חטיפתו ושחרורו של גוראל: שלב אחר שלב
מאז שנעצרה ארוסתו של ראש החוליה במוצאי שבת, ידעה מערכת הביטחון את זהותם של החוטפים וניהלה עמם מו"מ. אמש, סמוך לשעה 22:00, הצליח הימ"מ לעצור שניים מהם בקלנדיה, והם הסגירו את מיקומו המדויק של החטוף. סמוך לחצות פשטו חיילי סיירת מטכ"ל על הבית, וחילצו את גוראל מהבור. "הפלסטינים לא עשו דבר", אומרים בישראל
במערכת הביטחון קיימו תחקיר מדוקדק של פרשת החטיפה, שהחלה ביום שישי אחרי-הצהריים, שבו עשה נהג המונית אליהו גוראל את טעות חייו: הוא אסף ביציאה מלוד ארבעה נוסעים פלסטינים - שני גברים, אשה וילדה - שביקשו להגיע לירושלים. מרגע זה החל להתגלגל סיפור החטיפה, שהסתיים רק ארבעה ימים לאחר-מכן (לדברי הנהג עם שיחרורו לחצו כאן).
בין ארבעת הנוסעים היה מתכנן מבצע החטיפה, אחמד חג'אג', בן 25, פעיל לשעבר בחזית העממית, שישב בכלא בישראל. יחד עמו היה אחד משותפיו לחטיפה, ראמז רימאווי, בן 21. שניים אלה, כמו חוטף נוסף, סמיר רימאווי, בן 23, הם תושבי הכפר בית-רימה. חברים אחרים במשפחת רימאווי היו מעורבים ברצח השר רחבעם זאבי ז"ל.
במונית הייתה גם ארוסתו של חג'אג', שירין חליל, פלסטינית מעזה המתגוררת כבר כמה שנים כשוהה בלתי-חוקית בלוד. הנוסעת הרביעית - הילדה בת הארבע - הייתה הפתיון ששכנע את גוראל לאסוף את הארבעה.
החוטפים הצעידו את גוראל ממקום למקום
כאשר הגיעה המונית לאזור צומת הגבעה הצרפתית בירושלים, שלף חג'אג' סכין, והצמיד אותה לצווארו של גוראל. החוטפים הסיעו אותו לבית חנינא, ושם הם נטשו את המונית. שירין חליל חזרה לביתה בלוד.
שני החוטפים הצעידו את גוראל מבית חנינא למסעדה ברמאללה, שם פגשו את שותפיהם למבצע החטיפה. הם הלכו ברגל למפעל בלוקים בעיירה ביתוניה, שם החזיקו את גוראל. בימים הקרובים הזיזו אותו ממקום למקום: תחילה הצעידו אותו בחזרה לרמאללה, ויום לאחר-מכן חזרו למבנה אחר בביתוניה, שם הוחזק גוראל בחצרו של בית, בתוך בור מים שעומקו קרוב לעשרה מטרים.
כבר במוצאי שבת הצליחו כוחות הביטחון להגיע לשירין חליל ולעצור אותה. היא סיפרה שהייתה נוכחת בחטיפה, אבל הייתה מופתעת ממנה, ולא הייתה שותפה לתכנון. היא סיפרה על זהותם של ארוסה ושותפיו, ומרגע זה ואילך ידעו כוחות הביטחון מיהם החוטפים. הם ידעו גם כי החוטפים נמצאים באזור רמאללה, אולם לא ידעו היכן בדיוק.
החוטפים דרשו לשחרר 2000 אסירים
במהלך הימים שבהם הוחזק גוראל בשבי, נוצר קשר בין כוחות הביטחון לבין החוטפים והתנהל מו"מ עמם. החוטפים גם אפשרו לגוראל לדבר עם בני משפחתו.
במהלך המו"מ עם צוות המו"מ המטכ"לי ועם צוות המו"מ של המשטרה ביקשו החוטפים לשחרר אלפיים אסירים פלסטינים. בעת מעצרו של חג'אג' נמצא על גופו מסמך שבו צוינו שמותיהם של ראשי החזית העממית ורוצחי השר רחבעם זאבי, הכלואים בכלא הפלסטיני ביריחו, וכן מרוואן ברגותי, ראש התנזים, ומספר בכירי חמאס הכלואים בישראל.
החוטפים דרשו בשלבים מסוימים של המו"מ גם סכומי כסף גדולים. לדברי גורמים במשטרה, נראה היה שמדובר בחוליה לא-מקצועית, שאין לה יעדים ברורים.
השומרים נכנעו ללא התנגדות
אמש, סמוך לשעה 22:00, אותרו אחמד חג'אג' ורמז רימאווי בשטח פתוח ליד מחנה הפליטים קלנדיה בדרום רמאללה. במהלך המעצר התפתחו חילופי אש בין השניים לבין כוח של הימ"מ, ואחד מהם נורה ברגל. השניים נעצרו, נחקרו והסגירו את המקום שבו הוחזק גוראל.
כוח מסיירת מטכ"ל, שהיה בכוננות במחנה עופר הסמוך, יצא לביתוניה. על גוראל שמרו סמיר רימאווי ופלסטיני נוסף, שהיו חמושים רק בסכינים. חיילי סיירת מטכ"ל פיתו אותם לצאת מהבית, עצרו אותם ללא התנגדות, והם הובילו את החיילים לבור שבו הוחזק גוראל.
גורמים מדיניים: "הפלסטינים נכשלו במבחן התוצאה"
על המבצע פיקד מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון, תא"ל גדי אייזנקוט. בחדר הפיקוד הקדמי שהוקם במחנה עופר היו סגן מפכ"ל המשטרה, ניצב יצחק אהרונוביץ', סגן הרמטכ"ל, האלוף גבי אשכנזי, ואלוף פיקוד מרכז, משה קפלינסקי.
קפלינסקי אמר לפנות בוקר כי המאמצים לשחרור גוראל נעשו בסיוע "אמצעים שונים וטכנולוגיות מתקדמות". הוא הדגיש כי "האירוע נוהל במלואו על-ידי כוחות ביטחון ישראלים בלבד".
מקור ביטחוני פלסטיני בכיר טען בשיחה עם ynet כי מידע שהעבירו בשעות האחרונות אנשי המודיעין הכללי, בראשותו של תאופיק טיראווי, הוביל למעשה למציאתו של גוראל. לדבריו, "שיתוף הפעולה בין המודיעין הכללי הפלסטיני לבין השב"כ היה מקסימלי. התיאום והמידע שהועבר הובילו למציאתו של גוראל ללא פגע". אולם בצה"ל הכחישו את הדברים בתוקף ואמרו כי "הפלסטינים רק העמידו פנים שהם מסייעים, ולמעשה לא תרמו דבר".
גורמים מדיניים אמרו כי "הפלסטינים נכשלו במבחן התוצאה. אילולא הפעולה של ישראל לשיחרור נהג המונית - דבר לא היה קורה". לדברי הגורמים, המקרה מוכיח כי "הקונספציה של משא ומתן עם מחבלים, גם אם מדובר בכנופיה ולא בחוליה - נכשלה".