334 אסירים פלסטינים שוחררו לשטחי הרשות
האסירים יצאו הבוקר באוטובוסים מבתי הכלא לכיוון מחסומי צה"ל בגדה ומשם הועברו לרשות הפלסטינית. שחרור שלושה מהם עוכב בעקבות פנייה מצד ארגון נפגעי הטרור. הפלגים הפלסטינים קראו למאות שהגיעו לקבלת הפנים שלא להפגין גילויי שמחה על "מעשי התרמית הישראלית"
כ"צעד בונה אמון", שיחררה היום (ד') ישראל 334 אסירים פלסטינים, אשר חתמו על הצהרה שלא
לעסוק עוד בטרור. הם התקבלו בצהלות שמחה על-ידי בני משפחותיהם במחסומים. 99 אסירים נוספים ישוחררו במועד מאוחר יותר על ידי שירות בתי הסוהר.
בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס ודיאנה בחור-נירשר הביטחון, שאול מופז, אמר כי ההחלטה על השחרור היא "קשה עבורנו", ונועדה לאפשר את קידום התהליך המדיני. בלשכת רה"מ מדגישים כי צעד השחרור אינו נדרש ב"מפת הדרכים", וישראל אינה מחויבת לו. לעומת זאת, ברשות מתייחסים לשחרור כ"צעד של יחסי ציבור" ותו לא. "ישראל אומרת, הנה - זאת הרשימה, תרצו תאכלו", אמר בזעם השר לענייני אסירים, הישאם עבד אל-ראזק. "זה לא מקובל. מצידנו, תשאירו אותם בכלא. אנחנו רוצים את אלה שיושבים כבר 10 שנים".
השחרור החל כאשר מספר אוטובוסים יצאו ממחנה המעצר קציעות שבנגב לכיוון מחסומים בסאלם ובטול כרם ואוטובוס נוסף יצא מכלא מגידו לכיוון מחסום תרקומיה סמוך לחברון. האוטובוסים לוו בשיירות של המשטרה הצבאית. האוטובוסים עצרו בנקודות כינוס סמוכות למחסומים השונים, והאסירים שוחררו במקביל במחסומים, משם הועברו לידי נציגי הרשות בעבר השני.
שחרורם של שלושה אסירים - מאזן מחמוד עבד אל-עזיז עליאן, רמי אזאד חסן ברגותי וראשי יוסף אבו סלים - עוכב בעקבות פנייה של ארגון נפגעי הטרור למשרד המשפטים. בהתייעצות בין אנשי משרד המשפטים לבין לשכת היועץ המשפטי לממשלה והתביעה הצבאית הוחלט לעכב את שחרורם עד לבחינת הבקשה.
ההכנות והשחרור
בשעות הבוקר המוקדמות קיבלו נציגי האסירים בבתי הכלא את רשימות השמות של המועמדים לשחרור והודיעו להם להתייצב לבדיקה בפני הסוהרים. שאר הכלואים, שכבר ידעו מי מועמד לשחרור, ערכו בתוך המכלאות "טקסי פרידה" למשתחררים. האסירים יצאו מן המכלאות והתייצבו לבדיקה. כל אסיר משתחרר נבדק פעמיים על ידי שני צוותים, על מנת לוודא שאין מתחזים.
לאחר מכן עברו האסירים בדיקה רפואית ובדיקה גופנית על מנת לוודא שאינם מוציאים מהכלא מכתבים או פריטים אחרים. בדרך לחופש הם קיבלו גם את החפצים שנלקחו מהם בעת מעצרם.
"לא להפגין גילויי שמחה"
למחסום בג'נין הגיעו רק כמה עשרות תושבים כדי לקבל את האסירים המשוחררים. המספר המצומצם של מקבלי הפנים נבע מפנייה של הפלגים הפלסטינים שביקשו למנוע כל הפגנת שמחה, במחאה על מה שהם מכנים: "מעשי התרמית הישראלית בשחרור האסירים".
בצידו הפלסטיני של מחסום טול כרם התגודדו כמה עשרות בני נוער ולצידם גם כמה משפחות. מוחמד חמאד המתין לאחיו, מסעוד, שהגיע מכלא קציעות. מוחמד אומר שהוא כמובן שמח ומרוצה משחרור אחיו, אך עם זאת, אחיו היה אמור להשתחרר ממילא בעוד כשלושה חודשים. מוחמד סיפר כי מסעוד בן ה-32 עבד בקזינו ביריחו ונעצר לפני כשנתיים וחצי ע"י צה"ל. הוא נשפט לשלוש שנות מאסר באשמת עבירות ביטחון שמוחמד אינו מעוניין לפרט.
מוחמד אמר, כי למרות השמחה על שחרור אחיו, יש לו שכנים וקרובים שקרוביהם נשפטו ל-15 שנות מאסר ואף יותר, והציבור הפלסטיני ממתין גם לשחרורם שלהם. "השחרור של אחי טוב מאוד להודנה ולשלום, אבל יהיה עוד יותר טוב אחרי שכל האסירים ישתחררו וישובו הביתה".
בין המשוחררים היה גם סמיר אבו חפיזה, קצין שהיה חבר בכוח 17 ושוחרר מבית כלא ישראלי, ירד מהאוטובוס במחסום בדרום טול כרם וסיפר כי חתם על מסמך שבו התחייב שלא לעסוק בטרור. עם זאת הוא הדגיש, כי "התנגדות לכיבוש איננה טרור אלה זכות לגיטימית של העם הפלסטיני". הוא הוסיף כי כמו שאר חבריו האסירים הוא רוצה בשלום "אבל זה יגיע לאחר שכל חבריו האסירים ישוחררו ויסתיים הכיבוש".
לבד מכמה בני משפחות ונערים לא ניכרה בצידו הפלסטיני של המחסום תכונה מיוחדת. במקום נמצאים שני אוטובוסים הממתינים לקליטת האסירים המשוחררים ואולם, אין במקום כמעט עיתונאים פלסטינים או נציגים אחרים של הרשות.
בני המשפחות של האסירים המשתחררים קבלו על כך שצה"ל והמינהל האזרחי לא איפשרו לבני משפחותיהם של אסירים תושבי שכם וקלקיליה לצאת מן הכתר בעריהם ולהגיע למקום המפגש עם המשתחררים.
גורמים במינהל האזרחי מסרו בתגובה, כי בני המשפחות יכולים להגיע באוטובוסים שאמורים להחזיר את האסירים חזרה לערים אולם הרשות הפלסטינית, על מנת לא לשוות לאירוע אופי חגיגי, לא תיאמה את הגעתם של בני המשפחות.
פורסם לראשונה
האוטובוסים מגיעים למחסום
צילום: רויטרס
לקראת השחרור
צילום: רויטרס
מציצים מהחלון
צילום: רויטרס
משתחררים ומתחבקים
צילום: רויטרס
מומלצים