שתף קטע נבחר

 

וויקיפדיה עלתה לארץ

החודש הושק האתר העברי של "וויקיפדיה", אנציקלופדיה שיתופית-חופשית שנערכת על ידי מאות גולשים ברחבי העולם. המטרה: ליצור מאגר חינם של ידע אנציקלופדי איכותי בעברית, העוסק בכל נושא אפשרי ופטור מהמגבלות של האנציקלופדיות המודפסות

הרעיון של אנציקלופדיה חופשית באינטרנט, שכל גולש יכול לתרום לה ערכים, על פי תפישת העולם שלו, ולהשתמש בה חינם, נשמע מנותק מהמציאות הישראלית. האנשים העומדים מאחורי האתר העברי של "ויקיפדיה" (Wikipedia), שהושק החודש, דווקא סבורים כי סיפור ההצלחה של האנציקלופדיה השיתופית-קהילתית באנגלית יכול לחזור על עצמו גם בעברית.
מהי "וויקיפדיה"? הרעיון ליצירת אנציקלופדיה חופשית נחזה על ידי רבים, בהם סופר המדע הבדיוני הקנוני ה. ג'י וולס, במאמרו על "המוח העולמי". "אנציקלופדיות העבר נכתבו על ידי מעטים ושירתו מיעוט", כתב וולס ב-1937, "דרכי הפצת הידע בעולם אינן יעילות כיום...התקווה לפיתוח האינטליגנציה של האנושות מונחת בכיוון..'מוח עולמי'...מאגר הידע האנושי שלא יתחרה באוניברסיטאות אלא ישלים אותן".
גם ריצ'רד סטולמן, שהקים את תנועת התוכנה החופשית ופרויקט מערכת ההפעלה הפתוחה GNU, הגה רעיון של אנציקלופדיה חופשית ומאגר לימוד כלל עולמי הנגיש לכל גולש בשם GNUpedia, שהושארה מאחור על ידי פרויקטים מתקדמים יותר, המבוססים על רשיונות קוד פתוח, בהם Nupedia, Everything2 ו-Wikipedia. כל המיזמים האלה נכתבים ונערכים על ידי מתנדבים מתוך ציבור הגולשים, ומתפתחים בהדרגה.
"וויקיפדיה" (wiki פירושו "מהיר" בשפת ילידי הוואי) נוצרה ב-2001 על ידי ג'ימבו ווילס, יזם אמריקאי שביקש לפתח אנציקלופדיה שיתופית, ברוח הקוד הפתוח. הפרויקט מנוהל על ידי "קרן ויקימדיה", ארגון ללא מטרות רווח, המפעיל גם את המילון "ויקשיונרי" ומאגר ספקי הלימוד החופשיים "ויקי-טקסטבוק".
אנציקלופדיית וויקיפדיה בשפה האנגלית הושקה בינואר, 2001, ויש בה כבר יותר מ-143,000 מאמרים. בהמשך הוקמו גירסאות של האתר בשפות נוספות, בהן גרמנית (מעל 20,000 מאמרים) צרפתית (מעל 14,000) שבדית, פולנית, דנית, אספרנטו, יפנית ועוד. יותר מ-20 גירסאות בשפות נוספות נמצאות כעת בשלבי פיתוח שונים.

כל כותב הוא עורך

ייחודה של "וויקיפדיה" אינו רק במספר הכותבים והתורמים לפרויקט (200 בגירסה האנגלית, עשרות נוספים בגרסאות בשפות האחרות), שצפוי לחרוג ממספר התורמים לכל אנציקלופדיה מסורתית, אלא גם באופיה השוויוני: כל קורא הוא גם כותב או עורך פוטנציאלי, כל גולש רשאי לשנות כל ערך ולהוסיף ערכים חדשים.
לגישה קהילתית הזאת יש קסם רב, שחסרונו בצדו: כל המשתתפים מחליטים וכולם קובעים, והתוצאה – אובדן היררכיה וסמכותיות, לטוב ולרע.
הגירסה העברית של ויקיפדיה הושקה ב-8 ביולי, 2003, ויש בה יותר מ-100 מאמרים בשלב זה. "בהתחשב בחיים הקצרים של האתר העברי ובחשיפה הדלה לה זכה, מדובר בקצב מצוין", מציין רותם דן, 21, אחד התורמים לאנציקלופדיה, בראיון בדואר האלקטרוני.
דן, סטודנט למתמטיקה, גילה את האתר במקרה לפני כארבעה חודשים כאשר חיפש מידע בגוגל והפך מאז לתורם תכנים ולעורך באתר. לאחרונה גילה מעורבות בתרגום ופיתוח הממשק העברי, ביחד עם פעילים נוספים ששקדו על השקת הגירסה העברית של האנציקלופדיה.
"נמשכתי לזה פשוט בגלל שאני אוהב ללמוד דברים חדשים, לקרוא, לכתוב על נושאים שאני מבין בהם, לדסקס נושאים עם אנשים מהעולם, יש בזה משהו מאוד אינטלקטואלי, אני מניח", הוא כותב, הרבה מהאנשים שתורמים לפרויקט הם אנשים רגילים, כמוני וכמוך, שעושים זאת מתוך תחביב, יצר הדעת וגם הרצון לחלוק את הידע שלהם עם אחרים. בין המתנדבים גם הרבה סטודנטים לתארים מתקדמים, דוקטורים וגם מספר פרופסורים, שתורמים מתוך הנאה והרצון ליצור מאגר ידע זמין וחופשי לכל החפץ בו".

התמורה: סיפוק מהפצת ידע

ומה "יוצא" למתנדבים מתרומתם? אין תרומה חומרית, אך ההנאה והסיפור מובטחים, על פי דן. "לרוב, המתנדבים לא עושים זאת מתוך תחושת "חובה" מסוימת אלא מתוך אהבה להפצת הידע. נראה כי לרבים מהם יש הרבה זמן פנוי.
אנשי הפרויקט מזמינים קוראים מזדמנים, מומחים בתחומים שונים, או אנשים המסורים לתחום מסוים הם התורמים העיקריים ל"וויקיפדיה", ולכן מהווים את הנכס החשוב ביותר של הפרוייקט, מסביר דן, "אם גולש מתעניין בנושא מסוים, ומעוניין לכתוב עליו, או שמצא שגיאה או צורך לשיפור במאמר נוכחי, הוא מוזמן להשתתף, ייתכן שייהנה מהאפשרות לשתף פעולה עם אנשים העוסקים בנושאים דומים, לקבל תגובות ,הצעות מיידיות לשיפור ולחשוף את עבודתו בפני קהל גדול".
כל משתמש גם יכול להגדיר מאמרים באנציקלופדיה שיש לו עניין לעקוב אחר עדכונם, או לעקוב אחר השינויים של מדורים שלמים, שבהם הוא מבין (למשל, כל המאמרים בנושא ביולוגיה).

מכונת הכביסה היא מחשב

חלק מהמאמרים בעברית המופיעים באתר תורגמו מאנגלית ואילו אחרים הם חדשים, שנכתבו במיוחד למהדורה העברית. דן מעריך כי חלק ניכר מהאנציקלופדיה העברית תתורגם לבסוף מהגירסה האנגלית.
עיון במונחים העבריים חושף רמה לא אחידה, טעויות כתיב, מידע חסר, לצד פירושים חינניים ותמציתיים ("אומנות סידור הצלילים במרחב הזמן", נכתב בפירוש ל'מוזיקה') והסברים לא יבשושיים ("האם מכונת כביסה היא מחשב - על פי הגדרתנו כן", נכתב מתחת למושג "מחשבים").
אם כל אחד יכול להיות עורך, כיצד ניתן להימנע מטעויות עובדתיות של עורכים לא מקצועיים, שתילת ביקורת פוליטית או דברי פרסומת במאמרים? לדברי דן, בקרת האיכות על התכנים שמתפרסמים באנציקלופדיה מתבצעת על ידי הגולשים.
כאשר מוזנים לאנציקלופדיה תכנים שגויים, מטעים, תעמולתיים או נעשה ניסיון להשחית מאמרים ("ונדליזם"), ניסיונות אלה נתקלים בתגובות חריפות של המשתמשים הקבועים, אשר יודעים, מניסיונם, לזהות במהירות את ההטעיות ולשחזר את המאמרים חזרה לגירסתם הקודמת, מעיד דן. "מחיקה ושחזור של תוכן שגוי היא תמיד מהירה יותר מכתיבת התוכן. ולכן הרמה והדיוק של האנציקלופדיה היא תמיד בסימן עלייה.
בשלב זה, הגולשים שתורמים לפרויקט העברי לא דנו עדיין בבעיות אופייניות לעברית כמו תחביר, כתיבה לא מנוקדת, סגנון אחיד ועוד. בפרויקט "וויקיפדיה" האנגלי, המבוסס יותר, נהוגים נהלים והנחיות מדוקדקות כיצד לכתוב במטרה לשאוף לאחידות במאמרים, כדי לא לבלבל את הקוראים.(למשל הבדלים בין אנגלית אמריקאית לבריטית, הגייה, צורת תאריך, מינוח אחיד ועוד).

המטרה: ליצור מאגר מידע איכותי בעברית

נכון להיום, 20 גולשים בלבד תורמים לגירסה העברית של וויקיפדיה, והפעילים מעונינים לרתום לפרויקט מתנדבים נוספים. "ככל שיותר אנשים יערכו מאמרים, כך הם ישתפרו באיכותם ובדיוקם וכמות המאמרים תגדל", סבור דן. הוא מזמין את הגולשים המעוניינים בכל להיכנס לאתר ופשוט להתחיל לערוך מאמרים או להוסיף מאמרים משלהם.
במקביל, אנשי הפרויקט מעונינים לשלב באתר תכנים מאתרי אינטרנט חינוכיים שונים שייתרמו תחת רשיון ה-GFDL. בטווח הארוך, הם מבקשים ליצור מאגר של ידע אנציקלופדי איכותי בעברית, הניתן לכל משתמש באופן חופשי, ועוסק בכל נושא אפשרי, ללא המגבלות שסובלות מהן האנציקלופדיות המודפסות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וויקיפדיה עכשיו גם בעברית
מומלצים