ויתורים מצידנו בלא תועלת לנו".
שרון הוסיף כי כל ההערכות המקצועיות שהוצגו בפניו מצביעות על כך ששחרור האסירים יחזק את ראש הממשלה הפלסטיני. "ממשל פלסטיני חזק יותר יוכל לפעול נגד טרור באופן יעיל, ולכן יש לנו עניין רב בסוגיה הזו".
ראש השב"כ, אבי דיכטר, הציג לשרים רשימה של כ-350 אסירים שאמורים להשתחרר, מהם כ-250 עצירים מנהליים. ראש השב"כ פירט באזני השרים את הקריטריונים לשחרור האסירים.
כל שרי הליכוד, למעט שר הביטחון, שאול מופז, הביעו התנגדות לשחרור האסירים. שר הביטחון אמר כי "לפנינו תקופת מבחן קריטית העשויה לארוך שבועות". מופז אמר כי יש להתקדם בתהליך "בצורה מדורגת, זהירה ומתונה". שר האוצר, בנימין נתניהו, קרא שלא לשחרר רוצחים פלסטינים מהכלא. נתניהו הקריא מכתב ששלח כבר לפני כ-20 שנה בגנות עסקת חילופי השבויים עם אש"ף.
שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד אמר בדיון כי הוא מעוניין בצעדים שיחזקו את אבו-מאזן בקרב הציבור הפלסטיני, והוסיף כי למרות ההיסוסים על ישראל לשחרר כמה מאות אסירים, שהם רק אחוז קטן מ-6,500 האסירים הכלואים בישראל. לפיד הוסיף כי "ישראל לא תשחרר אסירים עם דם על הידיים".

הנוסח הסופי

בנוסח הסופי, שאושר בסופו של דבר, נאמר כי "הממשלה מאשרת את הקריטריונים לשחרור אסירים לאחר שאושרו על-ידי ראש השב"כ. הממשלה מחליטה להקים ועדת שרים בראשות ראש הממשלה שתטפל על דעת הממשלה בשחרור אסירים, מועד שחרורם על-פי הנסיבות שישררו באותה העת, ובשים לב לקיום ההתחייבויות הפלסטיניות והכל על-פי הקריטריונים שאושרו והנחיות היועץ המשפטי לממשלה". בוועדה ישתתפו שר המשפטים, יוסף לפיד, שר הביטחון, שאול מופז, השר לביטחון פנים, צחי הנגבי, שר הרווחה, זבולון אורלב, והשר גדעון עזרא.
כמו כן הוחלט כי קיים קריטריון נוסף לפיו אסירים שיש להם "דם על הידיים" (מי שביצע פיגועים או ששילח מפגעים), לא ייכנסו לרשימה.
שר הביטחון, שאול מופז, דיווח בישיבת הממשלה על שיחה שקיים עם הרמטכ"ל רב אלוף (בוגי) יעלון, בעקבות התבטאותו של הרמטכ"ל על ניצחון מול הפלסטינים. "הבנתי ממנו כי לדבריו ניתנו הד ופרשנות שלא להם התכוון. גם עתה אני משוכנע שיש לנו רמטכ"ל מצוין, אני נותן בו ובדרך שבה הוא מנהיג את צה"ל אמון מלא", אמר השר מופז לשרים.
מחוץ למשרד ראש הממשלה, קיימה קבוצת נפגעי טרור משמרת במחאה במהלך הדיון על שחרור האסירים.

רובינשטיין: לפרסם את השמות מראש

לקראת הדיון בשחרור האסירים שלח היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, מכתב לשרון, ובו הוא מזכיר שצריך לקבוע קריטריונים ברורים לשחרור, ולפרסם את שמות האסירים המועמדים לשחרור 48 שעות לפני שחרורם - על מנת לאפשר לאזרחים לעתור לבג"ץ, אם רצונם בכך.
רובינשטיין כותב גם כי על ראש הממשלה לבחון היטב את שמותיהם של אסירים שהיו כלואים בעבר בישראל, שוחררו, ועכשיו הם עצורים שנית.

"כל האסירים חייבים להשתחרר"

חבר הקבינט הפלסטיני הפלסטיני, הישאם עבד אל ראזק, הזהיר כי אם ממשלת ישראל לא תחליט היום על שחרור כל האסירים הפלסטינים, הרשות תיראה בכך עילה להפרת ההודנה.
עבד אל ראזק אמר ל-ynet כי "עניין האסירים היה המרכיב הראשון שבזכותו הסכימו הארגונים להצטרף להודנה. אם האסירים יישארו בכלא, הארגונים לא יוכלו לעמוד בלחץ שהם יפעילו כדי להפסיק את ההודנה. לאסירים יש כוח יותר מלכל אדם פלסטיני".
הוא הוסיף כי "המושג 'רוצחים' לא מקובל עלינו, ישראל רצחה פי שבעה אנשים מקרב הפלסטינים. איזה הבדל יש בין דם לדם?".

החמאס והג'יהאד: זו מניפולציה ישראלית

תנועות החמאס והג'יהאד הודיעו כי החלטת הממשלה על שיחרור קבוצת אסירים פלסטינים נוספת השבוע אינה מספקת.
איסמאעיל אבו שנב, מראשי החמאס, ועבדאללה שאמי, מראשי הג'יהאד, אמרו ש"ההחלטה היא מניפולציה" ושהתנועות אינן מוכנות לסלקציה שעושה ישראל בין האסירים השונים.
"אם לא יבוצע שיחרור אסירים מאסיבי במהלך שלושת חודשי הפסקת האש נראה עצמנו משוחררים מההסכם", הודיעו הארגונים.

בהכנת הידיעה השתתף פליקס פריש
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון הבוקר. "לא לשחרור רוצחים"
צילום: איי פי
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
דיכטר. המליץ על שחרור 350 אסירים
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. "לפרסם מראש"
צילום: גלי תיבון
צילום: ערוץ 33
ליברמן. "להטביע בים"
צילום: ערוץ 33
מומלצים