הנשיא: "אין הצדקה לדון כרגע בחנינה"
נשיא המדינה משה קצב מתנגד ליוזמת המפכ"ל להעניק חנינה לשוטרים שעל-פי ועדת אור היו מעורבים באירועי ירי במהומות אוקטובר. גם היועץ המשפטי לממשלה: מתנגד: "אין מקום לחנינה מראש". ח"כ טיבי: "זהו ניסיון להרוג מחדש את 13 הצעירים". במקביל מחתים ח"כ משה כחלון חברי כנסת על עצומה הקוראת להעניק חנינה גורפת לכל שוטרי דו"ח אור
המשטרה יוצאת למלחמה על שמה: עיתון "הארץ" דיווח היום (ד') לראשונה כי המפכ"ל בודק את האפשרות להעניק חנינה לשוטרים שהיו מעורבים בביצוע מעשי ירי במהומות אוקטובר וועדת אור המליצה לנקוט נגדם בצעדים.
גורמים במשרד המשפטים ל-ynet כי גם בכירים במחוז הצפוני של המשטרה ייחקרו.
השתתף בהכנת הידיעה אילן מרסיאנו
ל-ynet נודע כי רעיון החנינה עלה בישיבת הצוות המיוחד שהקים מפכ"ל המשטרה, רב ניצב שלמה אהרונישקי, בעקבות פרסום דו"ח ועדת אור. הצוות הוקם כדי לבחון את השלכות הדו"ח מבחינה מבצעית, תחקירית וגם במישור האישי - ביחס לשוטרים שהוועדה הגישה לגביהם המלצות אישיות.
בתום הישיבה הורה אהרונישקי לגורמים במטה הארצי לבדוק דרכים משפטיות להעניק לנפגעי מסקנות הוועדה חנינה במתכונת דומה לזו שהוענקה לבכירי השב"כ על ידי הממשלה בפרשת קו 300 בשנת 86'. כזכור, לפני 17 שנים העניק הנשיא חנינה ל-11 לבכירים בשב"כ "במטרה לסיים את מחול השדים בפרשה ולמנוע פגיעה בשב"כ".
במשטרה מקווים להשלים את עבודת המטה בנושא החנינה עוד השבוע, במטרה להגיש את ההצעה לדיון שתקיים הממשלה בדו"ח אור בשבוע הבא.
"אין מקום לחנינה מראש" נשיא המדינה, משה קצב, אמר בתגובה לידיעה, כי "אין הצדקה לדון בנושא החנינה לנפגעי מסקנות ועדת אור, לפני תחילת חקירת המחלקה לחקירות שוטרים, ולפני שהועמדו שוטרים לדין".
גם היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, אמר כי הוא מתנגד להענקת חנינה לשוטרים שנפגעו ממסקנות הוועדה. "לא סביר שיש מקום לחנינה מראש" אמר רובינשטיין והוסיף: "יש לכבד את המלצות הוועדה באשר לביצוע חקירות המחלקה לחקירת שוטרים, וזאת בהתאם ליכולות בחלוף הזמן". היועץ הדגיש, עם זאת, כי הוא "מעריך את עבודת משטרת ישראל ככלי מרכזי לאכיפת החוק ואת מסירותם של שוטריה וקציניה".
ד"ר אייל גרוס, מרצה למשפט חוקתי באוניברסיטת תל אביב, אמר ל-ynet כי "חנינת שוטרי ועדת אור לא תעמוד במבחן בג"ץ". לדבריו, "במקרה קו 300 בג"ץ אישר את החנינה רק כאשר היה מדובר בנסיבות יוצאות דופן וקשות. אז נטען כי חקירת השב"כ תפגע בביטחון המדינה ועלולה לחשוף סודות מדינה. כאן לא מדובר בסודות מדינה גדולים".
חברי הכנסת: בעד ונגד היוזמה
ח"כ יוסי שריד (מרצ) מתנגד גם הוא בתוקף ליוזמת החנינה, ומציע לפיקוד הבכיר של המשטרה "לחדול מן הבכי על מר גורלה, להפשיל שרוולים ולהתחיל לנקות את האורוות". על יוזמת החנינה אמר שריד "הרצחת וגם טשטשת".
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) קראה לשר לבטחון פנים, צחי הנגבי, לפסול על הסף את יוזמת החנינה לשוטרים. "במקום לעשות חשבון נפש ולהפנים את מסקנות הוועדה, מעידה היוזמה על המשך ניסיונות הטיוח".
מנגד הודיע סגן יו"ר הכנסת, ח"כ משה כחלון (ליכוד), כי הוא מתכוון להחתים ח"כים על עצומה הקוראת להעניק חנינה גורפת לכל המוזהרים בפרשת ועדת אור, ולפנות לנשיא ולשר המשפטים בנושא. "צריך להפסיק את מחול השדים. הסיבה לחנינה היא חד-משמעית - כדי להגן על המשטרה", אמר כחלון.
גם שר המדע והטכנולוגיה, מודי זנדברג (שינוי), הביע תמיכה במתן החנינה. "אני תומך בחנינה מהטעם הפשוט שהליך פלילי למציאת השוטרים שירו - יפגע בכושר ההרתעה של משטרת ישראל במידה ותדרש להתמודד עם אירועים דומים בעתיד", דברי זנדברג.
יו"ר סיעתו של זנדברג, שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר ל-ynet כי יגיב על יוזמת החנינה רק אם יקבל פנייה רשמית מהמשטרה בנושא.
תרעומת על חקירת מח"ש
אחת מהמלצות ועדת אור לגבי הדרג הביצועי הייתה פתיחת חקירת מח"ש בנוגע לנסיבות מותם של 13 האזרחים שנהרגו במהומות. גורמים במשטרה הביעו תרעומת קשה על ההמלצה לפתוח בחקירה נגד עמיתיהם. "מי שלח את אותם שוטרים להגן בגופם על תושבים בצפון כשהיו מהומות קשות שהגיעו כמעט למלחמה?", אמרו במשטרה. "השוטרים הנחקרים היו בחזית, ולא מדובר בשוטרים שביצעו את מה שעשו על חוף הים. מדובר במפקדים עם 'רקורד' עשיר ומי ששלח אותם הייתה המדינה".
עוד אמרו הגורמים: "למה צריך לחכות לחקירת מח"ש שעלולה להימשך הרבה זמן? המדינה צריכה לעמוד מאחורי השוטרים שהיא שלחה". בתוך כך ציינו במשטרה שחקירה של אירועים נקודתיים שהתרחשו לפני שלוש שנים מוּעדת כמעט באופן ודאי לכישלון, במיוחד לאור העובדה שלא בוצעו נתיחות, ולפיכך ייקשה על החוקרים מאוד להגיע לאמת ולגבש ראיות מספקות להצגה בבית המשפט.
גם חוקרי המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים ביקשו כבר מפתיחת החקירה להנמיך ציפיות וציינו כי למרות שהוועדה הטיחה האשמות קשות בדרג הפיקודי של המשטרה, החוקרים סבורים כי אלו יצאו נקיים בחקירה פלילית. עם זאת אמרו
פורסם לראשונה
"אין הצדקה". הנשיא קצב
צילום: עטא עוויסאת
בוחן אפשרות לחנינה. המפכ"ל אהרונישקי
צילום: עמית שאבי
אין מקום לחנינה מראש. היועץ רובינשטיין
צילום: גלי תיבון
גורמי משטרה: "קשה למצוא ממצאים אחרי 3 שנים"
צילום: רונן לידור
יגיב כשיקבל פנייה רשמית. השר לפיד
צילום: רויטרס
מומלצים