עשבי תיבול: לא רק לטעם, גם לבריאות
אורגנו עוזר כשמשלשלים, בזיליקום מונע ריח רע מהפה, כוסברה מגנה מסרטן ופטרוזיליה טובה למניעת מחלות כליה. כך משתמשים בעשבי תיבול לא רק בשביל הטעם. מדריך
אורגנו | בזיליקום | טרגון | כוסברה | |||
לואיזה | מרווה | נענע | פטרוזילה | |||
רוזמרין | רוקט | שמיר | טימין |
לבד מתיבול המזון, שימשו עשבי התיבול משחר ההיסטוריה בסיס לכל הטיפול הרפואי, עד שפותחו התרופות הסינתטיות במאה ה-19. מאוחר יותר הפכו עשבי התיבול ליותר ויותר פופולריים בשל יכולתם להגביר ולשפר את טעמ של המזון אותו אנו אוכלים. לאחרונה אנחנו חוזרים להכרה שעשבי התיבול מועילים ביותר לבריאותנו; הם מהווים מקור עשיר למגוון רכיבים צמחיים אקטיביים (פיטוכימיקלים), למשל פנולים, קרוטנואידים ויטמין C ועוד. רבים מהפיטוכימיקלים הללו פועלים כנוגדי-חמצון.
נוגדי החמצון נמצאים כיום במרכז תשומת הלב המדעית בזכות החמצן, אותו יסוד החיוני לחיים, המעודד גם את היצירה של חומרים מזיקים המכונים רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי וגם בעקבות חשיפה לגורמים מזיקים כמו עשן, קרינה ועוד. יש להם נטייה לפגוע בתאי הגוף, ולעודד הזדקנות ומחלות. נוגדי החמצון הם מעין "חיילים טובים" ה"נלחמים" ברדיקלים החופשיים וכך מסייעים בהקטנת הסיכון למחלות כמו: מחלות סרטן, לב, שבץ, קטרקט, התנוונות רשתית העין,סוכרת, שיטיון (דמנטיה) ומחלות נוספות.
מחקרים קודמים הראו כי עשבי התיבול הם מקור מוביל לנוגדי חמצון, גם בהשוואה למזונות צמחיים אחרים. "אפילו תוספת קטנה מהם לתפריט היומי תעשיר אותו בשלל נוגדי-חמצון מגנים ורבי עוצמה", מסבירה מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית. "את עשבי התיבול, בדומה לירקות ולפירות, עדיף לצרוך כשהם טריים, כך הם מכילים רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון. שימוש בעשבי התיבול לתיבול מאכלים שונים, מספק גם יתרונות בריאותיים נוספים כיוון שהוא יכול להקטין שימוש במלח ובאבקות תיבול עתירות נתרן".
לדברי מור-אופיר, בשל היותם של עשבי התיבול עשירים בנוגדי חמצון, הם בבחינת בית מרקחת שלם: "הם עשירים בויטמינים, מינרלים, חומרים אנטיבקטריאליים, אנטיפיטריתיים, אנטי-דלקתיים", היא מסבירה, "הם גם מכילים חומרים המגבירים את פעילות מערכת החיסון, חומרים המסייעים במניעת מחלות סרטן ולב ואפילו חומרים המשפרים את הזיכרון. כלל הרכיבים המגנים הללו שימשו משחר ההיסטוריה בסיס לכל הטיפול הרפואי ונמצאים גם כיום בשימוש הרפואה הטבעית ואף בתרופות שונות".
ומה אומר המחקר המדעי? לאורגנו יש פעילות אנטימיקרוביאלית הודות לתכולת התימול (thymol) שבו. התימול הוא פנול המשמש כקוטל חיידקים. התימול מסייע בשחרור ליחה המצטברת במערכת הנשימה והוא משמש כתרופה נגד שיעול.
איך משתמשים? מור אופיר: במצבים כמו עיכול לא תקין או להרגעת שיעול, לחלוט 1-2 כפות אורגנו טרי במים רותחים למשך 10 דק' וללגום.
מאז המאה השישית, משתמשים בבזיליקום כדי לשפר את זרימת הדם והעיכול. באופן חיצוני משתמשים בבזיליקום כדי להרגיע עיניים אדומות ולהקל על גרד בעור. הבזיליקום, המכיל חומרים אנטי-בקטריאליים, גם שימש לטיפול בריח רע מהפה, להגנה מפני עששת וכמשחת שיניים, וכן לטיפול בכאבי ראש וגזים.
ומה אומר המחקר המדעי? הבזיליקום משמש מקור עשיר לנוגדי חמצון. הוא מכיל פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן. מחקר שנערך ב-1996 מצא כי הבזיליקום מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל סוכרתיים (NIDDM).
ומה אומר המחקר המדעי? שמן המרווה מכיל מרכיבים נוגדי חמצון. מחקרים שנעשו לאחרונה הוכיחו כי למרווה פעילות נוגדת חמצון גבוהה ביותר. בנוסף, יתכן שהפיטוכימיקלים במרווה - מונוטרפנואידים (camphor) פועלים כנוגדי סרטן. כמו כן יש להם סגולות אנטיספטיות והם קוטלים מגוון של חיידקים. ה-tannins הנמצאים במרווה פועלים כחומרים מכווצים (עוצרי דימום) והם גם מגרים זרימת דם מקומית.
הדיאטנית מרב מור-אופיר ממליצה לצרוך כמויות מתונות של מרווה, במיוחד במצבים של הריון והנקה. מומלץ לחלוט העלים במים חמים מכוסים למשך 15 דקות. ניתן לגרגר תה זה במצב של דלקות בגרון ואז לבלוע או לשתות את התה למטרות אחרות.
ומה אומר המחקר המדעי? מחקר רפואי רחב היקף הראה השפעה מרגיעה על כאבים במערכת העיכול. איך משתמשים? ספל תה שלוש פעמים ביום בין הארוחות תורם להקלה על כאבים במערכת העיכול.
ומה אומר המחקר המדעי? נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה הפטרוזיליה מקור עשיר לויטמינים ומינרלים. לנשים בהריון מומלץ להמנע מכמויות גבוהות של פטרוזיליה לאור העובדה שהיא מכילה רכיבים הפועלים כמגרים את הרחם.
אמבטיות רוזמרין שמשו להעלאת לחץ הדם ויוחסו להן השפעות מעוררות. רוזמרין שימש גם לשמירה על הזיכרון, וכטיפול באסטמה ובאלרגיות. כמו כן השתמשו בו לטיפול בנשירת שיער ולשימור מזון. תה רוזמרין משמש להגברת הזעה, כחומר מחזק וחוסם, למשל דימום בפצע.
הוועדה הגרמנית לצמחי מרפא מאשרת את השימוש ברוזמרין כטיפול תומך במחלות ראומטיות והפרעות בסירקולציה, וכן לשימוש במצב של כאבי בטן, ואינה מציינת תופעות לוואי מסויימות. בכל מקרה, לא מומלץ להשתמש ברוזמרין בתקופת ההריון.
ומה אומר המחקר המדעי? השמן הנדיף של הרוזמרין מכיל eucalyptol שנחשב כבעל השפעות אנטיבקטריאליות. הרוזמרין מכיל חומצה רוזמרינית שלה פעילות נוגדת חמצון גבוהה ביותר. רכיב נוסף ברוזמרין, carnosol, נמצא כמעכב התהוות סרטן בחיות מעבדה. בנוגע לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, ישנן עדויות לכך שנזק חמצוני משחק תפקיד באלצהיימר למשל. אם אכן זה כך, הרוזמרין יכול לסייע במיגור הרדיקלים החופשיים הודות לתכולת האנטיאוקסידנטים שבו. מחקרים מצביעים על כך שהרוזמרין מעודד פעילות של אצטילכולין במוח. כמו כן, ממחקרים נוספים עולה כי הרוזמרין עשוי לתרום לטיפול באסטמה.
איך משתמשים? הדיאטנית מור-אופיר: "ניתן להכין תה על-ידי הוספת כפית רוזמרין לספל מים רותחים, לכסות ולהמתין 10-15 דקות. עכשיו ללגום".
ומה אומר המחקר המדעי? הרוקט עשיר בלוטאין, נוגד חמצון המגן מפני נזקי הרדיקלים החופשיים ומסייע בהפחתת הסיכון לסרטן ולהתנוונות הרשתית - פגיעה בראייה הנגרמת עם הגיל.
תה משמיר משמש לטיפול בכאבי בטן והפרעות אחרות במערכת העיכול בעיקר אצל תינוקות וילדים, וכדי לשפר את אספקת החלב בנשים מניקות. השמיר הוא מרכיב שכיח בתרופות לילדים, ומפרק גזים במערכת העיכול.
ומה אומר המחקר המדעי? נוסף על הפיטוכימיקלים, מכיל שמיר חומרים בעלי סגולות מונעות סרטן החוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן. מחקרים שנעשו לאחרונה מוכיחים כי לשמיר פעילות נוגדת-חמצון גבוהה ביותר. השמיר מהווה גם מקור לויטמינים ומינרליים רבים.
ומה אומר המחקר המדעי? המחקר הראה כי הטימין מכיל salicylates (רכיבים צמחיים טבעיים דמויי אספירין) וכמה פיטואסטרוגנים (פיטוכימיקלים בעלי פעילות אסטרוגנית חלשה); יתכן שאלו מסבירים את השימושים ההסטוריים הללו.
כיום כצמח רפואי, משמש הטימין בעיקר לטיפול במגוון בעיות במערכת הנשימה. כמו בן דודו האורגנו, הטימין מכיל thymol שלו פעילויות נוגדות חיידקים וזיהומים. יש לו גם השפעות המסייעות להעלות כיח ממערכת הנשימה. לפיכך משמש התימול מרכיב יעיל בסירופ נגד שיעול.
הפעילויות נוגדות חיידקים של הטימין מסייעות גם במניעת מחלות שמקורן במזון. שמן הטימין הוכח גם כבעל השפעות מעכבות גדילה של חמישה מחוללי מחלה חשובים שמקורם במזון. מחקרים שנעשו לאחרונה מוכיחים כי הטימין הוא נוגד חמצון חזק במיוחד. איך משתמשים? מומלץ להכין תה מטימין וללגום ממנו שלוש פעמים ביום.