מדענים: הצלחנו ליצר תאי-גזע עובריים אנושיים
לאחר ניסיונות רבים שנערכו ברחבי העולם, דווח השבוע לראשונה על הצלחה ב"תכנות מחדש" של תאי-עור, כך שיהיו זהים כמעט בכל תכונותיהם לתאי-גזע עובריים. למחקר השלכות מרחיקות לכת, על תחומים מדעיים ורפואיים רבים, בין היתר על כל תחום ההשתלות ו"יצור איברים אנושיים"
בתקופה האחרונה הולכים ומתרבים הפרסומים בכל הנוגע לניסיונות ליצירת תאי-גזע עובריים, מחיבור של תא אנושי ותאי מין של בעלי-חיים שונים. זאת, בעקבות התגובות וההדים הרבים שהניסויים האלו מעוררים מחוץ לקהיליה המדעית - אצל הפוליטיקאים וכוהני הדת. הניסויים נועדו להוות תחליף לשימוש השנוי במחלוקת בתאי-גזע שנוצרו מעוברים אנושיים.
תא גזע הוא תא שיכול להפוך לתאים אחרים. על-פי השערת החוקרים, אצל אנשים בוגרים יכולים תאי-הגזע להפוך לתאי שריר ועצם בלבד (אם כי, קיימות עדויות סותרות, ויתכן שלא כך הדבר), אולם אם תמצא שיטה ליצירת תאי גזע עובריים, המסוגלים להתמיין לכל סוג של תא ורקמה בגוף האדם, יהווה הדבר פתח לשימושים מדעיים ורפואיים רבים. בין יתר האפשרויות שחוזים החוקרים, היא גידול איברים להשתלה או תיקון איברים פגועים אשר כיום לא ניתן לטפל בהם בשום צורה אחרת.
נכון להיום, הדרך היחידה "לייצר" תאי גזע עובריים, היא על-ידי איסוף תאים אלו מעובר אנושי מופרה. מאחר שלעובר אנושי מופרה יש את הפוטנציאל להפוך לאדם, הדבר מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי דת, עורכי דין וגם בקרב הקהיליה המדעית. בארה"ב למשל, ישנו איסור על יצירת "קווים" חדשים של תאי גזע - על ידי שימוש בעובר מופרה. המדענים יכולים להשתמש אך ורק בתאים הנוצרים מתאי גזע הקיימים כיום. איסור זה, גורם לפגיעה במחקר ובפיתוח התחום - אך במקביל נערכים ברחבי העולם ניסויים רבים שמטרתם - להפוך תא "רגיל" לתא גזע עוברי.
לראשונה, לאחר נסיונות רבים, מדווחים חוקרים סינים על הצלחה ב"תיכנות מחדש" של תאי עור כך שיהיו זהים בכל תכונותיהם לתאי גזע עובריים אנושיים.
החוקרים הסינים השתמשו בתהליכים הדומים לתהליכים המשמשים לשיבוט תאים. תחילת התהליך בביצית של ארנבת, לתוכה הוזרק DNA אנושי, שמקורו בעור של בני אדם. לאחר מכן, גרמו החוקרים להתחלקות התא - באמצעות שימוש בהלם חשמלי. תא זה התפתח, ויצר תאי גזע עובריים נוספים.
התאים אותם הצליחו ליצור החוקרים אינם אנושיים לחלוטין, שכן המיטוכונדריה - הרכיב בתא האחראי לאספקת האנרגיה - נוצרה מה-DNA של הארנבת. מסיבה זו, התגובות למחקר ספקניות. חלק מהמדענים אינו מאמין שתאים אלו יוכלו להתפתח למשהו ממשי, בוודאי שלא אנושי, משום שחלקי התאים השונים פשוט לא יתאימו לאיברים בהם הם מתפתחים. אחרים מעדיפים לחכות לתוצאות מחקרים, שיבדקו וישחזרו את המחקר הסיני.
אך גם אם אותם התאים לא יוכלו, בסופו של דבר, לשמש לריפוי, אלו הם כלי מחקר נוספים וחשובים בדרך אל המטרה. כלי מחקר שאולי יאפשרו למחקר בנושא להתקדם מהר יותר ובצעדים גדולים יותר, לקראת טיפולים ממשיים ואמיתיים בבני אדם. טיפולים אלו, כשיתממשו, יחוללו מהפכה במדע, וברפואה המודרנית.