אישום: בן-שבת וסגנו קיבלו תואר במרמה
בכתבי האישום שהוגשו נגד בן שבת, מזכ"ל הסתדרות המורים לשעבר, סגנו, אורי גרומן וכן נגד חני ייני, מואשמים בן שבת וגרומן כי קיבלו עבודות מוכנות מייני וכך צלחו את קבלת התואר. ייני, כנציגת השלוחות הזרות, לא דרשה מהם שכר לימוד, כדי שיקדמו אותה
בבית משפט השלום בתל אביב הוגשו בצהריים (יום א') כתבי אישום בפרשת התארים המזויפים של אוניברסיטת לטביה. מזכ"ל הסתדרות המורים לשעבר, אברהם בן שבת, וסגנו אורי גרומן, הואשמו במרמה והפרת אמונים, לקיחת שוחד וקבלת דבר במרמה. ייני הואשמה במתן שוחד ובסיוע ללקיחת דבר במרמה.
על פי כתב האישום, במסגרת תפקידם טיפלו בן שבת וגרומן בנושאים הנוגעים לעובדי הוראה החברים בהסתדרות המורים, וכן בזכויותיהם הכספיות והסוציאליות.
בן שבת היה ממונה על ניהול המשא ומתן על תנאי עבודתם של המורים מול משרד האוצר, וכן היו בן שבת וגרומן ממונים על שיפור מעמדם של המורים.
חני ייני ניהלה במהלך התקופה בה עבדה כמורה בבית הספר "יבניאלי" בחיפה, את סניף "מודום" בעיר. חברת "מודום" ייצגה את אוניברסיטת לטביה ואת שלוחת אוניברסיטת ברלינגטון בישראל.
במסגרת תפקידה, היא טיפלה בין היתר, בהסדרת הרשמתם של סטודנטים ללימודים ומתן אינפורמציה למעוניינים ברישום, וכן בקבלת אישורו של אברהם אבן חן, מנכ"ל החברה, למתן הנחות בתשלום שכר לימוד לסטודנטים שונים.
על פי כתב האישום, בין בן שבת וגרומן לבין ייני שררו יחסי היכרות על רקע מקצועי.
עו"ד איריס רמתי ועו"ד קלאודיה בילנקה, סגניות לפרקליט מחוז תל אביב, ציינו כי בחודש ספטמבר 1997 נרשם בן שבת באמצעות ייני, ללימודי תואר ראשון בסניף חיפה ולמד במשך כשנה לתואר.
במועד שאינו ידוע מסרה ייני לבן שבת עבודה שהכינה במסגרת לימודיה לתואר שני בשלוחת לטביה, בנושא תקשורת בין אישית ובין זוגית, על מנת שבן שבת יגיש אותה במסגרת לימודיו כעבודת גמר.
את עבודת הגמר מסרה ייני לבין שבת כשוחד בעד פעולות הקשורות בתפקידו בעבר ובעתיד, על מנת שידאג לענייניה ולקידום האינטרסים המקצועיים שלה. בין היתר, על פי כתב האישום, ציפתה ייני מבן שבת שהוא יסייע לה להשיג יתרון במכרזים לתפקיד מנהלי בתי ספר בהם רצתה לזכות. כמו כן ביקשה, כי יסייע לה בקבלת חופשה ללא תשלום ממשרד החינוך בגין נסיעה לחו"ל.
פטור משכר לימוד לשני תארים אקדמיים
בן שבת הגיש את עבודת הגמר בשמו. עקב כך קיבל בן שבת ציון "עובר", וקיבל תואר ראשון בפסיכולוגיה משלוחת ברלינגטון. לאחר קבלת התואר, העביר בן שבת להסתדרות המורים עותק של התעודה, ולפיכך אישרו לו תוספת שכר חודשית בסך 500 שקלים ברוטו, באופן רטרואקטיבי החל מספטמבר 1998.
עוד נאשם בן שבת, כי הוא קיים עם אברהם אבן חן, מנכ"ל "מודום", מספר פגישות בהן התבקש ע"י אבן חן שימליץ למורים על לימודים בשלוחת לטביה. בחודש יוני 1998 כתב בן שבת מכתב תודה לד"ר דניאל קייסי, נשיא ברלינגטון קולג' על פועלה של שלוחת ברלינגטון בארץ.
בן שבת לא שילם לברלינגטון קולג' את שכר הלימוד, על סך 20 אלף שקלים, ושילם רק את תשלום דמי הרישום בסך 1,750 שקלים. לאחר שקיבל את התואר הראשון, המשיך בן שבת ללימודי תואר שני בחינוך שארכו שנתיים. גם במקרה זה לא שילם שכר לימוד, שעמד על 23,000 שקלים, והסתפק בתשלום דמי ההרשמה בלבד. לאחר שהחלה חקירת המשטרה בפרשה, הזדרז בן שבת לשלם את שכר הלימוד עבור התואר השני. על פי כתב האישום, בן שבת ידע כי טובות ההנאה ניתנו לו כשוחד.
גם גרומן קיבל עבודות מוכנות מייני, וכך הצליח "להשלים" את התואר הראשון. הוא לא התבקש לשלם שכר לימוד כנדרש בתואר הראשון, ומואשם כי זכה בו במרמה.