650 אלף ישראלים חיים בחו"ל
עכשיו זה רשמי: היציאה מהארץ הגיעה לממדי ענק. דו"ח של משרד החוץ מגלה: כמעט חצי מיליון ישראלים שוהים בארה"ב לבדה – רובם, כנראה, יורדים
לפחות 650 אלף ישראלים שוהים מחוץ לגבולות המדינה. כך קובע דו"ח שחיברה בימים אלה החטיבה הקונסולרית שבמשרד החוץ. מנתוני הדו"ח המתפרסמים ב"ידיעות אחרונות", עולה כי הקהילה הישראלית בארה"ב לבדה מונה כמעט חצי מיליון איש. גורמים במשרד הקליטה העריכו אמש (שבת) כי רובם יורדים.
הנתונים המופיעים בדו"ח התקבלו מרישום הישראלים בתשע הקונסוליות של ישראל בארה"ב, מסקר שערך משרד הקליטה וכן מנתונים מדויקים שהעביר משרד הפנים.
הנתון הרשמי המעודכן ביותר המתייחס למספר הישראלים השוהים בחו"ל נקבע בנובמבר 2002, לקראת הבחירות לכנסת. נתון זה, שלפיו שוהים בחו"ל כ-650 אלף ישראלים מעל גיל 18, מתייחס הן ליורדים ולמי שחיים כבר שנים מחוץ לגבולות המדינה, והן למי שיצאו ממנה לפרק זמן קצר.
היות ובעונת הקיץ מגיעה תנועת היוצאים לחו"ל לשיאה, לא מן הנמנע כי מספר הישראלים שם כעת גבוה אף יותר מזה שנמדד בחורף.
ניו-יורק: הכי "ישראלית"
באורח לא מפתיע, ארה"ב היא המדינה האהובה ביותר על ישראלים היוצאים לחו"ל: כ-376 אלף אזרחים ישראלים נמצאים בה.
עם זאת, מספר זה אינו כולל את מי שוויתרו על אזרחותם הישראלית וכן ישראלים שנכנסו לארה"ב עם דרכון זר שאינו מחויב באשרה (למשל, דרכון אמריקני או אירופי). במשרד החוץ מעריכים כי ביחד עמם, עומד המספר הכולל של ישראלים השוהים בארה"ב על כ-488 אלף.
גורמים במשרד הקליטה אמרו אמש כי גם על-פי הנתונים שבידיהם, חיים כיום באמריקה כחצי מיליון ישראלים. במשרד העריכו כי רוב הישראלים הללו הינם יורדים.
הדו"ח של משרד החוץ, שנכתב על-ידי מתאם החטיבה הקונסולרית, קובי שושני, גם מציין היכן נמצאים הריכוזים הישראליים הגדולים בארה"ב.
באורח צפוי, העיר הכי "ישראלית" באמריקה היא עדיין ניו-יורק: 130-169 אלף שוהים ב"תפוח הגדול". אחרי ניו-יורק נמצאות לוס-אנג'לס (100-130 אלף ישראלים), מיאמי (45 אלף) וסן-פרנסיסקו (40 אלף).
מבין הישראלים השוהים בארה"ב, נמצאים 208 מאחורי הסורגים בשל עבירות שונות. בראש הרשימה מככבת מיאמי עם 100 עצורים. לנציגויות הדיפלומטיות ידוע על כ-2,000 ישראלים ששוהים בארה"ב שלא כחוק – יותר מ-1,000 מהם אמורים להיות באזור ניו-יורק.
פגיעה בזכויות העוזבים
כתב "ידיעות אחרונות" גד ליאור מוסיף כי ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה ולמשרד הפנים קשה לקבוע בוודאות כמה יורדים חיים היום בעולם.
ראשית, בפנקס הבוחרים רשומים אלפי ישראלים שעזבו את הארץ – ונפטרו כבר מזמן בחו"ל, מבלי שמישהו טרח לעדכן על כך את משרד הפנים. שנית, קשה להגדיר מתי ישראלי שיצא את הארץ הופך ליורד.
נהוג לכנות כך רק את מי שנעדר לפחות 4-5 שנים מהארץ, עם כל בני משפחתו, ואינו חוזר לחופשות מולדת ממושכות במהלך התקופה הזו. אילו כל ישראלי שנעדר מהארץ במשך שנתיים או שלוש היה נחשב אוטומטית ליורד, היו נכללים ביניהם גם אלפי שליחים מטעם משרד החוץ (ובהם שגרירים), אנשי עסקים, עובדי "אל-על", וסטודנטים הלומדים מחוץ לגבולות המדינה.
לאחרונה החל המוסד לביטוח לאומי להקפיד על כך שלא ישולמו קצבאות, ובהן קצבאות ילדים, לישראלים הנעדרים מהארץ במשך קרוב לשנה.
רבים התלוננו על המהלך, שכן בחלק מהמקרים התברר כי נפגעו זכויותיהם של שליחים רשמיים של המדינה.