ארוחת אחר-צהריים על חוף הים
כך תארגנו לכם בקלות ארוחת אחר-צהריים ענוגה, שאפשר לקחת אל החוף; ואנחנו מדברים פה, קודם כל, על אחלה סלטים וכריכים וגם על משקה משמח למבוגרים, שהולם עד מאד את קצה היום
הכי קיץ: נקניקים עם מלון או תאנים
מה עושים? פשוט מפתלים 8 פרוסות נקניק או בשר קר (מומלץ להשתמש בנקניק שמתאים בטעמיו לתוספת מתוקה, למשל פסטרמה הודו בדבש, חזה אווז מעושן וכו') סביב נתח פרי - למשל 2 תאנים חצויות או 4 פלחי מלון דקים ללא הקליפה והגרעינים, ומהדקים בקיסם עץ. כדאי לאחסן את הנקניק והפירות לחוד ולבצע את השילוב במקום, רגע לפני שרוצים להגיש, אבל אפשר גם להכין בבית, עד שעה מראש, ולקחת אתכם לים.
הכי משמח: משקה יין נתזים ופירות
המרכיבים (5-7 מנות):
אשכול קטן של ענבים, מוקפאים
1 בקבוק יין נתזים (750 מ"ל) בניחוח פירות, מצונן במקרר עד לרגע היציאה מהבית
2 נקטרינות פרוסות, ללא הגלעין
אופן ההכנה:
- מעבירים לצידנית את הענבים המקפאים ואת היין.
- ההגשה בים: מניחים פרוסות פרי בתחתית כוסות מאורכות, יוצקים מלמעלה את היין הצונן ומגישים מייד.
אספרגוס מוחמץ
לעיתים, כשיושבים עם חברים ומנשנשים, מתחשק רק משהו קטן לשעשע בו את הפה, כדי "לבנות" רעב. אין כמו קצת זיתים טובים, או משהו מוחמץ ופריך, כדי לעורר את החיך. אז כדי לשנות קצת, ובאווירה קיצית, החמצנו אספרגוס, והגשנו לצדו חופן זיתים וצנוניות. ותודה לדליה למדני, יועצת בכירה לענייני החמצה.
המרכיבים:
צרור גבעולי אספרגוס ירוק טרי
1 כוס מים
1 כוס חומץ הדרים
1/2 כפית מלח
1/2 כפית סוכר
קליפה מגוררת מ-1 לימון
2 גבעולי שמיר
אופן ההכנה:
- חותכים את האספרגוס ל-3 קטעים באורך שווה ונפטרים מהחלקים התחתונים (נשתמש רק בשני העליונים, ללא החלק התחתון, הסיבי).
- מכינים קערה עם מי קרח. מרתיחים בסיר גדול מים, ממליחים קלות וחולטים בהם את הגבעולים דקה-דקה וחצי, בהתאם לעוביים. מעבירים מיד למי הקרח ומשהים בהם את האספרגוס כדקה. מסננים.
- התחמיץ: יוצקים לסיר את המים ואת החומץ, המלח, הסוכר וקליפת הלימון. מכבים את הלהבה ומצננים לטמפרטורת החדר.
- שמים את האספרגוס בצנצנת בעלת מכסה מתברג ויוצקים את התחמיץ, כך שהנוזל מכסה אותם לחלוטין, ומשהים יום יומיים בטמפרטורת החדר. מאחסנים בכלי אטום ולוקחים לים, או מעבירים את הצנצנת למקרר.
- איך שומרים? בקירור, חודש לפחות.
מרק סלק קר
שימו לב: מתחילים בהכנה יום מראש
המרכיבים (4 מנות):
2 סלקים (אפשר לאפות או לבשל אותם לפי ההוראות במתכון, ואפשר לקנות סלקים מאודים ארוזים בוואקום, במחלקות הירקות ברשתות השיווק ואצל ירקנים)
1/2 גביע יוגורט (או שמנת, אם אוהבים)
1/2 כוס מים
1 כף חרדל
2 כפות חומץ בלסמי
1 כפית סוכר (או לפי טעם)
1/2 בצל קטן, קצוץ
אופן ההכנה:
- הסלקים: מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס) ואופים את הסלקים בקליפתם שעה וחצי-שעתיים. לחלופין, אפשר לבשלם בקליפתם במים, כ-40 דקות לפחות, עד שהם רכים, ורק אז לקלוף אותם.
- יום לפני ההגשה: שמים את כל המרכיבים במעבד המזון או בבלנדר ומעבדים למרק סמיך במרקם אחיד. מצננים 8 שעות לפחות. שמים בתרמוס או בכלי אטום בתוך צידנית עם קרח, ומגישים צונן, אל מול הגלים.
- איך שומרים? אפשר לאחסן עד 3 ימים במקרר אך אז רצוי להוסיף את הבצל ביום האחרון, ולעבד קלות שוב במעבד המזון.
סלט עוף עם פסטה ועגבניות שרי כבושות
המרכיבים (4 מנות):
1 עוף צלוי בגריל (קונים במרכול או מכינים לבד בבית), מצונן
אפשרות: 4 בייבי ארטישוק
4 כפות שמן לטיגון
2 כפות מיץ לימון
250 גרם (1/2 חבילה ממוצעת) פסטה קצרה, רצוי צבעונית
1 כף שמן זית
1 כוס עגבניות שרי כבושות (ראו מתכון בהמשך)
1/2 צרור שמיר, קצוץ
1 חבילה קטנה (250 גרם) עלים צעירים לסלט (בייבי גרינס)
לתחמיץ:
3/4 כוס שמן זית
1/4 כוס חומץ בן-יין אדום
1 שן שום, כתושה
2 כפיות חרדל
1/2 כפית מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- העוף: מסירים את בשר העוף מהצמות ומפוררים לנתחים בגודל נגיסה.
- אם מוסיפים ארטישוק: נפטרים מהגבעול הארטישוק, וחותכים אותו ל-4 לאורכו בסכין חדה. מחממים את השמן במחבת ומטגנים כדקה וחצי עד שרבעי הארטישוק שחומים וליבתם זהובה. סופחים את עודפים השמן בנייר סופג ויוצקים מלמעלה את מיץ הלימון.
- הפסטה: מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן, מסננים, מוסיפים את שמן הזית ומערבבים.
- התחמיץ: מערבבים את כל מרכיביו בכלי אטום היטב. 5. הרכבת הסלט בבית: שמים בכלי אטום את העוף, הפסטה, הארטישוקים ועגבניות השרי המוחמצות, ומפזרים מלמעלה את השמיר. אורזים בכלי נפרד את עלי הסלט. מכניסים לצידנית את שלושת הכלים.
- בים: מוסיפים לסלט את עלי החסות והתחמיץ (אבל אם מכינים גם את הכריכונים המופיעים מימין, שומרים מעט מהתחמיץ בשבילם), מערבבים ומגישים.
עגבניות שרי כבושות
גם המתכון הזה הוא של דליה למדני, והיא מציינת כי העגבניות המתאימות ביותר לכבישה מבחינת הטעם ומרקם, הן אלו הנמצאות בשלב המעבר מירוק לכתום. עם זאת, האדומות יפות יותר.
המרכיבים (לצנצנת בנפח 1 ליטר):
כ-3 גבעולי שמיר (או טרגון, אם אוהבים טעם אניס)
700 גרם עגבניות שרי קשות (כ-3/4 סלסה)
3-5 שיני שום לא קלופות, חצויות לאורך
כ-2 כפות מלח
1 כף סוכר
1 כף חומץ הדרים
אופן ההכנה:
- שמים בתחתית צנצנת החמצה (בעלת מכסה מתברג) מחצית מהשמיר (או הטרגון). דוקרים את העגבניות דקירה אחת או שתיים בקיסם (כך מזרזים את פעולת הכבישה), ומסדרים בצנצנת שכבות של עגבניות ,שמיר ושיני שום.
- ממיסים את המלח במעט מים (אפשר לערבב את המלח במעט מים רותחים כדי לוודא שהוא נמס לחלוטין) ויוצקים לצנצנת. מוסיפים סוכה וחומץ לצנצנת, ויוצקים על העגבניות עוד מים, כך שיגיעו עד לשפת הצנצנת והעגבניות יהיו מכוסות לגמרי. אם הן צפון על פני הנוזל, מניחים עליהן משקולת קטנה, כך שישקעו בו.
- סוגרים היטב את המכסה ומשהים, רצוי במקום מואר, 3-4 ימים, עד שטעמי הכבישה ייספגו בעגבניות. מעבירים למקרר.
- איך שומרים? בצנצנת הכבישה, בקירור, חודש לפחות.
כריכוני רוסטביף, חצילים וכוסברה
שימו לב: משתמשים ב-4 כפות מהתחמיץ שמכינים לסלט.
המרכיבים (16 כריכונים):
8 פרוסות לחם (אנחנו השתמשנו בלחם דגנים)
8 כפות סלט חצילים טבעי (קונים מוכן, בסופר)
עלים מ-4 ענפי כוסברה
4 כפיות מהתחמיץ של סלט העוף (לעיל)
4 פרוסות רוסטביף (נתח בקר צלוי, מומלץ אנטריקוט), מצונן ופרוס
כ-8 עלי חסה
אופן ההכנה:
- מורחים 4 מהפרוסות בסלט חצילים, מפזרים עליו את עלי הכוסברה, מניחים פרוסת רוסטביף יוצקים מלמעלה מהתחמיץ, מכסים בעלי החסה ומכסים בפרוסת לחם נוספת. חותכים כל כריך לארבעה כריכונים, מניחים בקופסה אטומה (שלא יתייבשו), שומרים עד ליציאה מהבית במקרר ואחר כך בצידנית. רצוי לאכול בתוך שעתיים.
אמרטי - עוגיות שקדים איטלקיות
המרכיבים (ל-30 עוגיות):
2 חלבונים
1 כוס (200 גרם) סוכר
1/2 2 כוסות (230 גרם) שקדים טחונים
1 כפית תמצית שקדים או ליקר שקדים "אמרטו"
לזרייה:
כ-3 כפות אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה או במשטח סיליקון (אני ממליצה עליו, כי הוא יציב ונוח לעבודה).
- שמים את החלבונים בקערה וטורפים (במטרפה ידנית או חשמלית) לקצף רך. מוסיפים את הסוכר בהדרגה ומקציפים כ-2 דקות, עד שמתקבל קצף יציב. מוסיפים את השקדים הטחונים והתמצית ומערבבים בתנועות קיפול ידניות או בוו הגיטרה של המערבל, עד לקבלת עיסה אחידה.
- זולפים על נייר האפייה עיגולים בקוטר 4 ס"מ בכף או בשק זילוף, ומותירים ביניהן רווח של כ-1/2 1 ס"מ. זורים מעל אבקת סוכר דרך מסננת דקה, משהים את התבנית עם העוגיות בחוץ (כלומר באוויר החופשי, ולא במקרר או בתנור), כשעתיים. כך תקבל העוגיה את מרקמה היבש האלוהי.
- מחממים את התנור לחום בינוני (160 מעלות צלזיוס אם יש טורבו, מפעילים אותו).
- אופים כ-20 דקות, עד שהעוגיות זהובות ופריכת.
- מצננים בהדרגה: ראשית פותחים את דלת התנור ומשהים כך 10 דקות, ואחר מוציאים את התבנית החוצה וממשיכים לצנן. כשהעוגיות מצוננות לחלוטין, מעבירים לכלי אטום. לפני שלוקחים לים, אפשר לעטוף כל עוגיה בנייר (כפי שעוטפים סוכריית טופי). ככה מגישים אותן באיטליה. אפשר גם לטבול אותן במשקה יין הנתזים שהכנו.
- איך שומרים? בכלי אטום והרחק מלחות, עד חודש, או במקפיא, חודשיים.