תביעה: "בגלל המכ"ם של צה"ל יש לי סרטן"
עוד ארבעה מחבריו ששירתו אתו חולים גם הם בסרטן. "התרענו – אבל דבר לא נעשה. הוראות הבטיחות לא נאכפו ולא עברנו בדיקות". צה"ל: אין הוכחות לכך שקרינה אלקטרומגנטית גורמת למחלות ממאירות
לפני ארבע שנים שירתו חמישה לוחמים בסוללת טילי "הוק" בצפון. כיום כל החמישה חולים בסרטן, ואחד מהם תובע את משרד הביטחון להכיר בו כנכה צה"ל. לטענתו הוא לקה בסרטן עקב חשיפה ממושכת לקרינת מכ"מים במהלך שירותו הצבאי – בלי שננקטו כל האמצעים להגן עליו ועל חבריו מהקרינה. הסיפור מתפרסם היום (ב') ב"ידיעות אחרונות".
"אני וחבריי עבדנו שעות ארוכות מול המכ"מים ונחשפנו תקופה ממושכת לקרינה בעוצמה רבה. למרות הוראות הבטיחות הכתובות, איש לא אמר לנו שאנחנו מסכנים את עצמנו; לא אכפו את ההוראות לשמירת מרחק בטיחות מהמכ"ם. התרענו על קרינה ממושכת שנפלטת – אבל בשטח לא נעשה דבר ע"מ לגונן עלינו", טוען סמ"ר (מיל') יוסף מילשטיין (26), מירושלים, אב לשני ילדים.
שני חיילים נוספים, ששירתו עם מילשטיין באותו בסיס בין השנים 96'-99', אמורים להצטרף בקרוב לתביעה שהגיש. שניים נוספים ששירתו אתם וחולים בסרטן מטופלים בימים אלה במרכז רפואי בארה"ב. כל החמישה חולים בסרטן האשכים ובלוטות הלימפה.
למרבה האירוניה, דווקא צה"ל ביקש באחרונה ממילשטיין להרצות ביחידות השונות על הוראות הבטיחות וההתגוננות מקרינה: "לפני ארבעה חודשים פנו אלי מחיל האוויר וביקשו ממני לעבור בבסיסים השונים כדי להעביר מידע על המחלה שלי, מה גרם לה, ואיך הוראות הבטיחות היו אמורות לעבוד ובפועל לא עבדו. אני מסביר לחיילים, מה אפשר לעשות כדי להתגונן מהקרינה, ואומר להם לדרוש מהמפקדים לפעול בהתאם להוראות הבטיחות", אמר מילשטיין אתמול.
מילשטיין הגיש את תביעתו לפני שלושה חודשים באמצעות עו"ד אבינו ביבר, ואתמול היא התקבלה במשרד הביטחון. בכתב התביעה הוא טוען כי לאחר שעבר טירונות קרבית של חיל האוויר שאורכה שישה חודשים הוכשר בקורס מקצועי כמפעיל טילי קרקע-אוויר מסוג "הוק" וחתם שירות קבע. "שובצתי לעבודה בבסיס בקו סגול בצפון, בסוללת טילי 'הוק'. התפקיד שלי היה להפעיל את מערך הטילים. העבודה הייתה אינטנסיבית וכללה שעות רבות של חשיפה לקרינה משלושה מכ"מים בעוצמה חזקה.
"למרות הוראות קצין הרפואה הראשי בנושא הקרינה האלקטרומגנטית, החיילים ביחידה לא היו מוגנים פיזית מהקרינה, ואי אפשר היה למלא אחר ההוראות לשמירת מרחק בטיחות מהמכ"ם.
"במשך חודשים ארוכים נחשפנו לקרינה רבת-עוצמה. אני וחיילים נוספים ביחידה התרענו בפני הגורמים האחראיים, כולל מפקדים, והבענו לא אחת חשש כי בריאותנו ניזוקה עקב החשיפה לכמות כה גדולה של קרינת מכ"ם – אבל בשטח לא נעשה מאומה כדי להגן עליי ועל חבריי ביחידה. לא הייתה עבודה על-פי נוהל מסודר, לא נדרשנו לשנן כל הוראות בטיחות וביחידה לא היו אנשים הממונים על נושא הבטיחות. כמו-כן לא עברנו בדיקות תקופתיות, כפי שהנחה קצין רפואה ראשי".
בשנה שעברה אובחן אצל מילשטיין גידול סרטני ממאיר. הוא אושפז, נותח ועובר מאז טיפולים כימותרפיים קשים. על-פי ייעוץ רפואי שקיבל, קיים קשר סיבתי ישיר בין התפרצות הסרטן בגופו של מילשטיין ובין סוג הקרינה הנפלטת מהמכ"ם. "התברר לי כי חיילים ששירתו בחיל האוויר ועסקו בפריסת טילי 'הוק' ובתחזוקתם כבר לקו בעבר בסרטן, וכי התופעה לא זרה לשלטונות צה"ל. למיטב ידיעתי, למעלה מעשרה חיילים לקו בסרטן במהלך השנים האחרונות כתוצאה מהחשיפה לקרינת המכ"ם".
בתגובה נמסר מדובר צה"ל: "אין מידע מוכח בספרות הרפואית, הקושר בין קרינה אלקטרומגנטית לבין ממאירות כלשהי. על-פי ארגון הבריאות העולמי, קרינה זו אינה גורמת לשינויים ממאירים".
נוהלי הבטיחות: לשמור על מרחק ביטחון ולעבור בדיקות
קצין רפואה ראשי הוציא הוראות שלפיהן יש לקבוע נהלים למניעת חשיפה של עובדים לקרינה אלקטרומגנטית ולמעקב רפואי אחריהם. בין השאר קובע הנוהל:
בכל יחידה יהיה אחראי על בטיחות העובדים.
החיילים צריכים לשמור על מרחק ביטחון מן המכ"מים.
בסיום העבודה עם המכ"ם יעבור החייל בדיקות רפואיות.
במקרה של חשד כי חייל נחשף לקרינה בצורה חריגה – עליו להישלח לבדיקה רפואית מיידית ולבדיקה נוספת כעבור שנה.
בדו"ח מבקר המדינה נקבע כי חשיפת-יתר לשני סוגי הקרינה – קרינת רדיו וקרינה שנפלטת ממערכות מכ"ם וקשר שמפעיל צה"ל – עלולה לגרום לנזקים לבריאות: "חשיפת יתר לקרינה מייננת גורמת לשינויים במבנה התאים של רקמות הגוף ועלולה לגרום למחלות ממאירות. על צה"ל מוטלת האחריות להגן על בריאות החיילים מפני הסיכונים הנובעים מחשיפה לקרינת רדיו".