הקשר בין דיקור סיני להריון
בשנים האחרונות חלה עלייה במספר הנשים שפונות לדיקור סיני לצד טיפולי ההפריה הקונבנציונאליים. גם מחקרים תומכים בשילוב זה
יעל ויואב, בשנות ה-30 לחייהם, ניסו במשך כשלוש שנים וחצי להביא ילד לעולם, ללא הצלחה. הבדיקות הרבות שעברו לא מצאו כל דבר חריג שמונע מהם להיכנס להריון, והשניים הוגדרו כסובלים מאי פריון "מסיבה שאינה מוסברת".
לפני כשנתיים, בעיצומם של טיפולי הפריית מבחנה חוזרים, מתוך ייאוש, החליטה יעל לתת צ'אנס לרפואה המשלימה. "מאוד האמנתי – ואני עדיין מאמינה – בטכנולוגיות המדהימות של טיפולי הפריון, אבל הטיפולים והכישלונות החוזרים היו מאוד מתסכלים", היא מסבירה, "בעיקר בגלל שהרופאים לא ידעו לומר לנו מה לא בסדר".
במקביל לטיפולי הפוריות הקונבנציונאליים, יעל התחילה בסדרת טיפולים בדיקור סיני דרך קופת החולים שלה, שנועדו "לאזן" אותה. "ניהלתי חיים של אשת קריירה שכללו שעות עבודה ארוכות, הרבה לחץ, דיאטות ותזונה לא מהמשובחות", היא מספרת. "הטיפולים נמשכו בסך הכל חצי שעה פעם בשבוע וכללו דיקור בחדר עם מוזיקה מרגיעה. אני הגעתי בגישה שזה לא יכול להזיק ואולי אפילו יועיל".
חצי שנה אחר-כך, ואחרי שני כישלונות נוספים, יעל נכנסה להריון, והיום חובק הזוג תינוק בריא. "אני לא יודעת לומר בוודאות מה גרם למה ואם לדיקור הייתה בכלל השפעה על התוצאה", היא מנסה לסכם. "יכול להיות שבסך הכל מדובר בצירוף מקרים, יכול להיות שזה פסיכולוגי, ויכול להיות שזה היה קורה גם בלי הדיקור הסיני, אבל העבודה היא שאחרי כישלונות חוזרים ומתסכלים, זה הצליח".
כמו בתחומים אחרים, הרפואה הסינית תופסת תאוצה גם בתחום הגינקולוגיה ורפואת הפריון בישראל. כמה מחקרים שפורסמו לאחרונה מצאו קשר בין שיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה מלאכותית לבין טיפול בדיקור סיני. במחקר שנערך בגרמניה ופורסם בכתב העת המדעי "Sterility And Fertility" השתתפו 160 נשים בנות 28-36, שסובלות מאותה בעיה שגרמה לאי-פריון. הנשים חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת טופלה בדיקור 25 דקות לפני ואחרי החזרת העוברים לרחם, לעומת קבוצת הביקורת שלא קיבלה דיקור. החוקרים מצאו שבקבוצה שטופלה בדיקור 34 נשים מתוך 80 (42.5%) הצליחו להרות, לעומת קבוצת הביקורת, שבה הצליחו להרות 21 נשים (26.3%).
מחקר אחר, שנערך באוניברסיטת קורנל, הראה שטיפול בדיקור יכול להגביר את הפוריות בנשים על-ידי הפחתת המתח והגברת זרימת הדם לאברי הרבייה (אגב, טענות דומות נשמעות גם בנוגע לבעיות זקפה אצל גברים).
בין אם זה בגלל הפרסומים השונים, חוסר האונים נוכח צמד המלים "ללא סיבה" או העלייה הכללית בפופולאריות של הרפואה המשלימה, בשנים האחרונות חלה עליה מתמדת במספר הנשים שפונות לקבלת טיפולים משלימים כחלק בלתי נפרד מטיפולי ההפריה שהן עוברות, אומר יוסי פאטל, מטפל בכיר בקליניקות מכללת מדיסין. "במקרה של הפריה חוץ-גופית, הרפואה הסינית מטפלת בתופעות הלוואי הנגרמות עקב לקיחת הורמונים במינון גבוה לפני ההפריה", הוא מסביר. "בנוסף, ניתן טיפול לשיפור הקליטה של העובר המוחזר לרחם, המהווה מצע בו נקלט העובר ומוזן ממנו עד התפתחות השלייה שלושה חודשים מאוחר יותר. הטיפול כולל דיקור וצמחי מרפא סיניים, ומותאם לשלבי ההפריה השונים".
לדברי פאטל, בשנים האחרונות חלה עלייה במספר בעיות הפריון שמסווגות על-פי הרפואה המערבית כ"ללא סיבה". כלומר, מצב שבו הרפואה המערבית לא מצליחה לאתר בעיה כלשהי אך האישה עדיין לא יכולה להרות, או שהאישה נכנסת להריון אך מפילה את העובר ומתרחשות הפלות חוזרות, בעיקר במהלך השליש הראשון להריון.
"הסיבות לכך קשורות גם לאורח החיים בחברה המערבית", מסביר פאטל. "נשים במערב מתמקדות בדרך כלל בלימודים ובקריירה, וכשמתקבלת ההחלטה להרות, והן כבר בגיל מבוגר יחסית, מתחיל מחול שדים של לחץ עצמי וסביבתי להריון מהיר. כשההריון הרצוי לא מגיע מיד ולמרות שאין כל סיבה נראית לעין, לעתים קרובות הן ממהרות לקבל הורמונים, שעל פי רוב לא עוזרים ואף מוציאים את הגוף מאיזון בשל המינונים הגבוהים שלהם, עובדה שמקטינה את הסיכויים להרות".
האבחנה ברפואה הסינית נעשית על-ידי בדיקת הדופק, הלשון, מעקב חום ואופי המחזור החודשי וצורת התנהלותה. ברפואה הסינית כל אישה נתפסת כמערכת ייחודית, כך ששתי נשים שמגיעות עם אותה אבחנה מערבית עשויות לקבל אבחנות סיניות שונות לחלוטין, ובהתאם לכך טיפול שונה.
פאטל: "המחזור החודשי מכונה בסינית 'טל השמיים', ותקופה זו נחשבת לתקופה של היטהרות. הרחם מכונה 'ארמון הילד'. מערכת הרבייה קשורה קשר ישיר לאנרגיה ולדם, ולכן תלויה באופן ישיר באברים כמו הכבד, הטחול והכליות. חוסר האיזון בתפקוד האברים האלה מפריע לפריון".
על-פי הרפואה הסינית, המחזור החודשי מחולק ליין ויאנג. 14 הימים הראשונים של המחזור, עד הביוץ, שייכים ליין (חומר). 14 הימים מהביוץ ועד הווסת שייכים ליאנג (אנרגיה). המחזור החודשי משמש ברפואה הסינית ככלי אבחוני ומבטא את מצבה הבריאותי של האישה.
ועוד על-פי הרפואה הסינית:
לחץ עלול לגרום לבעיות פריון, וגם לתסמונת טרום-וסתית. רצוי ליצור סביבה רגועה, בעיקר בתקופת הביוץ ואחריה.
פעילות גופנית מאומצת לא מומלצת לנשים שמנסות להיכנס להריון, משום שהיא גורמת לתזוזות קיצוניות של הרחם. פעילות גופנית עדינה, כמו יוגה וטאי-צ'י, עדיפה.
תזונה היא גורם חשוב מאוד בהבנת בעיות פוריות ופתרונן. לכל מטופלת ניתנות המלצות שונות, שמבוססות על התפיסה הרפואית הסינית של איכויות קור וחום של כל מאכל והשפעתו על האיברים הפנימיים. רבות מבעיות הפריון במערב קשורות למצב של קור, ולכן ממליצים בדרך-כלל להפסיק את צריכת המאכלים והמשקאות הקרים, ובמיוחד בסביבות זמן הווסת, משום שקור קשור גם לכאבים בזמן המחזור.