שתף קטע נבחר
 

מחקר: הורמונים לגיל המעבר מכפילים הסיכון להתקף לב

מחקרים קודמים דיברו על סיכון, המחקר הנוכחי מדבר על הכפלה בסיכויים ללקות בהתקף לב אצל נשים שנוטלות הורמונים בגיל המעבר. מומחה: "אסור להפסיק בבת אחת, יש תחליפים יעילים"

נשים בגיל המעבר הנוטלות תחליפי הורמונים לאחר הפסקת הווסת מכפילות את הסיכון ללקות בהתקף לב במהלך שנת הטיפול הראשונה, כך עולה ממחקר חדש אשר פורסם השבוע בגליון האחרון של כתב העת הרפואי New England journal of Medicine.

 

הגלולה אשר נבדקה בניסוי האמור, נמכרת בישראל תחת השם "פרמאריל פלוס". היא משלבת את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון ומקלה על תסמיני גיל המעבר עם הפסקת הווסת. בין היתר משפרת הגלולה תסמינים של גלי חום, יובש בנרתיק ומצבי רוח. על פי סקרים עולה כי כ-15% מהנשים בישראל נוטלות הורמונים לגיל המעבר.

 

מחקר קודם אשר פורסם אשתקד הראה כי הסיכון להתקף לב גבוה בכ-30 אחוזים בקרב נשים הנוטלות הורמונים לגיל המעבר, בהשוואה לנשים אשר נטלו גלולות דמה, שאינן מכילות כל חומר פעיל. המחקר החדש, מצא כי הסיכון להתקף לב גבוה ב-81 אחוזים בקרב נוטלות הגלולות במהלך השנה הראשונה לטיפול.

 

החוקרים הופתעו

 

במהלך חמש שנות מחקר שכלל 8,506 נשים בגיל המעבר אשר נטלו את הגלולה "פרמפרו", לקו 190 מתוכן בהתקפי לב. 39 מהתקפי הלב היו קטלניים והסתיימו במותן של החולות. בהשוואה, בקרב 8,102 נשות קבוצת הביקורת במחקר, אשר קיבלו גלולת דמה ללא כל מרכיב פעיל, לקו 148 נשים בהתקפי לב, מתוכן 34 נפטרו.

  

המחקר עוד מגלה כי הסיכון ללקות בהתקף לב בקרב נשים בעשור השישי לחייהן הנוטלות את הגלולות, גבוה ב-70 אחוזים ומעלה, מאלו שלא נטלו את הגלולות. הסיכון היה דומה גם בקרב נשים שנטלו את הגלולות והיו בעלות רמות גבוהות של הכולסטרול הרע (LDL).

 

הממצאים הכו את החוקרים בתדהמה: עד כה מקובלת הייתה הסברה כי תחליפי ההורמונים מפחיתים את הסיכון להתקפי לב. מאז המחקר אשר פורסם אשתקד, צנחו דרמטית מכירותיהן של התרופות לגיל המעבר. במאמר מלווה למחקר החדש, כתבו ד"ר דויד הרינגטון וד"ר טימוטי האוורד מאוניברסיטת ווייק פורסט, כי הפרסום החדש מראה כיצד הולכו שולל גינקולוגים ברחבי העולם, אשר אכן האמינו בכוחן של הגלולות כמונעות התקפי לב.

 

צניחה במספר הנוטלות הורמונים

 

"המחקר שפורסם לפני שנה היה הפתעה בניגוד לציפיות", אומר ל-ynet פרופ' אמנון בז'יזנסקי מנהל המרכז לבריאות האישה במרכז הרפואי הדסה עין כרם, "כל עבודות המחקר שפורסמו בשנים האחרונות דווקא תמכו בכך שלטיפול ההורמונלי יש אפקט מגן בפני מחלות לב", הוא מסביר, "ומאז פרסום המחקר אשתקד ניכרת צניחה משמעותית במספר הנשים המשתמשות בהורמונים".

 

עם זאת, מסייג בז'יזנסקי את התוצאות ומסביר כי במחקר נבדקה רק הגלולה פרמאריל פלוס, במינון אחד. "יש תכשירים רבים שלא נבדקו". בקורת נוספת שנמתחה על תוצאות המחקר נוגעת לגילאי הנשים שנבדקו. הגיל הממוצע של הנשים בישראל הנוטלות תחליפי הורמונים לגיל המעבר עומד על 55, בעוד שממוצע גיל הנשים במחקר היה 63.

 

האם להפסיק את נטילת הגלולות? פרופ' בז'יזנסקי מציע לאלו הנוטלות כיום את הטיפול ההורמונלי לגיל המעבר, שלא להפסיקו בבת אחת. "יש להתייעץ עם הרופא האם כדאי להפסיק, ובאיזו צורה", הוא ממליץ, "לרוב אנו מפסיקים את הטיפול בהדרגה, וממליצים על מעבר לחלופות אחרות, תרופתיות או חלופיות כמו הפיטואסטרוגנים, בעלי יתרונות מסויימים לחלק מהנשים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
הורמונים לגיל המעבר. יש תחליפים
צילום: אורן אגמון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים