דורכים על ענבים
הירח המלא של חודש אב היה פעם סימן להפסקת הבציר ותחילת ייצור היין. שיחזור של דריכת הענבים המסורתית אפשר למצוא עכשיו בכרמים וביקבים בכל רחבי הארץ. מדריך
קצרין | כפר תבור | לכיש | נחשון | |||
עין יעל | כפר ויתקין | יתיר וסוסיא | אלרום | |||
בציר לילי | פסטיבל התנ"ך |
לא ברור עד כמה ט"ו באב היה באמת חג האהבה והמחולות - הערב שבו הותר דמן של הבתולות למעשי אונס רבים בכרמים ובשדות.
כך או אחרת, פעם היה ירח מלא של אב סימן להפסקת עבודות הבציר ותחילת דריכת הענבים בגת. מי שהיו צריכים אי אז לדרוך ענבים משך שעות ארוכות ארוכות, היו מן הסתם גומרים את יום העבודה ברגליים דואבות ותפוחות, ללא כל קשר לכמה היו שרים במשך היום, על מנת לשמור על קצב.
עם זאת, פצפוץ הענבים תחת כפות הרגליים היחפות, למשך זמן קצר, היא אולי חוויה שלא עושה לכולם חשק ליין – אבל בכל זאת יש בה משהו. "העניין הוא פחות עשיית היין, ויותר התירוש שנוזל בין אצבעות הרגליים" מסביר אמיר שאול מלכיש. "זו פעילות מאוד צבעונית", אומר מנהל פארק קצרין, ניסים שאול, המציע בשילוב עם יקבי רמת הגולן פעילות בציר ודריכת ענבים.
הנה כמה מקומות שבהם אפשר לבוסס במיץ הזה, בוגרים כילדים.
את הפעילות הארוכה והמקיפה ביותר בתחום, וגם היקרה ביותר, מציע פארק קצרין בשיתוף יקבי רמת הגולן.
החוויה מתחילה בבציר עצמי באחד הכרמים של ישובי הרמה. מגיעים לכרם, מקבלים סל נצרים קלוע ויוצאים לבצור. את אשכולות הענבים מביאים לגת המשוחזרת שבפארק קצרין, שם דורכים אותם. כמו בעת העתיקה, מלווה פעולת הדריכה במוסיקה ובמחול. את התירוש אוספים לבקבוקי יין אישיים המכילים שלושה ליטר.
מדריכים בלבוש מסורתי מנחים את המבקרים איך לטפל בבקבוק התירוש שקיבלו על מנת שיהפוך ליין ביתי. את הבקבוק פוקקים ב'פקק תסיסה' והייננים המתחילים מקבלים גם צינור שפייה (שפייה היא פעולת הפרדת הנוזל מן המשקע), באמצעותו ישאבו את היין ללא המשקעים לכשיהיה מוכן.
מחירים: 130 שקל לאדם בודד, 230 לזוג, 270 למשפחה עם ילד אחד, משפחה עד 5 ילדים תשלם 310 שקל ועוד 30 שקל עבור כל ילד נוסף. המחיר כולל: בציר, דריכה בגת, ערכה מקצועית ל'יקב ביתי' להכנת יין, סיור באתר קצרין העתיקה, ארוחה קלה וביקור ביקבי רמת הגולן שבסיומו טעימות מיינות היקב. משך הפעילות: כחמש שעות.
פארק קצרין העתיקה רמת הגולן. עד ה-28 באוגוסט, ימי א'-ה', 11:00, למידע והרשמה: 6962412 - 04.
גם יקב התבור החל להזמין את הציבור לשלב את הביקור בו בבציר ענבים ודריכתם. הבציר בכרמי היקב המודרני שהוקם לפני ארבע שנים בכפר תבור ימשך עד סוף אוגוסט.
נפגשים ביקב ונוסעים לכרם עם מבצרות וסלים, תוך קבלת הסברים על סוגי הענבים וזניהם ועל אופן גידולם. בוצרים את הענבים, חוזרים ליקב, דורכים, מסננים ומבקבקים את התירוש בבקבוקים אישיים.
לאחר מכן נערך סיור ביקב, הכולל ביקור בחוות מיכלי התסיסה, במפעל ובחדר החביות, וכן סרט קצר וטעימות יין (לבן ואדום) ושמן זית (סורי וברנע), לצד זיתים תוצרת בית ופיתות טריות. הפעילות מיועדת לילדים ולהורים ומלווה בהדרכה.
הפעילות מתקיימת מדי יום בשעה 10:00 ונמשכת כשלוש שעות. המחיר: 22 שקלים לאדם. מומלץ לתאם מראש. קבוצות מתקבלות בתיאום מראש בלבד. טל': 904795 - 051, 6760444 - 04.
מושב לכיש, ממנו מגיעים רבים מהענבים למקררים שלנו, מציע פעילות למי שמעדיף לאכול את הענבים שלו יותר מאשר לדרוך עליהם.
אמיר שאול מפארק השעשועים בלכיש מקיים פעילות בציר עצמי בכרמי המושב עד לאמצע נובמבר. מגיעים באופן עצמאי לכרם, מקבלים סלסלות וכלי עבודה – ולבציר. למרות שמדובר בענבי מאכל, יש גם אפשרות 'לעשות יין' בגת משוחזרת.
כמו בפעילויות קטיף עצמי אחרות גם כאן התשלום הוא בעבור הפרי שקטפתם – 25 שקלים לסלסלה, קרי לאדם, אם כי "ילד בן שנתיים לא צריך לשלם". מותר גם לאכול ישר מן הגפן. בתיאום מראש. טל': 694674 - 050.
בקיבוץ ארבע גתות עתיקות מימי בית ראשון. אחת מהן נמצאת ממש ליד היקב, שם מתחיל הסיור בהסבר היסטורי על ההתיישבות באזור ועל זיקתה ליין. בסמוך ניטע כרם לדוגמה בו ניתן לקבל הסבר על הענבים, סוגיהם וסוגי היין שמפיקים מהם. הסיור ממשיך ונכנס לתוך היקב.
בעונה הזו, אומרים בנחשון, הביקור הוא הכי מעניין מכיוון שאפשר לראות את תהליך העברת היין ממיכלי הנירוסטה לחביות העץ ומחביות העץ לבקבוקים. בסיור משולבות טעימות יין עם טעימות של גבינות צאן, שקדים, שמן זית וזיתים המיוצרים כולם בקיבוץ.
ניתן להשתתף (בתשלום נוסף) גם בדריכת ענבים בגת שנבנתה ביקב במיוחד עבור הפעילות התיירותית. חולצים נעליים, נכנסים לגת הקטנה ומפיקים את התירוש ברגליים. בסיום הדריכה מקבל כל משתתף בקבוקון עם תירוש.
מחירו של הסיור הבסיסי הוא 15 שקל לאדם. דריכת הענבים כרוכה ב - 38 שקלים נוספים לאדם. תמורת 53 שקלים נוספים (סה"כ 106 שקל לאדם) ניתן לשלב בביקור גם ארוחת בוקר או ערב חלבית. הפעילות מיועדת לקבוצות בנות 20 אנשים ויותר. טל': 9278641 - 08.
גם בעין יעל שבפאתי ירושלים מתקיימת פעילות משפחתית של דריכת ענבים בגת. בוצרים, דורכים, מבקבקים, ומקבלים הסבר על תהליך הפקת היין והתירוש. פעילות הבציר בעין יעל אורכת כ-40 דקות, והיא רק אחת משלל פעילויות רבות שמציע המקום.
עין יעל, הוא מעיין נובע בנחל רפאים, ששוכן על צלע ההר בסמוך לגן החיות התנכ"י. סביב המעיין התקיימה לאורך ההיסטוריה התיישבות חקלאית. ובכלל זה התיישבות מן התקופה הרומית בה פסיפסים ובתי המרחץ. כיום משוחזרות במקום עין יעל מגוון אומנויות ומלאכות מסורתיות, באמצעות סדנאות יצירה.
הכניסה במחיר של 40 שקלים לילד ו-35 שקלים למבוגר, כוללת את כל הפעילויות במקום, בו יש גם מה לעשות יום שלם. פתוח מדי יום בין השעות 10:00-18:00. טל': 6451866 - 02.
חגיגות הבציר בחוות הנוקדים שביריד כפר ויתקין ייפתחו רק בעוד כחודש וחצי, ויתקיימו בראש השנה ובסוכות. הפעילות במקום מיועדת לילדים ומתמקדת בשחזור מודרך של החיים בימי קדם.
כיאה לסיום העונה החקלאית, מלוות חגיגות הבציר בשמחה רבה. עוד לפני השירה והריקודים על הענבים, ירביצו בילדים גם קצת תורה: הסבר על זני הענבים והטיפול בהם, וההבדלים שבין בציר ענבי מאכל לבין בציר ענבי יין.
הדריכה תתקיים בגת משוחזרת ותלווה בהטבעת תליונים אישיים עם דוגמת אשכול ענבים, כמזכרת מהחגיגה. בסיום הפעילות יקבלו הילדים פיתות מהטאבון עם שמן זית וזעתר.
החווה נמצאת בתוך חורשת פקאנים עם מתקני משחק ומחנאות. יש אפשרות לערוך במקום פיקניקים. מחיר כניסה (כולל כל הפעילויות) 30 שקלים לילד ו-10 שקלים למבוגר. בתיאום מראש. טל': 8941223 - 09.
בהר חברון המתנשא לגובה של 1,000 מטר מעל פני הים - קר. הענבים שם מבשילים מאוחר יותר (ויש הטוענים כי איכותם טובה יותר משום כך). פעילות הבציר של מרכז הסיור והלימוד בסוסיא תתקיים בחול המועד סוכות, כאשר ברוב חלקי הארץ כבר מגיע המסיק.
המרכז מציע סיור בנושא 'הגפן והבציר בעת העתיקה' בו מטיילים לאורך מסלול שביל המתקנים החקלאיים (מסלול משפחתי בן חצי שעה לערך).
בנוסף, מושב מצדות יהודה, שכרמיו נמצאים בסמוך לקצהו המזרחי של יער יתיר, יש פעילות בציר העצמי. התשלום, שגובהו טרם נקבע, מתבצע בהתאם לסלסלת הענבים שנבצרו. מי שירצה יוכל להמשיך לאתר סוסיא, שם מתקיימת דריכת ענבים בגת, המשולבת בסיור באתר.
בסוסיא מתקיימת פעילות יצירתית רבה ברוח העיר העברית הקדומה. מחיר כניסה: 20 שקל למבוגר, ו-15 שקל לילד כולל סדנת יצירה אחת. מרכז המידע של מרכז סיור ולימוד סוסיא, טל': 9963424 - 02.
קיבוץ אלרום שברמת הגולן יציע גם הוא בקרוב פעילות דריכה וייצור יין מענבים שזה עתה נבצרו. נוכח ניסיון מר בעבר, החליטו בקיבוץ שלא לאפשר למבקרים לבצור את הענבים בעצמם.
המשתתפים בפעילות יקבלו סלסלה ובה ענבים שנבצרו מבעוד מועד, אותם ידרכו בגת. הפעילות תכלול דריכת ענבים ולמידת תהליך הפיכת המיץ ליין איכותי. בסיום הפעילות, ייאסף היין לבקבוק אישי, שיתיישן בבית. באלרום עדיין לא יודעים לומר מתי יבשילו הענבים, מתי תיפתח פעילות הדריכה ומה יהיה מחירה.
לפרטים והרשמה: 252269 - 050, 541032 - 050, 6838016 - 04.
אתר היין הישראלי, שעבר לאחרונה שידרוג רציני (וגם הפך לאתר הרשמי של המועצה לגפן יין בישראל) מארגן לכבוד הבציר מפגשים ליליים בכרמים המיועדים לחובבי היין.
מועדי הסיורים לא קבועים מראש, מכיוון שמועד בציר ענבי היין נקבע על פי רמת הסוכר בעינב, וניתן לזהות אותו רק שלושה, או ארבעה ימים מראש. עד סוף ספטמבר יצאו כמה וכמה סיורים שכאלה לכרמים ברמת הגולן, ברמת ערד, בגליל וכן באזור שפלת יהודה ועמק האלה.
אוטובוס הסיור יצא מתל אביב אחרי עשר בערב, ולאחר חצות ייפגשו המשתתפים עם הכורמים בכרמיהם. לאחר קוקטייל והסברים, יקבלו המסיירים סלסילות ומזמרות ויצאו לחוות את הבציר הידני. במקומות בהם מתבצע הבציר באמצעות בוצרת מכאנית, הם יצפו בעבודתה.
טל גל-כהן, מפיק הסיורים, מסביר כי בציר מכאני נעשה בלילה מכיוון שעל קליפות הענבים, הזגים, יש שמרי בר המתחילים לתסוס כשהענבים נפצעים במהלך הבציר. על מנת למנוע תסיסה זו, בוצרים בלילה, כאשר קר. "ככל שהטמפרטורה נמוכה יותר, כך גם התסיסה - ובלילה השמרים רדומים".
אחרי הבציר, בשתיים אחר חצות לערך, ייפגשו מבקרי הלילה את יינן היקב שיסביר להם על תהליך הפקת היין - מהכרם ועד לבקבוק. בחלק מן היקבים ייערך גם ביקור לראות את תהליך הקליטה והסחיטה של הענבים. את הסיור תקנח ארוחה קלה: פירות, ירקות, לחמים, גבינות איכות, שתייה ואיך לא - יין. מחיר: 195 שקל לאדם. טל': 9027029 - 03, אימייל: manager@israelwines.co.il.
גם הקרן הקיימת לישראל מציעה במסגרת פסטיבל המקרא והאומנות (פסטיבל התנ"ך) פעילות בציר. ביום שישי הקרוב (15 באוגוסט) יערכו בשבילי הסטף מספר סיורים מודרכים לכל המשפחה, 'בין כרמים וגתות בעקבות המקורות'. במהלך הסיור - מסבירים ב'קו ליער' - תהיינה הפעלות שונות, ובסיומו מתוכננת חגיגת דריכת ענבים והפקת תירוש. מכיוון שבוסתני הסטף אינם כרמים של ממש, את הענבים לחגיגת הדריכה יביאו אנשי הקק"ל ממקום אחר.
משך הסיור, שיעבור גם בשביל השומרה, הוא כשלוש שעות. הסיורים מתקיימים בבוקר ואחר הצהרים, ועלותם 30 שקל למבוגר ו-15 שקל לילד.
עוד במסגרת הפסטיבל: קבלת שבת במערת בית גוברין, דריכת ענבים וסיפורי תנ"ך (לפרטים: גן לאומי בית גוברין 6811020 - 08). במסגרת הפסטיבל מציעה קק"ל גם את 'הילולת יין', טיול מנחל שורק ליער צרעה בעקבות היין בכרמים, בילווי שירי שיכורים וטעימות יין. הטיול יתקיים ביום שישי (15 באוגוסט) בשעה 18:00.
ההשתתפות בהרשמה מוקדמת בלבד. קו ליער, טל': 1-800-350-550.
המידע בכתבה נמסר על ידי מפעילי האתרים והוא באחריותם