ישראל הודיעה על חידוש היחסים עם אוסטריה
לאחר שלוש וחצי שנים בהם הוטלו מגבלות על היחסים עם אוסטריה, הודיע השר שלום: בקרוב נמנה שגריר ונסיר את כל המגבלות שהוטלו על היחסים. שרת החוץ האוסטרית: "ציפינו ליום הזה"
"לאחר שלוש וחצי שנים החלטנו להשיב את יחסנו עם אוסטריה לרמה של ייצוג מלא. ישראל תמנה עתה שגריר בווינה ותסיר את כל המגבלות שהוטלו על היחסים עם אוסטריה", כך הודיע אחר הצהריים (יום ג') שר החוץ, סילבן שלום, לשרת החוץ האוסטרית המבקרת בארץ.
השרה, בניטה פררו ולדנר, אמרה בתגובה כי "אני שמחה שפרק זה ביחסנו תם, ציפיתי ליום הזה ואני מקווה בכנות שנוכל להגיע למערכת יחסים איכותית בין העמים והמדינות שלנו".
ירידה משמעותית בכוחה של מפלגת החופש, שהונהגה על-ידי יורג היידר, והעובדה שהיידר איננו עוד יו"ר המפלגה, הביאו את משרד החוץ למסקנה שהגיעה העת לחדש את היחסים עם אוסטריה.
שלום: "מדיניות מאוזנת"
השר שלום הסביר כי "בשלוש וחצי השנים האחרונות נהגה אוסטריה במדיניות מאוזנת והוגנת כלפי ישראל, תוך גינוי הטרור, ותמיכה במאמצי השלום באזור. אוסטריה עמדה לצדה של ישראל גם בעת ועידת דרבן, והתנגדה לניסיונות למזער את השואה, ולהשוות בין הציונות לגזענות. בפגישתנו היום החלטנו לפתוח פרק חדש ביחסינו, פרק שידגיש את יחסי הידידות ההיסטוריים בין שני העמים".
שלום הוסיף כי ישראל תמשיך לעקוב אחר הנעשה באוסטריה, וכי "תוחרם אישיות פוליטית מכל מפלגה ששמה ייקשר בהתבטאויות אנטישמיות".
שלום ציין כי שמע בסיפוק את דברי השרה על כך שאוסטריה מקבלת את אחריותה לפשעיו הנוראיים של השלטון הנאצי, ואת המחויבות להנציח את מורשת השואה ולהילחם בכל גילוי של אנטישמיות.
"אנו מעוניינים לגרש את שדי העבר"
השרה מתחה ביקורת מרומזת על העיכוב המתמשך בהחזרת השגריר לישראל. "בפברואר 2000 (לאחר עליית מפלגתו של היידר), 14 מדינות האיחוד האירופי כפו צעדים בלתי מוצדקים על אוסטריה. באותו הזמן החזירה ישראל את שגרירה מווינה, כשכידוע, צעדי האיחוד האירופי בוטלו שבעה חודשים אחר-כך".
השרה האוסטרית אמרה כי "אוסטריה מעוניינת לגרש את שדי העבר". לדבריה, "קורבנות השואה ציפו שאוסטריה תתמודד עם עברה מוקדם יותר ובנדיבות רבה יותר מן האופן שבו הדבר נעשה בשנים שאחרי המלחמה".
היא הוסיפה כי "נדאג שניצולי השואה שעדיין חיים בתנאים קשים יזכו לקבל סיוע. אוסטריה מקבלת את אחריותה לחלק הטראגי הזה במאה ה-20".