תוכנית איחוד הרשויות ה"מצומקת" אושרה במליאה
ברוב של 43 תומכים מול 32 מתנגדים אושרה תוכנית איחוד הרשויות, לאחר ויכוח קולני במליאה בין שר הפנים לשר החוץ - סביב דרישת פורז לאפשר לו להכריז על בחירות ברשות מקומית שאוחדה גם ללא התערבות הכנסת. פורז רשם הישג פוליטי, עם אישור הסעיף השנוי במחלוקת בחוק
לאחר ויכוחים סוערים, ואחרי ששר הפנים כבר הספיד אותה במסיבת עיתונאים מתוקשרת, אושרה אחר הצהריים (יום ה') התוכנית לאיחוד רשויות מקומיות, בגרסתה ה"מצומקת": 29 רשויות יאוחדו ל-12 בלבד.
התוכנית אושרה במליאת הכנסת בקריאות שנייה ושלישית ברוב של 43 תומכים מול 32 מתגדים. תחילה התנגדו להצעת החוק כמה מחברי סיעות הליכוד - אך חלקם התרצו בעקבות איום של ראש הממשלה להפוך את ההצבעה להצבעת אמון.
במסגרת החוק, אושר קיצוץ במספר סגני ראשי העיריות בכמעט מחצית לעומת התקן, ולהוריד את מספרם ל-227. כיום מכהנים 369 סגני ראשי העיר. על פי נתונים שהציג שר האוצר נתניהו, עלות כוללת ממוצעת של סגן ראש עיר עומדת על 790 אלף שקלים בשנה, והתקן החדש יחסוך למדינה כ-120 מיליון שקלים.
סער לשלום: "תפסיק עם העסקנות"
במהלך הדיון במליאה פרץ ויכוח קולני בין שר החוץ סילבן שלום לשר הפנים אברהם פורז, שהתמקד בסעיף השנוי במחלוקת בחוק - זה המקנה לשר הפנים מנדט להכריז בחירות ברשויות שלוש שנים מיום איחודן. שלום דרש שלא לאפשר זאת ללא הסכמת ועדת הפנים של הכנסת, ואילו פורז, בתמיכת ראש הממשלה, תבע זכות להכריז על בחירות רק תוך התייעצות עם הוועדה.
"אני אפיל את כל החוק", צעק שלום. יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, ביקש להגן על פורז וקרא לעבר שר החוץ: "תפסיק עם העסקנות". שלום לא נשאר חייב, ואמר לו: "מי אתה בכלל?" לבסוף אישרה המליאה את הסעיף הבעייתי בהתאם לעמדתו של פורז - שסימן לעצמו ניצחון פוליטי חשוב.
הבוקר פרץ משבר קואליציוני, כאשר חברי סיעת "שינוי" זעמו על התנהלות חברי הקואליציה בוועדת הכספים, שלא אישרו סיכום פשרה בין שר הפנים פורז לשר האוצר נתניהו, במסגרתו תינתן לפורז האפשרות להקדים בחירות ברשויות מקומיות שיאוחדו - ללא התערבות הכנסת.
יו"ר סיעת שינוי, ח"כ רשף חן, אמר ל-ynet כי "בגלל גחמות של נציגי ליכוד ומפד"ל יש תהליך של שחיקה בחוק איחוד הרשויות. איננו מוכנים לסבול מצב שנציגי הקואליציה בוועדה מפרים את המשמעת". חן טוען עוד כי "ברור לכולם, ששנה לפני הבחירות הכלליות, כשחרב המרכז מונפת על צווארם - שום מהלך של בחירות לא יאושר".
בעקבות כך, נועדו שר הפנים, אברהם פורז, ושר האוצר, בנימין נתניהו במסגרת הנהלת הקואליציה, שם הוחלט כי הקואליציה תצביע בעד הצעת הפשרה שהושגה בין שני השרים - בניגוד להצבעת חבריה בוועדת הכספים.
אז מה בעצם יאוחד?
בהצעה המקורית לאיחוד הרשויות, כפי שהובאה לכנסת בתוכנית הכלכלית, דובר על איחוד של 150 רשויות ומועצות מקומיות. ועדת הכספים אישרה הלילה גירסה מצומצמת של תכנית איחוד הרשויות ל-12 מקבצים (קבוצות של רשויות מקומיות): שמונה יהודים, שניים דרוזים, ושניים ערבים.
הרשויות המקומיות שיאוחדו: צורן וקדימה, דרום השרון ורמות השבים, מודיעין ומכבים-רעות, בנימינה וגבעת עדה, דלית אל-כרמל ועוספייה, בקה אל-גרבייה וג'ת, חוף הכרמל ועתלית בת-גלים, מג'ד אל כרום ביר אל-אסד ובענה, ירקא, אבו סנין, ג'וליס וינוך, עמק הירדן וכנרת, יהוד ונווה אפריים-מונסון, סביון וגני יהודה.