בואו לרזות איתנו: סקר קבוצות תמיכה לדיאטה
פעם, אם רצינו לרזות בצורה מסודרת, היינו מצטרפים לשומרי משקל. היום יש אינספור קבוצות תמיכה לדיאטה - לכל אחת מהן דרך פעולה משלה בדרך להשלת הקילוגרמים. כתבתנו ביקרה בשבע קבוצות כאלו וחזרה עם תובנות חיים חדשות
כללית דיאט | סטודיו C | מכון וינגייט | שומרי משקל | |||
אכלני יתר אנונימיים | אילנה רז | מכון איידלין |
יצאנו ל"טעימות". ביקרנו בשבע קבוצות תמיכה שונות. יש קבוצות שבהן ההפחתה במשקל עוברת דרך הראש בלבד (מכון איידלין, אכלני יתר אנונימיים, שומרי משקל), באחרות, דרך הגוף (מכון וינגייט, סטודיו C), ויש שמשלבות בין השניים (כללית דיאט, אילנה רז). השתתפנו בפגישה אחת מתוך סדרה של מפגשים. אספנו טיפים, מידע בסיסי, ובחנו כיצד השפיע עלינו המפגש זמן קצר לאחר סיומו.
בכל הקבוצות המתכון להצלחה הוא התמדה. כל אלו שהפחיתו קילוגרמים רבים ממשקלם טרחו והתייצבו בקבוצה שבחרו, ולא טיילו בין הקבוצות השונות.
תכונה חשובה אחרת היא הנחישות להמשיך בדיאטה מיד לאחר המעידה, ולא לדחותה ליום המחרת. גם אופטימיות ואמונה בהשגת המטרה הן תכונות שלעולם אינן מזיקות.
השתתפתי בפגישה אחת: על שאלת מיליון הדולר - אילו מזונות הם המשביעים ביותר - החליטה המנחה, רותי אליאב, דיאטנית קלינית, לענות במפגש שבו השתתפתי. "מומחים בתזונה קבעו 'אינדקס שובע'", היא הסבירה. "הם בחרו קבוצה גדולה של מזונות, בערך קלורי 240, ודירגו אותם בהתאם ליכולת שלהם להשביע רעב בפרק זמן מסוים. את המזונות השוו ללחם הלבן באותו ערך קלורי. בסולם המדידה נקבע שערכו של הלחם הלבן עומד על מאה, ועל כן ערכם של מזונות משביעים יותר גבוה ממאה, ומשביעים פחות - נמוך מכך. "לכן", הדגישה אליאב, "כדי לרדת במשקל, מומלץ לבחור מזונות שאינדקס השובע שלהם הוא הגבוה ביותר. כך למשל, אם תאכלו תפוז שערכו 202, תהיו שבעים למשך זמן כפול מזה שמספק לכם הלחם לבן. אכילת ביצה אחת שערכה 150, תשביע אתכם בזמן פי שלושה מקרואסון שערכו 47".
לפי אליאב, לא רק ערך המזון והרכיבים התזונתיים קובעים את מידת השובע, אלא גם סמיכות המזון ומרקמו. התברר שמזונות סמיכים נשארים זמן רב יותר בקיבה, ולכן אכילת פירה משביעה יותר מתפוח אדמה אפוי, ומרק ירקות טחון בבלנדר משביע יותר ממרק ירקות רגיל.
כיצד השפיעה עלי הפגישה? רצתי לסופרמרקט וקניתי אריזה מוכנה של פירה אינסטנט. למחרת, כשגוועתי מרעב, הכנתי סלט ופירה. לא יודעת איך זה קרה, אבל עובדה: בסוף הארוחה גיליתי שאכלתי ארבע מנות של פירה. צלצלתי בהיסטריה לאליאב, אך היא הרגיעה: "אם זה מה שאכלת בצהריים, מצבך טוב. אריזת פירה אינסטנט מכילה כ500- קלוריות, שזהו סך הקלוריות המומלץ בשבילך לארוחה העיקרית של היום. להבא רצוי שבכמות הקלורית הזאת ייכללו גם חלבונים ושומנים בארוחה".
תעודת זהות - כללית דיאט
הכשרת המנחים: צוות המשלב דיאטנית קלינית, פסיכולוגית ומדריכת כושר גופני.
אופי הפגישה: פגישות שבועיות המתקיימות בקבוצות קטנות של 15 עד 20 איש. ההנחיה של אנשי המקצוע נעשית בסבב. הדיאטנית דנה עם המשתתפים בנושאים כמו תכנון נכון של הארוחות והתייחסות לסוגי מזונות. הפסיכולוגית מקנה כלים לשינוי הרגלי אכילה, ומדריכת הכושר יוצאת עם הקבוצה להליכה משותפת ומבצעת איתם תרגילים.
שקילה/מתן תפריטים: נשקלים בתחילת המפגש. תפריטים מחלקים רק למי שמבקש.
למי זה מתאים? לגברים ולנשים המעדיפים להשתתף בקבוצות קטנות ואינטימיות שבהן מקבלים מידע מקצועי המועבר בשפה פשוטה ובהירה.
כמה זה עולה? עשרה מפגשים שבועיים (שעה וחצי הפגישה) - 468 שקל. חברים בשירותי בריאות כללית זכאים לקבלת 20% הנחה.
היכן מיושמת השיטה? בכל הארץ ולכל חברי הקופות. פרטים אפשר לקבל בטלפון: 1-700-707-700.
השתתפתי בפגישה אחת: סטודיו C החל לאחרונה בתוכנית הרזיה: "הולכים ומרזים". הגעתי למפגש מספר עשר, שהתקיים בצמרות (שכונת יוקרה בין הרצליה לרמת השרון). בחדר האימון נמצאו 17 הליכונים. לכל מתאמנת הליכון. אחת המדריכות ציידה אותי ברצועת דופק והדריכה אותי כיצד ללכת על ההליכון. בהתאם לגילי ולמצבי הגופני היא קבעה לי טווח דופק וביקשה שלא אחרוג ממנו. "חריגה כלפי מעלה", היא הסבירה, "עלולה לגרום נזק לשריר הלב. חריגה כלפי מטה תגרום לשריפה נמוכה יותר של שומנים.
בתוך דקות ספורות החלה מוזיקה קצבית להדהד בחדר. חגית אזובל, מדריכת כושר ומנהלת הפרויקט, החלה להפעיל את המשתתפות. ההליכה נעשתה בווריאציות שונות ובשילוב של תרגילים בפלג הגוף העליון, כמו קיק בוקסינג (אגרוף), עבודה עם הידיים בעזרת גומיות, הליכה בדרגות שונות של קושי - עם שיפועים או עם ספרינטים (הליכה במהירות מרבית בזמן קצבי).
לאחר מחצית הזמן החלה אזובל ללמד את המשתתפות לרוץ. "אם תלמדו לרוץ ותעשו זאת נכון, תמנעו פגיעה במפרקים ותשרפו פי שניים קלוריות באותו פרק זמן. כדי לרוץ נכון יש לנחות קודם על העקב, ואחר כך על מרכז כף הרגל עד האצבעות, כאשר כל פלג הגוף העליון משוחרר. התחושה בריצה היא של ריחוף".
כיצד השפיעה עלי הפגישה: כמי שמתמידה בהליכות יומיומיות, ארבע פעמים בשבוע, למשך שעה וחצי בכל פעם, חשתי שזו הייתה שעה מאומצת במיוחד. שמחתי על ההזדמנות להניע גם את הידיים בזמן העבודה, ושמחתי עוד יותר כשהשיעור נגמר.
תעודת זהות - סטודיו C
הכשרת המנחות: צוות של מורות לחינוך גופני, שהתמחו בתוכנית של סטודיו C.
אופי התוכנית: המשתתפות ממלאות שאלון רפואי ואישי, ובמהלך הסדנה הן נפגשות פעם אחת עם דיאטנית קלינית לקבלת ייעוץ תזונתי ולהתאמת תפריט אישי. אחר כך תתאים להן המדריכה תוכנית אימון אישית, בהתאם למצבן הגופני והבריאותי.
שקילה/מתן תפריטים: שקילה ובדיקת אחוזי שומן והיקפים נעשית בתחילת התוכנית ובסופה.
למי זה מתאים? לנשים בלבד - לאלו שרוצות לדעת כיצד ללכת נכון ולנצל את האימון לשרפת קלוריות מרבית, לזקוקות לדחיפה כדי להיכנס לשגרה של הליכות יומיומיות ולמעונינות להיכנס לפעילות גופנית אינטנסיבית.
כמה זה עולה? מחיר מנוי חודשי: 285 שקל, לחצי שנה תשלמו 1,710 שקל ותשלום נוסף חד-פעמי בסך 250 שקל הכולל ביטוח ומד דופק (סך הכול 1,960 שקל). הקורס אורך חצי שנה (שעתיים בשבוע בחודש וחצי הראשונים, בארבעה וחצי החודשים הנותרים - עד שלוש שעות בשבוע).
היכן מיושמת השיטה? נכון לעכשיו השיטה מיושמת רק בסניפים המצויים בצמרות הרצליה, בראשון לציון ובכיכר המדינה. בעתיד מתוכננת השיטה להיות מיושמת בסניפים ברחבי הארץ.
השתתפתי בפגישה אחת: כמו חיילת ממושמעת בטירונות התייצבתי בשעה 6:45 בבוקר במכון וינגייט ליד נתניה. הצטרפתי לקבוצה הנמצאת בשבוע השלישי לתוכנית. התחלנו את היום בהליכה לאורך הדיונות, שנמשכה כשעה ועשרים דקות (בכל יום נקבע מסלול הליכה שונה, שדרגת הקושי שלו הותאמה ליכולת המשתתפים). לאחר מכן נכנסתי עם כל הקבוצה לחדר אוכל כדי לאכול ארוחת בוקר. הארוחה כללה לחם קל/צנימים, ירקות, יוגורט, ברנפלקס ופירות. לאחר הארוחה הועברה הרצאה של 50 דקות על חשיבות צריכת הסידן בדיאטה. משם עברנו לשיעור אירובי שארך כחמישים דקות. הפסקה בת עשר דקות ושוב חדר כושר. שם יכולתי, לפי בחירה, לעבוד על מכשירי כוח ומכשירי אירובי או להצטרף ל"משחק התחנות" שערך אחד המדריכים על מכשירי הכושר.
לקראת השעה 12:00 סעדנו ארוחת צהריים שכללה מבחר סלטים, מרק, בשר/דג עם ירקות מבושלים ומנת פחמימות כמו אורז/תפוחי אדמה. פירות או ג'לי ניתנו לקינוח. מי שרצה הוזמן אחר כך לבריכה או לג'קוזי ומשם הביתה.
כיצד השפיעה עלי הפגישה: התאהבתי בעצמי מחדש. מבחינתי היה מפתיע לגלות שיש ביכולתי לבצע פעילות גופנית מאומצת, במשך שלוש וחצי שעות, בלי לאבד את ההכרה. אגב, במשך כל היום הסתובבתי ערנית לחלוטין, כשמצב רוחי מרומם. עם זאת, חשוב לזכור שהחוויה מתארת את מצבי לאחר יום אחד בלבד, ולא לאחר שישה ימים בשבוע, במשך חודש ימים.
תעודת זהות - מכון וינגייט
הכשרת המנחים: מדריכי כושר גופני בוגרי וינגייט, דיאטנית קלינית, מומחים ברפואת ספורט.
אופי הסדנה: המשתתפים נדרשים לעבור סדרת בדיקות דם ובדיקות רפואיות נוספות (בדיקת מאמץ, חילוף חומרים במנוחה, סקירה אורתופדית). תוכנית ההרזיה אישית ונבנית בהתאם למצבו הבריאותי של המשתתף. המשתתף מקבל שעון דופק המכוון לטווח הדופק שלו. התוכנית נמשכת ארבעה שבועות, שישה ימים בשבוע, בשעות הבוקר עד הצהריים (12:00-7:00). פעילות גופנית מתבצעת במשך כשלוש וחצי שעות. שעה אחת מוקדשת להרצאה פרונטלית בנושאי תזונה, ספורט ושינוי הרגלים. המשתתפים רשאים לקבל גם ייעוץ תזונתי ושתי ארוחות (בוקר וצהריים) דיאטתיות. בתום התוכנית יכולים המשתתפים להגיע למפגשים חד-שבועיים במהלך שנה שלמה, ולבצע במסגרתם הליכה משותפת, שקילה ומדידה.
שקילה/מתן תפריטים: מתבצעת שקילה פעם בשבוע. מדידת היקפים ואחוזי שומן - פעם בשבועיים.
למי זה מתאים? למי שיש לו כסף ויכולת להקדיש חודש ימים לתוכנית; לאנשים המעוניינים להיכנס לפעילות אינטנסיבית של כושר גופני; למי שרוצה להבטיח תוצאות של ירידה במשקל; ולמי שמסוגל להתעורר מוקדם בבוקר.
כמה זה עולה? 9,980 שקל, כולל סדרת בדיקות, ייעוץ תזונתי, שעון דופק, ארוחות בוקר וצהריים וליווי למשך שנה.
היכן מיושמת השיטה? במכון וינגייט. טלפון: 09-8639462.
השתתפתי בפגישה אחת: כבר בכניסה צוידתי בשתי חוברות צבעוניות. האחת הכילה את רוב יחידות המזון המצויות בשווקים, בציון ערכן הנקודתי. החוברת השנייה הכילה תפריטים, מתכונים וטיפים להצלחה בתהליך ההרזיה. אגב, מדי שבוע מקבלים הנרשמים חוברת עם מידע שבועי. השלב הבא במפגש כלל הסבר על שיטת הנקודות. השיטה מבוססת על חישוב המזונות על פי קלוריות ושומן רווי. לכל יחידת מזון תקציב יומי של נקודות, ולכל אדם נקבעות מספר נקודות יומיות שנע בין 18 ל28- (בהתאם לגילו, למשקלו ולמינו). לדוגמה, פלאפל בפיתה שווה לשמונה נקודות, ביצה אחת שווה שתי נקודות, רוב הירקות והתבלינים שווים אפס נקודות. מנת פרי בינוני שווה, ברוב המקרים, חצי נקודה.
בפגישה שהתקיימה בגבעתיים, נכחו כשלושים נשים. המדריכה ריקי אשין ציינה לשבח הצלחות של משתתפות, וביקשה מהן לשתף את הקבוצה בסוד הצלחתן. צעירה שעובדת במשמרות סיפרה שהיא קנתה לעצמה חבילה של "טוסט-טעים", ואכלה אותו לאורך כל המשמרת, במקום עוגות ובורקסים שהיו במקום. משתתפת אחרת סיפרה שהחלה לצאת להליכות בלילה, אך לא לפני שהכינה מגש ירקות חתוכים ואפויים בטוסטר אובן, שחיכה לה בחזרה הביתה.
לאחר מכן בחרה אשין לדון בסוגיית ההשמנה בחורף וסיפקה עצות מגוונות כיצד להתגבר על המכשלה הזאת.
טיפים לדוגמה: לפתוח כל ארוחה במרק ירקות - המרק תופס נפח בקיבה ומקטין את צריכת המזון; לאכול במזלג של עוגה, כדי להאריך את משך האכילה; לדאוג לאספקה של חליטות תה. המלצה מיוחדת: מקל קינמון בכוס מים רותחים למנה אחרונה - קחו תפוח עץ וחצי אגס, חתכו את הליבה וטפטפו עליהם כמה טיפות של יין, קינמון וסוכרזית.
כיצד השפיעה עלי הפגישה: עיינתי בחוברת הצבעונית השבועית שקיבלתי. שיננתי את המשפט שמצאתי שם: "לוקח עשרים חזרות עד שההרגל הופך להיות חלק ממך".
מילאתי את המקרר, בהתאם להמלצות, במזונות זולים בנקודות, ובעיקר אלה שיש להם אפס נקודות (ירקות, ספריי שמן טיגון). הכנתי לעצמי תוכנית אכילה ליום שלמחרת, תוך ציון סך הנקודות. צלחתי את היום הראשון. גם את היום השני. בעצם, למה שלא אמשיך עוד 18 יום?
תעודת זהות - שומרי משקל
הכשרת המנחות: נשים שעברו תהליך הרזיה ב"שומרי משקל" והוכשרו כמדריכות. הן אמורות להוות מודל להזדהות ולחיקוי. אין דיאטנית קלינית שמלווה את התוכנית.
אופי הפגישה: נשקלים, מקבלים חוברת שבועית ובה טיפים ומתכונים, מקבלים טיפים מהמשתתפים שהצליחו להפחית במשקל באותו שבוע, ודנים באחד הנושאים שהמנחה מעלה.
שקילה/מתן תפריטים: נשקלים ומקבלים חוברת מתכונים והמלצות לתפריטים.
למי זה מתאים? לגברים ולנשים.
כמה זה עולה? פגישה ראשונה ודמי הרשמה: 210 שקל, פגישה שבועית 70 שקל.
היכן מיושמת השיטה? בסניפי שומרי משקל המצויים כמעט בכל הערים בארץ.
השתתפתי בפגישה אחת: הגעתי לאחת הקבוצות במרכז הארץ, שם נכחו כשישים גברים ונשים. גבר בראשית שנות השלושים לחייו בירך אותי והציע לי להקשיב להקדמה. "התוכנית פועלת על עיקרון של 12 צעדים, ומבוססת על תכנית גמילה של אלכוהוליסטים אנונימיים", הסביר. "המטרה לגמול את המשתתפים מההתמכרות לאוכל. לכל משתתף מוצמד מאמן, שאליו ניתן להתקשר בעתות מצוקה, כשגוברת התשוקה לאכול. התפקיד של המאמן הוא לחזק את ידיו של המשתתף ולעזור לו לעבור את הרגעים הללו. כדי להצליח בתוכנית מומלץ להגיע לפחות לשש פגישות".
בתום ההסבר הקצר התקבצו המשתתפים במעגל, אחזו ידיים ודקלמו את תפילת השלווה. אני, כמו שאר המשתתפים החדשים, נתבקשתי להציג את עצמי. לאחר שעשיתי זאת, זכיתי בברכת הקבוצה שענתה במקהלה: "הי סמדר, ברוכה הבאה, תמשיכי לבוא".
לאחר מכן החלו המשתתפים הוותיקים להקריא מתוך כרטיסיות את 12 הצעדים. בחלק השני של המפגש סיפרה מנחה אורחת, אשה דקת גזרה בסוף שנות הארבעים לחייה, כיצד השילה ארבעים קילוגרם מגופה ונגמלה מההתמכרות לאוכל. את שתי תמונותיה, עדות להצלחתה, היא העבירה בין המשתתפים.
החלק השלישי של המפגש הוקדש לחברי הקבוצה. כל אחד מהם היה יכול לשתף את חבריו בסיפורי ההצלחה או המעידה של השבוע. כל זאת, תוך כדי הקפדה על כללים: הדובר מציג את שמו הפרטי בליווי התואר "אכלן כפייתי". חבריו לקבוצה אינם רשאים למתוח עליו ביקורת או לספק לו עצות. לעמותה יש לקסיקון משלה. מילים כמו "התמדה", "אחריות", "משמעת", "הימנעות", ו"גמילה" נשמעות לעתים יותר כמו מנטרה.
כיצד השפיעה עלי הפגישה: יצאתי מהפגישה קפואה מקור ורעבה כמו כלב. עברתי דרך השיפודייה והשתוקקתי בכל מאודי לחוש את טעמו הנימוח של כבד האווז. פתאום הדהדו באוזני מילות המנטרה. בושה ונכלמת חזרתי לביתי ואכלתי ביצה קשה ויוגורט.
תעודת זהות - אכלני יתר אנונימיים
הכשרת המנחים: המנחים אינם אנשי מקצוע, אלא מוותיקי הקבוצה שמצויים בשלבי גמילה מתקדמים.
אופי הפגישה: הקדמה למתחילים. תפילת השלווה. קריאת 12 הצעדים מפי המשתתפים, סיפור החוויות האישיות של המכורים האנונימיים.
שקילה/מתן תפריטים: לא שוקלים, לא מספקים תפריטים.
למי זה מתאים? לאנשים שמרגישים שהם מכורים לאוכל, שיש להם יכולת להיפתח בחברה ולהיות שותפים לשיחות אינטימיות, לאוהבי חברותא. לא מתאים לציניים ולאנשים שטקסיות ומילות אהבה וחיבה מעוררות בהם התנגדות.
כמה זה עולה? ללא תשלום, אך ישנה המלצה לשלם 12 שקל לפגישה, כדי לכסות עלויות שכר דירה ותחזוקת המקום.
היכן מיושמת השיטה? ב-43 יישובים בארץ. לפרטים נוספים אפשר להתקשר לעמותה. טלפון: 03-5745799.
השתתפתי בפגישה אחת: אילנה רז, המנחה, בחרה לדבר על שלושה נושאים: השמנה בחורף, סוגים שונים של מרקים והחשיבות של שמירה על המסגרת, גם לאחר שמצליחים להפחית במשקל. רז משתמשת בחוש ההומור ובכישורי המשחק שלה כדי להעביר את מסריה, תוך כדי שזירת סיפורים מהחיים: "יום אחד הגיעה אלי לפגישה אכיניצאה פרופוליס", היא מספרת לקהל, "אף שזה עתה החלימה משפעת קשה שארכה יותר משבוע ימים, היא עלתה במשקל. ממה אתם חושבים שהיא השמינה? מסוכריות המציצה בגרון?" הקהל מתפקע מצחוק. "לאחר שאתם שוכבים במיטה במשך שבועיים, כשאתם כבר בקומה, מטפטפים לכם נוזלים, אתם מרגישים מסכנים, וכמו סהרורים אתם מסתובבים בבית, ואיכשהו תמיד אתם מגיעים למקרר".
בחלק השני של המפגש הקדישה רז תשומת לב למרקים, שאותם הגדירה כאמבולנס של הדיאטה. "הם טעימים, מזינים, משביעים ודלים בקלוריות". רז דנה עם המשתתפים על דף המתכונים שחולק בשבוע שעבר, ובו חמישה סוגים של מרקים. המתכון שזכה לשבחים רבים הוא מרק התירס הקטיפתי, המכונה "האגם המוזהב". לאחר כל כך הרבה סופרלטיבים, כל מה שנותר לי הוא לנסות.
כיצד השפיעה עלי הפגישה: חזרתי הביתה מאוחר בלילה ולא התעצלתי להכין את מרק התירס המבטיח. לא נעים להודות, אבל זה לא הצליח לי. המרק היה דלוח וחסר טעם. אולי האשם בי. השתמשתי ביין אדום, במקום ביין לבן והוספתי נתחי עוף, שכנראה לא היו טריים במיוחד. מסקנה: אם לא נצמדים להוראות, מסתכנים באכזבה.
תעודת זהות - אילנה רז
הכשרת המנחה: אילנה רז, מחברת ספרי הדיאטות: "הרזים והאמיצים" ו"אם תרזו אין זו אגדה". הפחיתה חמישים קילוגרם ממשקלה, ולדבריה, זה עשרים שנה היא שומרת על התוצאות. בצוות נמצאות גם דיאטניות קליניות מהמרכז הרפואי רמב"ם, שמספקות ייעוץ אישי ובונות תפריט על פי הצרכים האישיים.
אופי הפגישה: הפגישה נערכת באולם גדול. מעל הבמה פונה רז לקהל המונה יותר ממאה איש, רובן ככולן נשים. רז עם חוש הומור, מתעניינת בקהל, מפרגנת לאנשים שהצליחו במשימה השבוע, מסכמת את השבוע האחרון, ומעבירה מסרים לקהל בעזרת סיפורים אישיים מהחיים על אנשים שהצליחו או נכשלו בדיאטה. הרעיון העומד מאחורי הדברים הוא לגרום להגברת המוטיבציה להמשיך בדיאטה ולשנות הרגלי אכילה.
שקילה/מתן תפריטים: נשקלים בתחילת כל מפגש ומקבלים מתכונים והמלצות לתפריטים.
למי זה מתאים? לאנשים שצריכים את "הדחיפה" של המנחה ומעוניינים לקבל טיפים מעשיים על צורות אפייה, על מרשמים למאכלים דיאטתייים, על תפריטים ועל הכנת תוכנית אכילה למשך היום.
כמה זה עולה? 280 שקל לחודש. אין דמי הרשמה.
היכן מיושמת השיטה? תשע קבוצות פועלות בחיפה בבית רוטנברג ובקריית חיים בבית יד לבנים. טלפון: 04-8666921.
השתתפתי בפגישה אחת: מעל מאה איש התייצבו במכון איידלין בתל אביב, מתוכם כשלושים וחמישה גברים. בדיוק בשעה 19:00 דילג לעבר הבמה המנחה, ד"ר יעקב איידלין. באולם השתררה דומייה. איידלין בירך את הנוכחים והחל לדון ב'חלושס'. "כשאתם חשים בחלושס בזמן הדיאטה, אתם צריכים לשמוח", הוא אומר ומסביר, "החלושס הוא סימפטום המאפיין את שלב הירידה במשקל. כשיש ירידה ברמות הסוכר, הגוף מתחיל לפרק את השומן שנמצא ברזרבות, ואחת מתופעות הלוואי של התהליך היא חולשה. אם אתם מחפשים סיבה נוספת להיות מרוצים, אז דעו שהשומן שממנו אתם נפטרים מכיל רעלים ורדיקלים חופשיים שנוצרו בעקבות תסיסה וריקבון בקיבה. כלומר - בזמן הזה אתם גם מנקים את הגוף. זכרו שהחלושס הוא תופעה זמנית ולאחר שזה יחלוף, תרגישו מצוין".
איידלין מתאר מצבים שבהם אנשים נשברים כשהם חשים בחולשה ואז הם "מתנפלים" על כל דבר אכיל הנקרה בדרכם. הוא מחקה בהומור גרוטסקי דמויות של אנשים שונים. כך למשל, הוא מחקה הליכתה של אשה הלובשת חצאית צמודה "עם שסע עד הצוואר". "לאשה הזאת", הוא מסביר, "חסר בורקס בשחלה. היא חולפת ליד צלחת מאפים ופתאום היא נאנסת באכזריות על ידי בורקס". קצת סקסיסטי, נכון. אך הקהל מרוצה ומתפקע מצחוק.
במהלך הסדנה מלמד איידלין כל מיני שיטות איך להתגבר על התשוקה למזון. כך למשל, הוא אומר לקהל, "אם אתם חושבים שהיד הולכת בעצמה למקרר ופותחת את הדלת ולוקחת פיתה, אתם טועים. היד מקשיבה לשכל ומקבלת ממנו פקודות. תוכלו להתגבר על זלילה של מזונות, אם תיתנו ליד הוראות אחרות. נסו תרגיל שיעזור לכם להתגבר על פרוסת עוגה: דמיינו כיצד היד שלכם מטיילת לעבר המקרר, לוקחת את העוגה, מקרבת אותה לאף. עכשיו הריחו אותה, הרגישו איך הפה שלכם מתמלא ברוק, ואז בלעו את הרוק כאילו זה עתה אכלתם את העוגה. כך תצליחו לאכול עוגה באפס קלוריות".
כיצד השפיעה עלי הפגישה: בתום המפגש נתקפתי ברעב, ואיכשהו הגעתי דווקא לדוכן הפירות היבשים בסופרמרקט. הסתכלתי על הבננות המטוגנות. ניסיתי להשתמש בתרגיל של ד"ר איידלין, אבל זה לא עזר. כך מצאתי את עצמי נוגסת בהנאה רבה בכמה פרוסות בננה. למחרת, בזמן שלא חשתי ברעב, חזרתי על התרגיל, וזה עבד. ויתרתי על עוגיית ריבה. המסקנה שלי: התרגיל מצליח בתנאי שלא רעבים.
תעודת זהות - מכון איידלין
הכשרת המנחה: פסיכיאטר שהשיל ממשקלו מעל ארבעים קילוגרם.
אופי הפגישה: קורס למתחילים בן שבעה מפגשים (שלוש שעות בכל מפגש). את משנתו מעביר ד"ר יעקב איידלין באמצעות מופע סטנד-אפ. משנתו כוללת מידע בסיסי על תזונה ועל תהליכים בגוף בזמן האכילה והדיאטה, על חשיבות הפרדת המזונות, על גמילה מהתמכרות למזון ועל שינוי הרגלי האכילה באמצעות עבודה עם הראש.
לאחר קורס למתחילים מתקיים קורס למתקדמים, המהווה מסגרת תומכת כשלב ב', וכן מפגשי חיזוק ורענון אחת לחודש לבוגרים.
שקילה/מתן תפריטים: לא שוקלים ולא מספקים תפריטים.
למי זה מתאים? לגברים ולנשים שנהנים לראות שואו ומבקשים לגלות כלים להתמודדות עם אכילה מופרזת. התוכנית דורשת כושר ריכוז גבוה ואינה מומלצת לבעלי נטייה לנמנום בשעות הערב המאוחרות.
כמה זה עולה? 1,620 שקל לאדם. זוג נשוי זכאי ל-10% הנחה.
היכן מיושמת השיטה? בתל אביב - מגדלי עזריאלי, בקיבוץ רמת רחל - במלון. טלפון: 03-6915566.