היום: ההכרעה בהצעת החוק שימנע איחוד משפחות
על פי ההצעה, לא יעניקו שר הפנים וכוחות הביטחון לפלסטינים היתרים לשהות בישראל. שר הפנים יוכל לתת לתושב השטחים אישור למטרת ביקור זמני לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים. משפחות מעורבות - יסבלו
חוק האזרחות שימנע איחוד משפחות יועלה היום (ה') להצבעה במליאת הכנסת, זאת לאחר דיון סוער בוועדת הפנים שהכינה את החוק הממשלתי לקראת אישורו הסופי. על פי ההצעה, לא יעניקו עוד שר הפנים וכוחות הביטחון לתושבי השטחים היתרים לשהות בישראל.
ועדת הפנים של הכנסת דנה אתמול בנושא ואישרה את העלתו במליאת הכנסת. לאור הסתיגויותיהם של רבים מחברי הכנסת, חזרה הצעת החוק אל שולחן הוועדה, שם אושרה בשנית.
על פי הצעת החוק החדשה, שר הפנים רשאי להעניק אזרחות לאדם רק במקרה בו שוכנע, כי מדובר בתושב השטחים המזדהה עם מדינת ישראל וכי הוא או בן משפחתו שיתפו פעולה עם ישראל וסייעו לביטחון המדינה. שר הפנים או מפקד איזור יהודה ושומרון יוכלו לתת לתושב השטחים אישור למטרת עבודה, טיפול רפואי או לכל מטרה זמנית אחרת לתקופה, לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים.
עו"ד עדי לנדאו מהמוקד להגנת הפרט טוענת, כי על פי החוק החדש ניתן יהיה לגרש משיראל ילדים מעל גיל 12, גם במקרה בו אחד מהוריהם חי בישראל וילדים למשפחות מעורבות לא יוכלו לקבל מעמד תושב. החוק ימנע מהם להירשם לבתי ספר או לקבל שירותים רפואיים. "יש לנו תיקים רבים של משפחות, שהחוק קרע בין חלקיהן. לדוגמא, משפחה בה חלק מהילדים נולדו בארץ וחלק נולדו בשטחים. למרות שכולם גרים יחד בישראל, לילד אחד ניתן שירות רפואי והוא יכול להרשם לבית הספר ואילו אחיו או אחותו זכאים לכך".
ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) היה נסער במהלך הדיון וקרא ליו"ר וועדת הפנים יורי שטרן להתפטר. "מעולם לא היה מקרי כה דורסני", צעק טיבי. "ביקשתי לקיים דיון ובו להעלות הסתייגויות מהותיות מהחוק, רציתי לשכנע את חברי הוועדה אבל יושב הראש שטרן לא איפשר לי. הוא מוריד את עבודת הכנסת לזנות והופך את הוועדה לשוק".
ח"כ יצחק הרצוג (עבודה) הצטרף לביקורת. "חוק כל-כך רגיש עם השפעות מרחיקות לכת, עבר היום בוועדה בכהות חושים מוחלטת", אמר.
גם שר הפנים אברהם פורז הביע מורת רוח מהצעת החוק, אך הסביר כי מדובר בצו השעה. "הלוואי שלא היינו צריכים את החוק והלוואי שיגיע מצב של רגיעה, כדי שנוכל לבטלו. אין מה להתפאר בחוק, זהו פתרון לא נעים בתקופה קשה", אמר.
החוק שכותרתו "חוק האזרחות והכניסה לישראל" מוגדר כצורך ביטחוני. בדברי ההסבר לחוק נכתב, כי מאז פרוץ העימות המזויין בין ישראל לפלסטינים ישנה מעורבות גוברת של פלסטינים הנושאים תעודות זהות ישראליות בפיגועי טרור. זאת בעקבות הליכי איחוד משפחות המאפשרים תנועה חופשית בין שטחי הרשות לישראל. לפיכך הוחלט על הגבלת האפשרות להעניק לתושבי השטחים אזרחות והיתרי שהות בישראל.
במהלך דיוני הוועדה ניתן היה להבחין בטביעת אצבעם של אנשי השב"כ המעוניינים בזירוז הליכי החקיקה. ראש השב"כ אבי דיכטר הופיע בפני הוועדה והדגיש את הצורך הביטחוני. חברי הכנסת הערביים טענו, כי הענישה הקולקטיבית מוטעית. ח"כ זחאלקה: "הרי לא מענישים את תושבי הרצליה והעדה התימנית בגלל הרצח שביצע יגאל עמיר. מה אשמתו של אדם תמים שמעולם לא עבר על החוק ומדוע למנוע ממנו חיי משפחה נורמליים?"