עוזרים לאחרים? תזכו לחיים ארוכים
חוקרים גילו כי אנשים המגישים עזרה וסיוע לזולת חיים יותר ונהנים מאיכות חיים גבוהה יותר
מחקרים רבים שנערכו זה מכבר הראו כי תוחלת החיים מושפעת, בין היתר, מקשרים חברתיים. המחקרים הראו, כי קשרים חברתיים רבים ומגוונים של האדם תורמים לאיכות ואריכות הימים. החוקרים נטו להעריך כי הסיבה לכך היא התמיכה שמקבלים האנשים מסביבתם. אך האם הסיבה לאריכות החיים היא קבלת התמיכה, או שמא דווקא מתן התמיכה הוא שמאריך את תוחלת החיים של אותם אנשים?
שאלה זו העסיקה קבוצת חוקרים בארה"ב. החוקרים הבחינו כי למרות שמרבית המחקרים הניחו שקבלת הסיוע היא שתרמה לאריכות החיים, המסקנות מהמחקרים היו בלתי-עקביות. הם החליטו לבדוק האם ישנו קשר בין הגשת העזרה לבין תוחלת החיים.
לצורך כך, החוקרים השתמשו במידע סטטיסטי מקיף, שנאסף במחקר קודם שארך 5 שנים. במסגרת המחקר, נשאלו 423 זוגות נשואים שאלות על מצבם הבריאותי (מנטלית ופיזית), מצבם הסוציו-אקונומי, וכן התבקשו למסור פרטים רבים אחרים אשר יכולים להשפיע על שיעור התמותה. בנוסף, נבדקו שיעורי התמותה של בני הזוג במשך כ-5 שנים לאחר מכן.
מתוך השאלונים הללו בחרו החוקרים ארבעה גורמים - מתן תמיכה נפשית לבן הזוג, קבלת תמיכה נפשית מבן הזוג, מתן עזרה מעשית לזולת וקבלת עזרה מעשית מהזולת. עזרה מעשית הוגדרה כעזרה ללא תשלום עבור פעילות ממשית, לדוגמא - ביצוע שליחויות, קניות, עבודות בית, ועזרה בטיפול בילדים.
החוקרים השתמשו בשיטה סטטיסטית כדי לנסות לנטרל את השפעת הגורמים האחרים שעלולים להשפיע על התמותה: מצב בריאותי, גורמים שונים בסגנון החיים (למשל עישון), נתונים סוציו-אקונומיים ואפילו פסיכולוגיים (למשל הערכה עצמית או פתיחות). דגש מיוחד הושם כדי לנטרל, עד כמה שאפשר, את ההשפעה של התמורה שעשויה להתקבל על הפעילות.
מניתוח הנתונים התקבל שהעוזרים לזולת בצורה מעשית, מפחיתים את סיכויי התמותה שלהם בכ-39%, והמעניקים תמיכה נפשית לבני הזוג, מפחיתים את סיכויי התמותה שלהם כ-40%.
החוקרים לא הצליחו אמנם להצביע על הגורמים לעלייה בתוחלת החיים, אך מציינים שידוע שהעזרה לזולת גורמת לנותן העזרה רגשות חיוביים - רגשות שייכות, שליחות, משמעות לחיים ועוד. לכן הם מציעים שהאפקט הבריאותי נוצר על-ידי רגשות אלו. ההשפעות הרגשיות על גוף האדם מוכרות זה זמן רב, ומעת לעת מתווספים חיזוקים נוספים לחשיבותן של הרגשות - לבריאות האדם.
החוקרים הדגישו, כי מחקר בודד אינו יכל להוות בסיס ליחוס כל היתרונות של קשרים חברתיים אלא רק לתרומת האדם לקשר. התוצאה המשמעותית שהתגלתה בניתוח הנתונים, מדגישה את הצורך במחקרים נוספים - ובדיקת אפשרויות ליישום, לדוגמא - בשינוי תוכניות תמיכה באנשים, כך שיכללו גם מרכיב של תרומה של אותם אנשים לקהילה ולא רק קבלת תמיכה.
עזרה וסיוע (צילום אילוסטרציה)
צילום: מוטי גל